Sousedi a sousedské vztahy

V marketingovém kalendáři jsem našla datum 30. května, které patří Svátku sousedů. Rozhodla jsem se vzít to jako podnět k vytvoření článku sem na blog informačního webu o módě Fashion Industry CZ a rozebrat právě téma sousedi a sousedské vztahy.

Jak se říká, dva zvládnou vždy více než jeden samotný člověk. Toto platí i v sousedských vztazích. Když to vezmeme z reálného pohledu, svět umí být drsným místem a je vždy fajn mít kolem sebe co nejvíce úžasných lidí. Někdo řekne, že je to o štěstí. Tak trochu s touto tezí lze souhlasit, ale jak známo, štěstí je třeba jít naproti.

Jak si do života přitáhnout například sousedy s pozitivní energií?

Základem je si neříkat, jejda, hlavně aby vedle nás nebydleli nějací mrzouti, pokud se například stěhujeme do nového bytu či pronájmu, ale i domu. Mnohdy totiž to, čeho se chceme vyvarovat a mluvíme o tom, jako negativní věci se nám právě o to pravděpodobněji stane. A kdo z nás by chtěl nesnesitelné sousedy? Nikdo!

Osobně hodně věřím na karmu a pozitivní energii. Vnímám elementární zákony fungování světa a věřím na zákon akce a reakce. Svůj život můžeme hodně ovlivnit také svými postoji a myšlením i tím si přitahujeme do života, co chceme a je na nás, zda to bude negativní či pozitivní energie.

Z lidí, kteří mají optimismus spíše za pošetilost, mám vážně strach. Naopak pozitivní energie je to, čím se obklopuji, nejsem sluníčkář, ale vím, že pozitivní energie otevře děj života a sled událostí následuje i na základě přičinění a víry mnohem lepší ve srovnání s negativní energie, tak nic dobrého nepřinese, navíc vše na dlouho dopředu uzavře.

Dobré sousedské vztahy jsou výhoda ze sousedů se mohou stát přátele

Dobré sousedské vztahy jsou výhoda, ze sousedů se mohou stát přátelé

Dobré nejen sousedské vztahy jsou výhoda

Mezilidské vztahy nás provází celý život a ve všech jeho obdobích a sférách osobní a později i pracovní. Ať už žijeme v domě či bytě bez ohledu na to, v jaké zemi, vždy máme sousedy až na výjimky lidí, kteří mají velmi rozsáhlé pozemky, ale čistě fakticky i tito jedinci mají sousedy. Je důležité mít se sousedy dobré vztahy, nese to přínosy pro všechny zúčastněné těchto mezilidských vztahů.

Myslím, že hodně táhnou příklady i v případě sousedských vztahů. Je super, když lidé inspirují své děti svým příkladem dobrých vztahů se sousedy.

Proč mít dobré vztahy se sousedy a jak tomu jít naproti?

Pokud má člověk sousedy a bydlí – li v domě, obvykle sousedí se sousedy například zahradou. Osobně jsem velmi komunikativní osoba, která se ráda seznamuje s lidmi, takže kdybych se někam nastěhovala nově já, nevtíravě bych se ráda postupně se sousedy seznamovala a věřím, že bych měla štěstí na fajn sousedy.

Kdysi jsem četla v jedné knize o vztazích sice spíše pro marketingové pracovníky, ale tamější moudro lze použít i v tomto článku, že pokud chcete rozhýbat něčí mozek, je nejdříve potřeba rozpohybovat srdce člověka. Vstřícností a slušností člověk nic nezkazí. A ten kdo to neocení, takového člověka ve svém životě nepotřebuji, budu jej respektovat, ale z dálky. Někteří lidé dnes považují slušnost za slabost, ale opak je pravdou, o tom jsem se přesvědčila zvláště v jistých kruzích, i když zde platí, že vše je o jednotlivci.

Z vyprávění lidí o svých známých a často jejich známých jsem slyšela už několikrát, jak je sousedi v různých situacích zachránili. Například, když lidé viděli, jak jejich sousedům vykrádají dům a mohli to hlásit na policii, protože se to tvářilo jako stěhování, a protože věděli, díky dobrým vztahům, že se nikam nestěhují a nemají to ani v plánu.

Stal se i opačný případ, kdy si lidé mysleli, že se sousedi stěhují do jiného bydliště, a to jen proto, že se vlastně ani neznali a neudělali nic pro navázání bližšího vztahu.

Když si sousedé radí a pomáhají je to fajn

Když si sousedi radí a pomáhají je to fajn

Když jsou sousedi fajn a pomůžou vám

Jednou jsem nějakou dobu bydlela v bytě na patře, kde bylo více bytů a v jednom z nich stará paní, která skončila v nemocnici a následně bohužel zemřela, mělo to ale jednu světlou stránku. V době, kdy paní byla v nemocnici, přijela její dcera a pobývala dočasně v jejím bytě, jednou jsme se takhle seznámily a prohodily pár slov.

Ani nevím, jak se to stalo, ale nějak jsem založila doma otvírák na víno, prostě jsem ho už nenašla. Pravda  je, že na alkohol moc nejsem a dám si jej jen málokdy, ale zrovna jsem měla chuť na víno. Naštěstí sousedka doma jeden na půjčení měla, tak mi jej půjčila. Celkově byla moc fajn. Žila v Bratislavě a zvala mě na návštěvu. Matně si vzpomínám, že mi i něco darovala do kuchyně, jen už přesně nevím, co to bylo.

Věřím, že sousedské vztahy mohou být dobré a lidé se mohou respektovat, chce to spolu ale konstruktivně komunikovat a pokusit se vždy na všem domluvit.

Jaké máte sousedské vztahy vy?

Další články lifestylového typu naleznete ZDE na našem blogu.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com