Přistupte k nákupům oblečení, obuvi a módních doplňků prakticky

Zvláště dámy, máte to také tak, jak většina žen, že když se necítíte dobře psychicky, jdete nakupovat a nakonec si zakoupíte hromadu věcí, které vám po čase ani nedělají radost? Jen možná v moment koupě s tím, že vás těší, že jste je tzv. ukořistily v akci, slevě apod.? Není to udržitelný přístup.

Vyrazte nakupovat se systémem

Že vás při nakupování nebaví být organizovaná a chcete jednat impulzivně? Ok. Ale odpovězte si sama, má to smysl? Přináší vám to, co chcete? Více než jen krátkodobý pocit, že jste šikovná a je otázka osobní cti zakoupit danou super věc za skvělou cenu? Nebo je spíše výsledek takový, že máte spoustu kousků ve svém šatníku, které k sobě neladí a často se vás zhostí pocit, že nemáte co na sebe?

Vytvořte si před nakupováním oblečení systém a strategii

Vytvořte si před nakupováním oblečení systém a strategii

Systém je při nakupování a dlouhodobé spokojenosti klíčový

Základem je samozřejmě mít šatník, botník i sbírku módních doplňků v souladu s vaším aktuálním životem a životním stylem. Osobně nezastávám známé a někomu osvědčené rady ve stylu, co rok nenosíš apod., daruj dál, prostě a jednoduše, rozluč se s tím. Proč? Protože mám pestrý život a tomu odpovídá i můj šatník a je otevřen budoucnosti, nadčasovosti a kombinovatelnosti.

Ano, nemám capsule šatník a ani mít nechci, ale chápu, že pro někoho to může být ta správná a ideální cesta. Mám šatník takový, aby mi vyhovoval, mám věci uskládané podle svých prostorových možností a abych měla přehled, kde co mám atd.

Nejdříve je tedy potřeba mít šatník v souladu s vlastním životem svého nositele či nositelky a potom teprve vyrazit na další nákupy, které vám přinesou cílovou spokojenost.

Určitě je vhodné před změnou ročního období být připraven, například, končí – li zima, vytřídím věci, které už příští rok nechci nosit, a nebo si alespoň zapíši do svého systému v souladu se šatnou, co mi tam chybí a chci si koupit.

Možností systému je určitě mnoho, ale mě se osvědčilo ve chvíli, kdy si předělávám šatnu například z letní na zimní, abych si udělala poznámky, co si chci příští rok koupit, například byznys šaty v červené barvě apod., není to o tom, že bych si neudělala radost, ale jak jsem v souladu se svojí šatnou po stránce energie, tak v obchodech, jakoby už na mě ty správné věci pro mě volaly, když už do nich vejdu, šetří mi to čas a já následně mám díky tomu funkční šatnu.

Zásadní je také vědět, co člověku sluší a když to neví, tak navštívit kurzy u odborníků, ale odborníků, kteří jsou opravdu schopní a kompetentní, mají zkušenosti a hlavně nic člověku nevnucují, ale podpoří jeho osobnost. Mě velmi pomohly kurzy stylistiky u Petra Lukeše v Asociaci vizážistů a stylistů v Praze.

Pamatujte, móda je hra, ale může být váš velký pomocník. Určitě je fajn na třídění šatny si vytřídit prostor, myslím tím hlavně ten časový, a mít na to tzv. náladu, nic tzv. nelámat přes koleno, protože tato činnosti si žádá správnou energii, aby se následně dostavil kýžený výsledek….funkční šatna.

Samozřejmě si můžete s sebou vzít odborníka či odborníky na nákupy, ale ne všem to musí vyhovovat, a proto je pro začátek fajn vědět, co chcete v nejbližší době a jak chcete žít, jaké vás čekají dovolené, jaká je vaše práce, jaký oděv si žádá atd.

A ještě jedno doporučení na závěr – když si na sebe něco kupujete a není to jen do šatny zapadající věc, pro radost, i když je alespoň trošku kombinovatelná, tak si položte otázky:

  • s čím to skombinuji?
  • kam to budu nosit?
  • je to v souladu s mojí osobností?
  • jak se v daném kousku cítím?

Máte otázky? Jsem Vám k dispozici, nebojte se mě kontaktovat také přímo na mých profilech na sociálních sítích.

Pokračujte ve čtení článků lifestyle typu ZDE.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com