Znáte takzvaný „Buy Nothing Day“, neboli Den bez nákupů? Vznikl jako reakce na bezhlavé nakupování a je snahou o zastavení se a zamyšlení se nad rozsahem konzumu a snahou o jeho snížení. Jedná se o událost v mezinárodním rozsahu.

Podle dostupných informací v prostředí internetu Den bez nákupů (Buy Nothing Day) vznikl již na začátku devadesátých let v kanadském Vancouveru, kdy jej tam založil muž, který pracoval v reklamní agentuře a přišlo mu přehnané, kolik věcí si člověk vlastně obvykle bezhlavě nakupuje a jak často s přihlédnutím ještě k tomu, že mnohdy jsou to zbytečnosti, které nepotřebuje a nevyužije. Velkým problém konzumu je odpad, jenž je jeho následkem.

Buy Nothing Day bojuje proti konzumu, letos bude 25. listopadu, následuje datum 26. listopadu, na čemž by nebylo nic divného, ale to je datum Černého pátku Black Friday. Buy Nothing Day se věnuje pozornost obvykle poslední sobotu v listopadu. Následně se obvykle slaví i Den díkuvzdání, což je den, kdy štědrost má hlavní roli.

Den bez nákupů – Buy Nothing Day

Jak se nestát obětí nákupů oblečení?

Vzhledem tomu, že tento informační web o módě Fashion Industry CZ je zaměřen na módu a ekonomiku je jasné, že i v tomto článku bude zmínka o tom, jak se nestát obětí nákupů oblečení.

Naprostým základem je mít pořádek v životě, vědět, co chceme a co ne. Další důležitou záležitostí je mít pořádek v šatně, nyní nemám na mysli tzv. komínky oblečení v regálech či pečlivě vysáto, apod. Mám na mysli pořádek ve smyslu adekvátnosti šatny k vašemu aktuálnímu životu, životnímu stylu.

Přiznám se, že kroutím hlavou, když slyším rady mířené k ženám….co nenosíte, vyhoďte, co jste na sobě neměla x let, pošlete dále….Zní to jednoduše, ale…a nyní to neříkám, proto, že to tak sama mám, ale proto, že je to fakt. Šatna by měla být v podstatě odrazem vašeho aktuálního životního období. Oblečení je velmi výrazné, dotváří osobnost a psychologicky má svůj nezastupitelný výraz každý jeden kousek oblečení, obuvi, módních doplňků aj.

Vaše šatna by neměla být pouze místem, kde jsou nějaké věci, které si snad vezmete na sebe a nevíte, co v ní máte. Mělo by to být vaše osobní království, váš svět s věcmi, které vás dotváří, podtrhují vaši krásu osobnosti. Já sama mám za sebou stylistické kurzy a stálo mě hodně práce udělat si v ní poctivou revizi s tím, že si v ní systém udržuji a v blízké době se chystám na další revizi. Rozhodně pořádek v šatně není o tom vyhodit věci.

Všeobecné rady nejsou vhodné úplně pro každého člověka, vhodnější je individuální přístup, a proto se rozmáhá využívání služeb stylistek a stylistů. Kvalitní stylista je tak trochu i psycholog a umí být i drsný, když je pro dobro daného člověka.

Samozřejmě nemá smysl schovávat si několik xlet starých džínů, když už 7 let je neoblečete, ale pokud máte práci jako například já, kdy nikdy nevíte, na jakou událost s jakým dress codem vás tzv. vítr zavane, je fajn mít i starší věci, pokud jsou v dobrém stavu a obměňovat další kousky, které je doladí v outfitu.

Pokud máte prostor, nevidím důvod, proč si např. jeden kousek z nějaké dávné éry neschovávat, ale pamatujte, nic není dobré přehánět. Konejte toto s vážným uvážením. Přemýšlíte – li nad svojí šatnou, můžete si přečíst také článek Jak svůj šatník připravit s úsměvem na jaro a léto?

Jak bojujete vy proti nadměrnému konzumu v módě?

Zdroj fotografií: pixabay.com