Vzhledem k současné náročné době, která trvá již dlouho, jsem se rozhodla pro připomínku kultury, a to v souvislosti se Světovým dnem divadla, který byl v sobotu 27. března 2021.

Než svět ochromila pandemie koronaviru, bylo typické zvláště pro konce týdne, tedy pátek a víkendové dny sobotu a neděli, že se odehrávaly nejrůznější kulturní události bez ohledu na svoji velikost a lokalitu konání. Lidé je navštěvovali, nebyl problém jet z místa svého bydliště do jiného okresu, mnohdy i kraje, vlastním autem, autobusem nebo vlakem.

Poslední jmenovaný dopravní prostředek veřejné dopravy, tedy vlak, byl zvláště velmi oblíbený pro cesty z Moravy do Prahy, kam lidé jezdili například nejen z pracovních důvodů, ale i proto, že si chtěli vychutnat kulturní akce, například koncerty, ale i divadelní představení, které ve svém programu nabízela divadla, jichž je v Praze dostatek na to, aby si každý vybral typ představení, který se mu líbí.

Byly to krásné časy, které jistě nastanou brzy znovu a je důležité, ale i úžasné na ně zavzpomínat a těšit se na další zážitky. V současné době je přínosné myslet na cokoliv s kladným významem, a proto využívám příležitosti Světového dne divadla, abych se tématu divadlo věnovala v dnešním článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.

Připomínka kultury, aneb Světový den divadla

Není divadlo jako divadlo

Nemusíte být pouze milovníci klasiky jako balet, opera apod., abyste mohli navštívit divadlo. Existuje obrovské množství různých divadel s širokou nabídkou inscenací a typů scén, od nejznámějšího v Česku, Národního divadla v Praze, klasických jako Divadlo bez zábradlí, Divadlo Na Jezerce, Švandovo divadlo, Městské divadlo Jablonec nad Nisou, Moravské divadlo v Olomouci a další v městech Česka, ale i jiných zemích, existují také alternativní scény, kam mnohdy chodí převážně mladí lidé.

Přiznám se, ač kulturu mám sice ráda, ale nikdy jsem nebyla v Národním divadle v Praze. Jak jste na tom vy?

Vhodný oděv do divadla

Je to smutné, ale kultura oblékání upadá. Mnoho lidí se vymlouvá na vývoj a pohodlí, ale upřímně? Je vývoj směrem k buranství a neúctě to kam chceme jít? I jednotlivec hodně zmůže, nemusí změnit celý svět, ale ovlivní své okolí, a když to udělá více jednotlivců, svět bude hezčí, protože už je to množství více lidí.

Nebuďte tedy jedním z těch lidí, kteří když jdou například za kulturou, nepovažují za základ vhodný oděv. Inspiraci najdete například nejen na internetu, když zadáte heslo, v čem do divadla, ale i v knihách uznávaného českého odborníka na etiketu pana Ladislava Špačka.

Myslete na to, že jdete na návštěvu kultury, jedná se tedy o typ společenské události, nebudete sami sedět doma na pohovce. Bude tam ve společnosti nejen svého doprovodu, ale široké společnosti lidí.

Nejde o to, že uctíte jen vystupující umělce a jejich snahu, vyjádříte svým oděvem čest kulturnímu místu, ale hlavně..reprezentujete sami sebe. Vhodný oděv k dané události je vždy přínos a mnohdy vám otevře dveře nejen k srdci vašeho doprovodu, ale třeba i obchodnímu vztahu díky setkání s někým apod.

Když jste oblečení overdressed

Jednou jsem chtěla svoji maminku potěšit, také má ráda kulturu, a k jejím narozeninám jsem ji pozvala společně s mojí tetou do jednoho z alternativních divadel, když pominu, že oděv ostatních lidí, nejen návštěvníků divadla, diváků neodpovídal návštěvě divadla, co hůř, ani oděv uvaděčů a dalšího personálů do slušného oděvu, vhodného do divadelního prostředí, měl velmi daleko.

Oděv mě a dam, které vyrazily společně se mnou lze označit, ve srovnání s ostatními diváky i veškerým personálem divadla za příliš elegantní, tedy overdressed a to se program odehrával od pozdního odpoledne.

Nutno připomenout má slova výše uvedená, důležité je reprezentovat vždy sebe. Říká se, že je vždy lepší být oblečen o třídu výše, než níže. Co se alternativních divadel, tedy jejich návštěvy týká, doporučila bych se pečlivě nejprve zamyslet, zda tam skutečně chcete jít a následně se pečlivě zamyslet nad tím, co si vezmete na sebe za outfit, zvláště pokud chcete zapadnout, ale přesto se držet uvědomění si snahy vzdát holt kultuře. Bude nutné zvolit kompromis.

Zážitek z divadelního představení

Většinou, když se řekne, zážitek z divadelního představení, většina lidí vzpomíná na kladné emoce, maximálně na to, že to bylo emotivně vypjaté, plakali, či se smáli a zaujalo je to. Ovšem náš zážitek byl silný z pohledu negativního, a to natolik, že již jsme do onoho divadla nikdy nešly a nepůjdeme.

Hra byla skutečně tak hrozná, dalo by se říci příšerná až děsivá, reálně hrozilo, že se vám o tom budou zdát noční můry, že cca v polovině představení většina diváků koukala na mobil, případně své hodinky, kdy už konečně bude přestávka a budou moci doslova utéct…jaké překvapení, nebyla. Mám dodnes takový subjektivní pocit, že nebyla vytvořena úmyslně. Obávám se totiž, že velké množství lidí by se do hlediště nejen nevrátilo, ale skutečně uteklo.

Zmínkou o svém zážitku nechci odrazovat od návštěvy kultury, naopak, je třeba si rozšiřovat obzory a zkoušet nové věci, ale je dobré počítat s tím, že ne vždy musí být vše dle našich představ a nějak se na to připravit. Zmínila jsem to také proto, že ne všem se vše líbí a není třeba se stydět za jiný názor, než má většina lidí v našem blízkém či vzdálenějším okolí.

Jaké jsou vaše zážitky z návštěvy divadla? Upřednostňujete klasická či alternativní divadla?

Zdroj fotografií: pixabay.com