Sběr ostružin jako výzva se sladkou odměnou

Možná si říkáte, proč zde zmiňuji sběr ostružin v souvislosti s tím, že jej lze pojmout jako výzvu se sladkou odměnou. Nevím jak vy, ale já mám, zvláště několik posledních let, moc ráda samosběry ovoce. Nevím, zda to souvisí s větší pokorou a úctou k přírodě a naštváním na nekvalitní potraviny běžně dostupné v supermerkatech nebo dávnou historií, kdy jsme se této činnosti jako ženy hojně věnovaly. Ale baví mě to.

Sběr ostružin je výzva

Sběr ostružin je výzva

Nejdříve práce, potom odměna

Čas běží, ale není to tak dávno, kdy jsme sbírali ostružiny a já se zamyslela, že je to vlastně výzva se sladkou odměnou, protože na začátku musí člověk překonat překážky, pokud se chce dostat k úžasně sladkým a dozrálým ostružinám.

Pokud chceme ostružiny, často se k nim musíme probojovat přes ostružiní, které nám různě tzv. chytá oblečení a může nám poškrábat kůži, pokud se na to nepřipravíme a neoblečeme si vhodný oděv. Sběr ostružin je v podstatě proces, něco jako práce, kdy následuje odměna. Platí zde také známé heslo, že bez práce nejsou koláče.

Ostružiny jsou skvělou odměnou za jejich sběr

Ostružiny jsou skvělou odměnou za jejich sběr

Sběr ostružin jako projekt

Abychom si ostružiny mohli užít naplno, jako sladkou odměnu a výsledek naší práce, je vhodné se na jejich sběr připravit, to říkám ze zkušenosti, kterou jsem během let nasbírala.

Chce to plán či strategii

Důležité je si stanovit, kam, do jaké lokality na ně půjdeme, kolik času věnujeme jejich sběru, udělat si na to čas, kdy začneme sbírat – který den, do čeho (do jaké nádoby) je budeme sbírat, jak se oblečeme, abychom nebyli poškrábaní a co s ostružinami uděláme, například pokud je chceme uchovávat v lednici, je důležité mít dopředu nakoupené nádoby na ně, ideálně více menších, kvůli následnému rozmrazování.

Přečtěte si další články na našem webu.

Pokud máte rádi ovoce, dovolím si podělit se s vámi o svůj názor, skvělé je i lyofylizované ovoce (sušené mrazem).

Zdroj fotografií: pixabay.com