Strategie vás v krizi podrží

Říká se, když chceš boha rozesmát, sděl mu svoje plány. Musím přiznat, že v posledních letech se mi více než slovo plány líbí slovo strategie, protože v něm vnímám nějaký systém, posloupnost, posun, proces atd. Dnes bych chtěla poukázat na fakt, vycházející i z mé zkušenosti, že strategie vás v krizi podrží.

Vytvořte si strategii

Pokud na začátku před tvorbou strategie se cítíte chaotičtí a nesoustředění, máte všeho plnou hlavu a najednou vám dojde, že jste měli za to, co chcete a nyní sedíte před prázdným dokumentem v programu Word nebo před bílým papírem s propiskou v ruce, věřte, že i já jsem na tom na začátku byla podobně.

Před tvorbou strategie je potřeba mít na to náladu a případně týden dopředu si naplánovat, že se strategií budete zabývat, můžete tuto aktivitu například i o den či dva posunout, pokud se na to v daný den necítíte, ale nedělejte to vícekrát, protože jinak to neudáte nikdy.

Jsou záležitosti, u kterých mám strategii jen rámcovou, protože se může stát, že do ní něco nebo někdo zasáhne. Teď by mi někteří lidé určitě oponovali, že se to stát nemůže a že když tam ten prostor nechám, tak se to stane, protože to dovolím a přivolávám si to. Ale…život je proces a opravdu některé věci si stanovit nelze. A pravda na druhou stranu ale je, že si některé věci stanovím a ony se dějí….mám ovšem k životu velkou pokoru a značnou sebereflexi.

Strategie vám pomůže vždy

Bez ohledu na situaci, strategie vám pomůže vždy, vlastně vám ukazuje cestu, a když po ní jdete, je šance, že se ke svému cíli dojdete, pokud ovšem člověk obecně na cestu ke svým cílům nevykročí, tak k nim nedojde a například sny se mu nesplní.

V dávné minulosti jsem byla hodně urputná, dnes ale vnímám mnoho situací jinak a ano, vykročím na cestu k cílům, dělám maximum a učím se nechat věci plynout a světe div se, skutečně se posunuji, kam chci.

Život přináší různé situace i únavu apod. A víte k čemu je dobrá strategie, když se jí držíte a plníte cíle v ní stanovené, větší i menší? I když se vám někdy nechce nebo vás například skolí chřipka apod., hned jak můžete zase fungovat, netápete, máte strategii, jen ji detailně upravíte s tím, že například dnes uděláte něco a zítra něco jiného, než jste chtěli, ale děláte, na co máte sílu a energii a někdy je to lepší než dělat tzv. na sílu něco, co opravdu nechcete a víte, že další den to bude lepší. Strategii lze použít jako ukázku směru, jakési vodítko.

Někdy máte strategii, ale je potřeba zařídit něco důležitějšího, případně nedej bože je třeba řešit nějakou krizi, tak strategii v dílčích krocích přepracujete a na cestě ke svým cílům jste stále.

Strategie má přínos i pro osobní život

Když to jde dobře, obvykle až na vlastní volbu nežijeme sami, máme rodinu, partnera, přátele, obchodní partnery apod. Strategie přináší přínos i do našeho osobního života. V čem? Například v tom, že si stanovíme pracovní cesty během následujícího roku, poznačíme důležité události, jak v pracovním, tak i v soukromém životě, potom snadněji svým blízkým ale i obchodním partnerům řekneme, že můžeme podniknout dovolenou, pracovní návštěvy a cesty v nějakých termínech. Ano, život je pestrý a často se situace mění, ale strategie je užitečná, jak v osobním, tak i pracovním životě.

A jak jste na tom se strategií vy, tvoříte si ji, na jaké období?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE.