Mezilidské a sousedské vztahy

Ano, vím na téma sousedi a sousedské vztahy jsem zde do kategorie Blog na informačním webu o módě Fashion Industry CZ psala a umisťovala článek v loňském roce. Myslím, že asi každý z nás až na výjimky má sousedy a bohaté zkušenosti se sousedskými vztahy, ale i mezilidskými vztahy obecně. Mít dobré sousedské vztahy, jakož i ty mezilidské všeobecně, je důležité pro pohodový život a spokojenost všech stran.

Mezilidské a sousedské vztahy spolu souvisí

Známe to všichni, kdo žijeme naplno, máme spoustu aktivit v pracovním i soukromém životě. Chceme mít doma tzv. klid, souhlasíte? A proto je důležité mít minimálně neutrální vztahy se svými sousedy, ale je samozřejmě fajn mít v sousedech přátele. Když  máme dobré vztahy se sousedy, o to klidněji se nám doma žije a jaké výhody z toho plynou…například, když jedeme na dovolenou apod., mohou nám zkontrolovat dům či byt.

Bylo milé vidět soudržnost Turků v Turecku

Když jsem několikrát byla v Turecku na dovolené, nyní pominu to, že se mi tam velmi líbilo a těším se, až se tam zase někdy podívám, ať už soukromě, pracovně či obojí, nestačila jsem se divit a zírala jsem. Na co? Na mezilidské i sousedské vztahy, na druhé zmíněné obzvláště.

Na mnoha místěch jsem viděla skvělé mezilidské a sousedské vztahy v Turecku

Na mnoha místěch v Turecku jsem viděla skvělé mezilidské a sousedské vztahy 

Do dnešního dne jsem už viděla několik telenovel z Turecka, kde je soudržnost sousedů také zachycena v několika dílech. Ale viděla jsem to naživo v Istanbulu i Alanyi. Velmi mile překvapila situace, nebo spíš to, jak se k ní sousedi postavili, kdy jeden druhému hlídal obchod a s maximální ochotou obsluhoval i jeho zákazníky.

Turci si pomáhali i v Istanbulu, když například jeden z nich neměl drobné, šel to řešit k sousedům, aby vyhověl i zákazníkovi. Nejen já, ale lidé, které znám a mají rádi Turecko, říkají, že by si tam mnozí obchodníci z Česka měli zajet na exkurzi, aby se inspirovali mírou prozákaznického a prodejního přístupu. Turci jej včetně smlouvání (ne úplně všude) ovládají naprosto bravurně. A také se mi velmi líbilo, jak spolu majitelé sousedních obchodů na ulici pili čaj, to bylo krásné vidět.

Přátelské mezilidské vztahy jsem viděla i v egyptské Hurghadě

V loňském roce 2022 jsem byla poprvé v životě v Egyptě. Pro svůj pobyt na dovolené v této zemi jsem si vybrala turisticky velmi známou Hurghadu, protože je tam letiště a člověk se vyhne úmorně dlouhému a dalekému transferu a je v pohodě se procházet i mimo hotelový rezort. To se mi líbilo, protože ráda poznávám jiné kultury.

Nikoho nepřekvapí nejen vzhledem k mé profesi a práci a pohybu v módním průmyslu, ale zálibě v nakupování zajímavého oblečení apod., že jsem si v Hurghadě užívala i nákupy a vše co s nimi souvisí – ano i smlouvání.

I v Hurghadě došlo k situaci, kdy vznikl problém s vrácením peněz do určité částky mě jako zákaznici, opět obchodník to šel řešit po svém blízkém i vzdálenějším okolí.

Není důležité, v jaké části světa žijeme a kde trávíme své pracovní cesty a dovolené, ale můžeme obecně budovat skvělé mezilidské vztahy. Čekáte, až za vámi přátelsky přijdou vaši sousedi, buďte první, uvidíte, jak je jistě potěšíte a následně budete mít radost i vy sami z jejich radosti.

Budete nějak a případně jakým způsobem slavit dnešní svátek sousedů se svými sousedy?

Líbil se vám článek? Za jeho sdílení označení nás na sociálních sítích, budeme rádi.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE.