Den šperků je za rohem, jeho datum připadá už na tuto neděli. Šperky zdobí člověka v určité podobě již od nepaměti, což dokazují sbírky v muzeích a potvrzují to i historické textové zmínky. Jisté zdobení je známo i u různých kultur na jiných světových kontinentech než je pouze Evropa, jejíž součástí je malá, ale krásná země, v níž žiji, Česká republika.

Šperky

Šperky

Stručná definice šperků

Šperk je v podstatě souhrnný název pro zdobné předměty, ať už pro muže, ženy či unisexové zdobné prvky, které jsou vhodné jak pro ženy, tak i pro muže.

Šperk je obvykle drobný ozdobný předmět, jenž se nosí na těle nebo na oděvu. V případě, že je vyrobený drahých kovů a drahých kamenů, může být nazýván klenotem. Zhotoven bývá také z obecných kovů (kovová bižuterie) či syntetických materiálů (plasty, syntetické drahokamy) nebo skla (skleněná bižuterie). V poslední době vznikají šperky také spojením drahého kovu se syntetickým kamenem (např. zirkonia) (wikipedia).

Šperk - klenot - diamantový prsten

Šperk – klenot – diamantový prsten

Význam šperků a jejich hodnota

Šperky nejsou tedy žádnou novinkou a jako lidé je nosíme od nepaměti bez ohledu na geografickou polohu místa, kde žijeme, s touto spíše souvisí typ šperků a zdobení, které jsou na nás k vidění. Vliv na to má samozřejmě, zvláště v ekonomicky vyspělých zemích, aktuální módní trend a naše vnímá chuť být v souladu s určitým stylem a tomu podřídit i celý outfit.

Pánský šperk - řetízek

Pánský šperk – řetízek

Není až tak podstatné, jak hodnotné šperky máme (výjimkou jsou určité společenské události, kam se levná bižuterie vynést opravdu nehodí), důležité je, že z nich máme radost, jsou osobité a originální, souhlasíte? Samozřejmě nic proti klenotům, ale proč si jako žena občas nekoupit pro radost levné náušnice, když naše srdce radostí zaplesá při pohledu na ně.

Šperk - masivní řetízek

Šperk – masivní řetízek

Nikdo nám samozřejmě ale také současně nebrání koupit si drahý náramek či přijmout jako dárek prsten či drahé hodinky od našeho partnera či jiných blízkých lidí. A muži? K těm se kvalitní hodinky a tomu odpovídající cena vyloženě hodí. Nevidím ale problém, pokud jde muž například na koupaliště ve vyloženě letním outfitu a velmi odlehčeném, aby si vzal plastové hodiny za nízkou cenu na ruku, klidně i do lesa, když jde na houby apod. a má obavy, aby neztratil své kvalitní hodinky za vysokou cenu.

Pánské hodinky

Pánské hodinky

Šperky mají ovšem také svoji symboliku, zde je tomu věnován kratší článek – https://blog.danfil.cz/symbolika-sperku-aneb-co-nam-napovi-jejich-tvar/.

Šperky na Fashion Industry CZ

Téma šperky zajímá i náš informační web o módě Fashion Industry CZ. Důkazem tohoto tvrzení je prostor, který jsme věnovali paní Karolíně Němcové a její značce Navlečeno. V kategorii Novinky z módy naleznete také článek o špercích z Bonprix.

Náušnice romantická - šperk - Navlečeno

Náušnice romantická – šperk – Navlečeno

Zdroj fotografie: https://www.navleceno.cz/nausnice-sita-romanticka/

Šperkům různých typů, i těm, které vyrábí čeští tvůrci, se chceme věnovat do budoucna. Budeme rádi, když nám na e – mail či do zpráv na sociálních sítích napíšete, jaké by vás zajímaly. Můžete se také těšit na anketu na sociálních sítích.

Diamant

Diamant

Nejcennější šperk

Při přečtení tohoto podnadpisu už možná čekáte, že začnu zde zmiňovat nejdražší šperky světa, ale ne. Ani se nebudu ptát na vaše nejcennější šperky, které vlastníte či jste kdy a kde nejcennější šperk viděli. Pokud se ale chcete podělit o zážitky, neváhejte mě přímo kontaktovat nebo se ozvat přes sociální sítě či e – mailem, možností máte více – viz kategorie Kontakty.

Já bych ráda poukázala na nejcennější šperk, který nemusí být věcí. Že mi nyní nerozumíte, protože šperk je vždy věc, ano i ne. Nebojte, vysvětlím. Ti z vás, kdo čtou články na tomto mém blogu, ví, že často jdu proti proudu a na věci a situace pohlížím jinak, než je mnoha lidem vlastní, blízké a je to také všeobecně obvyklé.

Nejcennější šperk - žena

Nejcennější šperk – žena

Tím nejcennějším šperkem mám na mysli vaše blízké. A pro vás pánové mám na mysli přímo vaši partnerku. Zamyslete se na chvíli, jaký život by jste měli bez ní? Dejte jí najevo, že ona je klenot vašeho života. Nečekejte na až, na vhodnou příležitost či nějaké datum, učiňte tak co nejdříve. Z vlastní zkušenosti z pohledu ženy vím, že šperky jsou fajn, ale mnohem více potěší ženu váš čas, energie a chuť být s ní. Nikdo ovšem neříká, že ji nemůžete koupit šperk i k květiny a současně být s ní.

Další zajímavé články lifestylového typu najdete v naší kategorii Blog a fashion inspiraci v kategorii Novinky z módy.

Zdroj všech fotografií: pixabay.com