Pěstujete růže, nebo je jen máte rádi?

Jaký vztah k růžím, ať už těm tradičním a často darovávaným červeným či v jiné barvě máte vy? Pěstujete je, nebo jen krásu růží ve všech barvách, jako já, obdivujete a obecně řezané květiny, máte rádi? Nejenže květiny rádi dostáváte (ano, proč by muž nemohl být obdarován květinou, i když u nás v Česku to není až tak obvyklé), ale také je darujete?

Barvo mluva v případě růží

Neznám nikoho, komu by se nelíbily růže, bez ohledu na jejich barvu. Potom jsou například ženy, které obzvláště milují rudé růže a jsou nadšené, když je jejich milovaný a milující partner obdaruje touto květinou ve zmíněné barvě, ideálně ve velkém počtu.

Některé ženy rudé růže doslova milují

Některé ženy rudé růže doslova milují

Znáte barvomluvu růží a vhodný počet růží v kytici?

Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. V některých zemích například černá barva smutek nevyjadřuje, ale jiná ano.

Proto, pokud se chystáte i na nějakou smutnou událost v zemi, o které příliš nevíte anebo jen máte pokoru a nechcete se dopustit zbytečného faux pas, kterému se lze vyhnout, není od věci nastudovat si místní zvyklosti a ještě lépe se svého okolí, které se dané události bude účastnit, zeptat na detaily, přeci jen i skupina jako rodina apod. může mít své mírně odlišné zvyklosti od standardní populace.

Co se týká naší České republiky, zde starší osoby dodržovaly barvomluvu – žluté růže znamenají nenávist (ale mě osobně se líbí a na barvomluvu květin si nehraji). A velmi podstatné pro ně, jakož i některé mladší lidi, je počet květin v kytici hlavně v případě růží, a to, že zásadně lichý počet k narozeninám je žádoucí, za to sudý na pohřeb.

Obdarovat květinami muže, proč ne?

V Česku není běžným zvykem obdarovat obecně jakéhokoliv muže květinou, ale proč ne? Když víme, že je miluje a jaký typ konkrétně a barvu či je schopný zahradník apod. Například v některých zemích východní Evropy je obvyklé, že i muž muže obdaruje květinou, ale nehýří tolika barvami a světlými a teplými jako když obdarovává ženu.

Růže ze zahrady nádherně voní

A to říkám ze své zkušenosti a bez ohledu na jejich barvu. Pamatuji si, když jsem byla malá, moje babička růže pěstovala a měla ony rudé růže. Naše rodina má a měla vždy mnoho známých, mnoho z nich tak nějak i dodnes považujeme v podstatě za naši jakoby vzdálenou rodinu.

Jako malá holka jsem dostávala růže od svých jakoby prarodičů

Jako malá holka jsem dostávala růže od svých jakoby prarodičů

Jedním z nich byl úžasný pán s paní, kteří se velmi přátelili s mojí druhou babičkou a dědou (babi a dědu jsem bohužel nikdy nepoznala, zemřeli dříve, než jsem se narodila). Tito lidé se ke mně chovali, dokud žili, bohužel už oba také zemřeli, jako bych byla jejich další vnučka a já jsem je také tak měla ráda, jako babičku s dědou. Pěstovali úžasné růže, jiné, než moje babička, ale také nádherné a voňavé, tak mě jimi obdarovávali, byla to krása. Ty růže měly růžovou barvu.

A která barva růží se nejvíce líbí vám?

Líbil se vám článek? Za sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi.

Pokračujte ve čtení lifestylových článků ZDE.

Zdroj všech fotografií: pixabay.com