Nepodceňte smuteční oděv na pohřeb. Pohřeb je smutná záležitost, ale patří k životu. Na jednom jsem nedávno byla a vzhledem k tomu, že tento měsíc je i svátek zesnulých, rozepisuji se dnes na téma pohřeb a vhodný outfit, když se jej jako smuteční host účastníte.

Nyní si možná říkáte, že je to samozřejmost slušně se obléct na pohřeb, bez ohledu na to, kdo vás opoustil, ať už to byl kdokoliv z příbuzenstva, blízkého či vzdáleného, nebo kamarád či obchodní partner, případně známý. Kéž by stejně uvažujících lidí bylo více. Jste udivení nad větou před touto?

Nedávno jsem bohužel byla na pohřbu rodinného kamaráda, byl to skvělý člověk, byla s ním legrace, byl neuvěřitelný srdcař, jednou se kvůli mně a několika mým členům naší rodiny vracel z cesty na dovolenou, aby nás svojí odtahovkou mohl odtáhnout, protože světe div se, pokazily se v jeden den všechny naše auta, vzhledem k tomu, že jich máme více, není k tomu co říct. Byl až magicky divný a negativní den.

Zesnulý kamarád byl člověk velmi energický a sympatický, lidi jej měli rádi. Bylo mu jen 42 let a zůstali po něm dvě děti a partnerka, měl nějaké problémy se slinivkou, jsem zjistila, vůbec jsem to netušila. Je to tragédie, zvláště pro ty děti. Proto říkám, umějme si alespoň trošku a to vždy v rámci možností užívat život v každé chvíli, nic není konec světa, ale náš čas na tomto světě je omezený, využijme jej naplno a dělejme si příležitostně radost bez výčitek, ale stejně tak i svým blízkým.

Nepodceňte smuteční oděv na pohřeb

Černá barva smutečního outfitu na pohřeb je v Česku základ

Nyní se vrátím ke smutečnímu outfitu. Ve světě existují různá pravidla a zvyklosti, ale pokud jde o Českou republiku, kde se pohřeb mého kamaráda uskutečnil, černá barva je na pohřeb považována za žádoucí standart vyjadřující úctu k zesnulému člověku.

Ráda bych zmínila, že kamarád byl podnikatel se známými nejrůznějších profesí a společenským postavením. Pohřeb se konal ve smuteční síni v krematoriu jednoho krajského města, bylo tam tolik lidí, že nejen seděli na lavicích, ale stáli po obvodu místnosti a někteří byli dokonce i venku, protože se pro ně uvnitř už nenašlo místo. Mělo to jedno významné ale…a to outfit, chcete – li oděv smutečních hostů, to byl mazec. Zvláště některých obzvláště.

Jiné slovo mě nenapadlo. Nebylo tomu tak u všech přítomných lidí, ale byl tam i případ ve žluto – šedé sportovní bundě, na níž bylo znát, že levná skutečně nebyla, což svědčí o tom, že její nositel peníze má, ale vkus a takt pro zvolení vhodného outfitu k dané příležitosti mu chybí. Jedna z dam dorazila v modrých džínách a dalších světlých kusech oděvu, proboha! Další dáma měla až kýčovitou kabelku s výraznými kovovými zlatými prvky.

Při pohledu na tyto zoufalce, omlouvám se, jinak je nazvat neumím, mě napadla otázka, jak je to možné, že lidé nemají základní povědomí? Nebyli to lidé v pubertálním či dětském věku, byli to lidé starší někteří i senioři. Chybí jim slušnost?

Nepodceňte smuteční oděv na pohřeb

Vhodný oděv na pohřeb

Když si nevíte rady, stačí se podívat na Google a výsledky, které zobrazí, si rozkliknout a prostudovat a následně se dle nich zařídit. Záleží ale na kvalitě zdroje informací, vybírejte z těch důvěryhodnějších. Začnu tím zcela nejjednodušším a nejzásadnějším. Ať jste žena či muž oblékněte se do černé barvy.

Jste – li muž, oblékněte ideálně černý oblek a bílou košili, nechte doma lesklé kousky oděvu, stejně tak výrazné hodinky a zlaté či jiné šperky. Protože jsem realistka a vím, že stále mnoho lidí považuje základy etikety za cosi až hvězdného, co se jich netýká, nebudu zde citovat etiketu, tu si můžete nastudovat sami.

Mnoho lidí přemýšlí, co si na sebe na něčí pohřeb obléct, aby to bylo vhodné, už to je základ úspěchu, není ostuda něco nevědět do detailu, ale je ostuda např. černý oděv na pohřeb v Česku neřešit. Řekla bych, že pokud oděv vhodný na pohřeb nemáte, tak tam raději ani nechoďte, pokud si vhodný oděv nehodláte koupit, ale pokud chcete jít a alespoň relativně vhodně oblečen/a, tak pánové zvolte opravdu vše černé, klidně i košili, pokud bílou nemáte.

Samozřejmě je podstatné, v jakém ročním období a na jakém místě se pohřeb koná. Ale oděv smutečního hosta by měl být vždy důstojný, pánové i dámy, ne že vás napadne v létě vyrazit na pohřeb v gumových žabkách.

Pro pány jsou vhodné polobotky, látkové černé kalhoty, tmavá košile, ideálně ale bílá a sako, pokud nemáte dlouhý kabát, je – li zima, nevadí, pokud kabát zakrývá spodní část saka, je to v pořádku, svrchník může být i šedý.

Dámy, vyhněte se výrazným kabelkám a šperkům, vhodné jsou černé šaty a světlé silonky (vhodný podobný odstín vaší pleti), klidně i černý kostýmek pod něj i rolák apod., pro kabát platí totéž co pro celý outfit včetně obuvi, ideální je černá barva.

Pokud jste vzdálení příbuzní či přátelé zesnulé osoby, tolerují se tlumené odstíny barev jako tmavá modrá a zelená, případně šedá.

Nepodceňte smuteční oděv na pohřeb

Můj smuteční outfit na pohřeb kamaráda

Co se týká mě, když jsem šla na pohřeb kamaráda, který se konal nedávno, v říjnu, oblékla jsem adekvátně i k počasí…černý rolák, černou plizovanou midi sukni, černé punčochové kalhoty, černé chelsea boty, černý kabátek do pasu, který měl i černé knoflíky, outfit jsem doplnila jednoduchou středně velkou kabelkou a černými jednoduchými náušnicemi, které podtrhly decentnost outfitu a nenarušovaly jej.

Dovolím si jedno doporučení. Bez ohledu na vaše pohlaví, vezměte si s sebou na pohřeb látkový kapesník, není úplně příjemné poslouchat šustění sáčku, když z něj smuteční host vytahuje papírový kapesník, aby si utřel slzy. Pohřeb je emotivně náročná záležitost a každý ji snáší jinak, nikdy nevíte, jak nějaký konkrétní zasáhne vás.

Nepodceňte smuteční oděv na pohřeb

Neměla bych problém zde umístit fotografii svého smutečního outfitu, ale omlouvám se, neměla jsem sílu se ten den vyfotit. Nenajdete ji zde, protože fotografie není.

Všimli jste si i vy na nějakém pohřbu nevhodně oblečených lidí?

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com