Jak si prakticky zabalit cestovní kufr a další cestovní zavazadla včetně batohů?

Dnes je oficiální první letní den, to znamená, že tady máme konečně léto, čas dovolených a krátkých pobytů. Toto roční období je velmi oblíbené u mnoha lidí hlavně proto, že se k němu obvykle váže pojem dovolená, vysoké teploty počasí, slunečné dny apod.

V tomto článku jsem se rozhodla věnovat cestovním zavazadlům jako jsou cestovní kufry i batohy. Rozhodla jsem se zaměřit svoji pozornost přímo na balení cestovního kufru a dalších zavazadel včetně batohů. Nevím jak vy, ale já si beru typ zavazadla podle toho, kam jedu a na jak dlouho. Samozřejmě se to odvíjí od místních aktivit, které tam, kam jedu mám v úmyslu podnikat.

Vždy pečlivě při balení svých zavazadel zvažuji, co si vezmu s sebou, abych netáhla něco, co skutečně nevyužiji. Dříve jsem si asi jako většina lidí měla tendenci brát věci na víc, u nichž byla velmi nízká pravděpodobnost, že je využiji.

Mít kvalitní cestovní kufr je základ

Mít kvalitní cestovní kufr je základ

Doporučení k zabalení cestovního kufru

Cestovní kufr je asi nejčastěji využívaným cestovním zavazadlem při našem přesunu na dovolenou, zvláště když jedeme autem, ale i při leteckých dovolených. Proto tématu zabalení cestovního kufru bude věnována větší pozornost než ostatním zavazadlům.

Hlavní doporučení:

  • mít zakoupen kvalitní kufr, který s velkou pravděpodobností přežije cestu do vaší cílové destinace a zpět a bez ohledu na to, zda jedete autem či letíte letadlem – jak si vybrat cestovní kufr si můžete přečíst ZDE.
  • vědět na jak dloho na dovolenou či pobyt jedeme – každý člověk má jiné potřeby nejen ohledně množství převážených věcí, ale z logiky věci vyplývá, že na týden vám asi nebude stačit malinký kufr, který se používá jako příruční zavazadlo do letadla, zvláště pokud víte, že si v cílové destinaci chcete ještě něco koupit, ať už jsou to dobroty či oblečení apod. (počítat tedy s prostorem pro více věcí při návratu domů)
  • znát zhruba typ svého programu a způsob dopravy na místo – cestujeme-li letadlem jsme omezení možností váhy zavazadla více, než když jedeme autobusem či vlastním autem, pokud si tedy nechceme připlatit peníze za nadměrnou váhu svého zavazadla
  • nezapomenout vzít v potaz předpokládané počasí v destinace v době našeho pobytu tam a zjistit si možnosti atrakcí, bylo by jistě nemilé vyrazit ať už v létě či v zimě na dovolenou bez plavek, když je k dispozci wellness a bazén, moře, jezero apod.
  • napsat si seznam věcí, které si vezmeme s sebou, klidně si jich můžete udělat více, těch seznamů, jeden na pracovní pobyt na veletrhu, další na dovolenou jiný na pracovní cestu v zimě a v létě, možností je mnoho
  • rozdělit věci mezi spolucestující – proč by všechny věci jako manikúra apod., které využijí případně i další lidé ze skupiny, která cestuje společně měl vláček jen jeden člověk? Ideální je, když se skupina dohodne a každý z ní vláčí něco jiného
Mít systém při balení cestovního kufru, ale i dalších cestovních zavazadel je vhodné

Mít systém při balení cestovního kufru, ale i dalších cestovních zavazadel je vhodné

Moje osobní doporučení – vychází ze zkušenosti:

Když vezmu v potaz, že člověk letí letedlem, veze spoustu věcí v kufru, protože chce a potřebuje vypadat dobře či tam má i jiné věci než jen oblečení, doporučuji cestovat v nejtěžších a nejpohodlnějších botech, které si chcete vzít s sebou a při svém pobytu je využívat. Pohodlí oceníte zvláště při přesunech po letišti, nezdá se to, ale jsou to velké prostory a můžete ujít větší dálku, než si myslíte, ještě před nástupem do letadla.

Nevíte, zda vaše osobní váha zváží pár set gramů a na kuchyňské nevíte, jak si věci zvážit? Je to snadné, pořiďte si váhu na kufr, tu využijete i při vážení obuvi a dalších věcí, které si balíte do svého kufru. Nezapomeňte si ji uložit do příručního zavazadla s sebou na palubu letadla.

Nevěřila jsem, ale velmi se mi osvědčilo rolování textilu při balení kufru na leteckou dovolenou či pobyt, kde je váha kufru omezená. Díky tomu i jinými lidmi prověřenému triku si můžete vzít více oblíbených lehkých letních svršků s sebou.

Určitě je super vložit papír se jménem, příjmením, telefonním číslem, adresou bydliště, zemí pobytu a e – mailem i do kufru, člověk nikdy neví a štěstí přeje připraveným, jak se říká.

Příruční zavazadla jako batohy dopřávají lidem svobodu

Příruční zavazadla jako batohy dopřávají lidem svobodu

Jak si sbalit příruční zavazadla?

Taháte s sebou nejen velký kufr – odbavované zavazadlo ale i příruční zavazadlo? Nastudujte si pečlivě a pozorně podmínky letecké společnosti, s níž budete cestovat, abyste měli přehled o tom, co si můžete vzít na palabu. Hlavně pozor na množství tekutin i deodoranty – nejlepší jsou tuhé a ty ve spreji umístěte do odbavovaného zavazadla a naopak si vezměte na palubu nabíječky, váhu na kufr, mobily, notebooky, tablety aj.

Příručním zavazdlem nemusí být jen kufr či taška, ale i batoh, který je úžasný nejen vzhlem, designem, ale i praktičností. Pokud si vezmete batoh na záda, máte volné ruce, což je mnohdy k nezaplacení. Znám mnoho lidí, kteří je milují. Já osobně jim dávám přednost spíše v oblasti sportu a výletů do přírody.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com