Kvalitní a konstruktivní komunikace je pro vztahy zásadní

V dnešním článku zde v kategorii Blog na webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ se budu věnovat tématu významu kvalitní komunikace, a to i proto abych poukázala na dopad nekonstruktivní komunikace, s nímž jsem se několikrát v předchozích letech setkala.

Jistě nejsem jediná. Myslím si, že když si budeme připomínat důležité věci a opakovat si je, stejně jako etiketu apod., zapracujeme všichni sami na sobě, svět se stane hezčím místem, nebo alespoň naše nejbližší okolí. Naše bublina, jak se dnes říká.

Význam komunikace pro vztahy v osobním (soukromém) životě

Ať hned nezmiňuji byznys, práci a podnikání, tak začnu od komunikace v osobním životě. Ono v soukromém životě vznikají různé situace, problémy lidí a ty se často následně propisují i do pracovního života, stejně jako vzorce chování získané během našeho života a samotný přístup ke komunikaci.

Téma komunikace obecně je tak rozsáhlé, že je na něj zaměřeno i studium a věnují se mu různé odborné knihy a nemám šanci ani desetinu z něj obsáhnout v tomto článku, což ani není cílem. Spíše bych chtěla poukázat na situace, kde komunikace nebyla konstruktivní apod., s nimiž jsem se setkala.

V soukromém životě vše začíná, často přebíráme určité vzorce chování a komunikace svého okolí. Ono se říká, že člověk je odrazem několika lidí, s nimiž se nejvíce stýká. Nemám příliš ráda tzv. házení lidí do jednoho pytle, například podle toho, kde se narodili, v jaké době apod. Věřím v sílu jednotlivce. Aneb věřím, že i když jde jen o jednotky lidí, mohou být jiní, chtít být například lepší než zbytek lidí určité národnosti či lidí z jejich nejbližšího okolí apod.

Soukromý život je ovšem zásadní, zvláště komunikace doma, už od našeho dětství a to hlavně nastavení komunikace rodiči mezi nimi a jejich dětmi. Komunikaci a lidské zdroje jsem studovala na vysoké škole, na střední škole jsem měla předměty jako psychologie a sociologie, ale samozřejmě odvětví psychologie jsem nestudovala, nehodlám se zde pasovat na nějakou odbornici, jen si dovolím tvrdit, že mnoho lidí v dospělém životě zapomíná na umění konstruktivní komunikace jak v soukromí, tak v pracovní sféře.

Lidi často brzdí strach, možná způsobený i dobou, v níž žili. Vidím to právě v soukromém životě, že jsou například lidé, kteří jsou starší než já minimálně o 20 let a jsou v komunikaci nesmělí. Například jim činí problém cizích lidí se na něco zeptat apod. Jakoby se vrátili do dětství, kde jim někdo říkal, neobtěžuj cizí lidi apod. Ale je prosba o pomoc obtěžování a zbytečné? Nemyslím si.

Bohužel znám jednu smutnou situaci z vyprávění od mé kamarádky. Jejího syna u nich doma navštívil jeho kamarád a při hře se jim podařilo něco zničit, myslím, že roztrhnout trampolína či její ochrana, nejsem si už přesně jistá. Ten kamarád syna kamarádky se snažil jej přesvědčit, ať to své mamince, tedy mojí kamarádce, neříká, že se bude zlobit, křičet apod.

Moje kamarádka se svým partnerem svého syna ale vedou k upřímnosti a jsou také ovšem schopni ji unést, což je důležité, protože mnoho lidí chce upřímnost, ale následně ji nesnese. Syn kamarádky se jí po chvíli svěřil a ta jej docenila. Víte, proč se kamarád syna mojí kamarádky dopustil vlastně zamlčovacího jednání? Měl jednoduše strach, protože doma jeho rodiče upřímnost nesnesou a má obavu se jim svěřit, že vlastně udělal chybu či že se něco stalo. Smutné! Bohužel jim asi nedochází, jak špatný vklad dávají tímto do života svému synovi, zvláště pak do jeho osobních budoucích vztahů.

Kdo jiný by měl být po ruce svým dětem a učit je, co je správně a co ne a že chyby k životu patří, jakož i určité následky a že mnoha věcem lze předejít, než vlastní rodiče. Teď mi možná řeknete, no jo zatím nemáš dítě, uvidíš jednou sama. Doufám, že mi moje kamarádka zůstane dobrým příkladem.

Zpět ke komunikaci v osobním životě s našimi nejbližšími. Mnoha lidem dnes krachují vztahy a přichází se na to, že vlastně neumí komunikovat a možná i mají z této disciplíny strach. Následně vznikají různá nedorozumění, druhá strana toho vztahu nemá pochopení, například i proto, že už zažila nepříjemné věci, které možná ani ještě i po letech nezpracovala apod.

Mám ale za to, že základ je v samotném člověk a měl by si říct, budu komunikovat konstruktivně, ne kvůli lidem, ale kvůli sám sobě. A to jak v soukromém, tak i pracovním životě.

Význam komunikace pro obchodní vztahy (v pracovním životě)

Ať už je člověk zaměstnaný či podniká, vždy se setkává s lidmi a komunikuje s nimi. Je opravdu smutné, když jeho nešťastné vzorce se přepisují do pracovního života. Pokud i do toho podnikatelského, je to ještě větší problém, protože si přímo ovlivňuje svoje dlouhodobé štěstí a spokojenost i v soukromém životě.

Příkladem mohou být lidé, kteří slibují něco, co ví, že nezvládnou dodržet apod. Je to problém. Další katastrofa je, když se neumí lidé vyjádřit, co chtějí a nechtějí či i neumí říct ne a nedokážou říct ani ano. A druhá strana neví, na čem je ztrácí čas.

Ať už to máte v životě jakkoliv, myslím, že je fajn na sobě neustále pracovat, zlepšovat se a inspirovat k tomu i ostatní, co myslíte?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Pokračujte ve čtení dalších lifestylových článků ZDE.