Dnes je Světový den veganství

Dnes je Světový den veganství a v souvislosti s ním se rozhodla zpracovat kratší článek na téma veganská kůže, která spadá do kategorie udržitelných materiálů. Udržitelnost je velké a celosvětové téma. Je dobře, že je mu věnovaná pozornost, protože velkým problémem je nadměrný vznik odpadu.

S tímto článkem mi ochotně pomáhal oblíbený brněnský obuvník Michael Horký, který disponuje nejen dlouhou praxí v oblasti výroby a prodeje obuvi, ale i vzděláním zaměřeným nejen na obuvnický průmysl, ale i ten textilní, což mnoho lidí vůbec netuší.

Co je vlastně veganská kůže?

Zcela jednoduše za veganskou kůži lze označit materiály, které nejsou živočišného původu.

Michael Horký je známý tím, že tvoří obuv na míru pro dámy i pány z vysoce kvalitní kůže, ale je otevřen novým materiálům i technologickým novinkám a s radostí a potěšením trendy nejen sleduje, ale i zkoumá a zavádí do svého ševcovského řemesla.

Moje udržitelná obuv z rostlinných polymerů z agáve a ananasu

Moje první udržitelná obuv na míru z rostlinných polymerů z agáve a ananasu

Obuv z rostlinných polymerů je důležité poctivě otestovat

Sám aktuálně nově pracuje s rostlinnými polymery, z nichž několika zkušebním chodcům včetně sebe vytvořil udržitelnou obuv na míru. I já jsem se stala jedním z nich, což mě velmi těší. Moje obuv je složená z rostlinných polymerů z ananasu a agáve a je velmi pohodlná.

Velmi mě zajímalo, jaká je práce s veganskou kůží při tvorbě obuvi. Dozvěděla jsem se, že moc fajn, jednodušší než u jiných materiálů, protože nemá žádné kazy, které se u některých materiálů bohužel objevují a jakékoliv dílce z ní lze tedy vystřihovat s tím, že tažnost je jasně daná. Když jsem se ptala na nevýhody při práci s veganskou kůží při tvorbě obuvi, bylo mi od Michaela Horkého řečeno, že žádné nevidí.

Udržitelná obuv na míru v procesu tvorby

Udržitelná obuv na míru v procesu tvorby, zdroj fotografie: archiv Michaela Horkého

Pan Obuvník Horký tvrdí, že nové trendy jsou fajn, ale než obuv z rostlinných polymerů bude naplno nabízet svým zákazníkům, nejdříve je poctivě nechá otestovat Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, aby měl jistotu, že zákazníkům splní jejich představu o plnohodnotné udržitelné obuvi na míru a obuv jim dopřeje vše, co očekávají.

Veganská kůže a rostlinné polymery jsou skvělé i pro výrobu módních doplňků

Z veganské kůže i rostlinných polymerů lze vyrábět nejen obuv, ale i módní doplňky jako jsou fashion batohy, kabelky, brašny apod.

Světový den veganství

Dnes je Světový den veganství, zdroj fotografie: archiv Michaela Horkého

Výhody veganské kůže:

  • nemá živočišný původ
  • netěžila se a nezpracovávala se kvůli výrobě tohoto materiálu ropa

Nevýhody rostlinných polymerů:

  • aktuálně to vypadá, že tento matriál není příliš vhodné použít na celou obuv, zvláště její nejvíce namáhané (exponované) části, což je dáno jeho strukturou, která nemá dobrý vliv na trvanlivost obuvi

Jak udržovat obuv a módní doplňky z veganské kůže a rostlinných polymerů:

Výrobky z veganské kůže a rostlinných polymerů jsou snadné na údržbu, je vhodné je umývat vlhkým hadrem a boty případně přetřít černým krémem na boty, je-li bota tmavší.

Je libo odborný článek nebo odpočinkový? Na našem webu informujeme pravidelně o aktuálním dění v módním průmyslu a ekonomice.

Tento článek není inzerce.

Zdroj neoznačené fotografie: archiv Sandry Friebové