Kouzlo ručníků a osušek

Dnešní článek zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ věnuji tématu ručníků. Před dvěma dny byl Ručníkový den a já vnímám velkou důležitost ručníku pro náš běžný život.

Ručník jako stěžejní bod nejen filmu, aneb jak vznikl Ručníkový den?

Ručníkový den (anglicky Towel Day) je neformální svátek připomínající spisovatele Douglase Adamse a jeho dílo.[1] Během svátku, který připadá každoročně na 25. května, nosí fanoušci Douglase Adamse a jeho díla s sebou všude viditelně ručník. Ručníkový den je odkazem na Adamsovo stěžejní dílo Stopařův průvodce po Galaxii, ve kterém je ručník označen za nejpotřebnější věc, kterou u sebe může mezihvězdný stopař mít.

Poprvé se svátek uskutečnil dva týdny po Adamsově smrti v roce 2001, posléze se z něj stala pravidelná akce. Svou tradici má ručníkový den i v Česku: pravidelně se pořádají srazy v Praze a Brně.

Zdroj předchozích dvou odstavců naleznete zde, stejně jako více informací.

Bílý ručník a bílá osuška, zdroj: pixabay.com

Bílý ručník a bílá osuška, zdroj: pixabay.com

Ručník má velký význam

Mnohdy si v běhu normálního, běžného života (každý jej vnímáme jinak) ani neuvědomujeme důležitost věcí, okamžiků či lidí apod. Obvykle vše zmíněné bereme jako samozřejmost. Z naší rutiny nás příležitostně vytrhnou různé situace, v lepším případě zážitky z cestování, nové podněty od nových známých aj.

Jednou, v našem životě, z běžných věcí je právě téma tohoto článku ne Ručníkový den, ale samotný ručník, případně osuška. Jen si uvědomme, jak je důležité mít čím utřít rozlitou tekutinu apod. Ručník či osušku používáme na utírání po sprše či koupání, leháme si na něj, tudíž se stává užitečným pomocníkem například pro ochranu před drobnými nečistotami, které zbyly na lehátku u bazénu v hotelu při naší dovolené atd.

Ručník či osuška jsou velmi užitečnými a žádoucími pomocníky v našem běžném životě. Nevím jak vy, ale já nesnáším, když si například dvakrát po sobě umyji ruce, utřu si je do ručníku a on je znatelně mokrý a chová se jak nekvalitní hadr a točí se kolem mých rukou. Fandím kvalitním ručníkům, ideálně v jedné barvě, bez výrazných aplikací.

Miluji bílé hotelové ručníky a osušky s vysokou gramáží, zdroj: pixabay.com

Miluji bílé hotelové ručníky a osušky s vysokou gramáží, zdroj: pixabay.com

Kouzlo hotelových ručníků

Přiznám se dobrovolně a bez mučení, miluji tlusté, vysoce gramážové bílé hotelové ručníky. Čím ručník, ideálně osuška, je těžší a větší, tím jsem šťastnější a spokojenější. Miluji je stejně jako kvalitní blackoutové závěsy na oknech. Proč? Bílý ručník a osuška, stejně jako bílé povlečení a prostěradlo ve mně vzbuzují pocit čistoty a zvedají moji důvěru v ubytovací zařízení, čím se zvyšuje můj pocit klidu a chuť relaxovat.

Možnost délky relaxace souvisí i s délkou mého pobytu v daném ubytovacím zařízení. Když jsem někde krátce, o to více ráda únavou padnu do čisté postele a kvalitně se vyspím díky přítomnosti blackoutových závěsů, jež jsou součástí okna pokoje. Ve tmě se velmi dobře a kvalitně spí, protože naše tělo ve spánku velmi dobře regeneruje, což je důležité pro jeho další kvalitní fungování.

V rámci cestování mám možnost si úžasnost hotelových ručníků příležitostně užít, což mě těší. Ne vždy ale je co obdivovat, hodně záleží na daném hotelu a nemusí to vždy souviset jen s kategorií hotelu označenou počtem hvězdiček. Často je to o detailech, jak známo i ve stejném počtu hvězdiček hotelů jsou rozdíly.

Kvalitní (vysoce gramážový) hotelový ručník či osušku docením všude na světě

V únoru letošního roku jsem byla pracovně v polské Lodži, byly tam fajn hotelové ručníky, s potěšením jsem se do nich po každé sprše zabalila a užívala jsem si jejich hebkost a kvalitu.

Nyní v květnu jsem měla možnost užít si dovolenou poprvé v Egyptě, v turisticky známém letovisku Hurghada v příjemném hotelu, v centru dění, kde byly naprosto božské hotelové ručníky. Jejich gramáž byla zřejmě doslova obrovská, což mě nadchlo.

Dekorace s ručníků v Egyptě mě nadchla

Dekorace s ručníků v Egyptě mě nadchla

Ručník součástí uměleckého díla nejen v Egyptě

Moje nadšení bylo tak velké, že jsem si chtěla alespoň jeden ručník, spíše ale osušku koupit v některém z místních obchodů a dovést si ji domů. Bohužel jsem si ale uvědomila, že váha ručníku by byla poměrně velká a samotný ručník by mi zabral spoustu místa, což jsem si nemohla s narvaným kufrem dovolit. A kupovat si další zavazadlo navíc kvůli ručníku mi nepřišlo smysluplné. Tak snad někdy příště si ručník, ale spíše osušku z Egypta domů dovezu.

Nevím, zda to víte, či zda jste se s tím osobně někdy setkali, ale v Egyptě a podobných zemích, kam se lidé létají ohřát, odpočinout si a načerpat vitamín D, stejně jako získat nové zážitky, za menší bakšiš dělá personál na pracovní pozici Pokojská/Pokojský dekorace z ručníků turistům.

Uměleckého dílu z ručníků v našem pokoji na dovolené v egyptské Hurghadě - detail

Uměleckého dílu z ručníků v našem pokoji na dovolené v egyptské Hurghadě – detail

Já jsem měla možnost si to nyní v Hurghadě také užít a z těch kvalitních vysoce gramážových růčníků to byl opravdu zážitek na pohled i dotek. Rozhodně to není vytvořeno halabala, ale kvalitně. Na výsledku je znát určitý um tvůrce. Stojí to potom trochu úsilí to rozmotat do podoby ručníku a osušky, které se dají použít na utření.

Když jsem se následně o tom s panem pokojským, ano uklízel nám muž a velmi dobře, bavila, řekl mi, že umí z ručníků vytvořit i slony apod. Myslím, že je fajn alespoň občas obdivovat i drobnosti a nepovažovat je za samozřejmost. Je to jakási další možnost šířit pozitivní energii, souhlasíte? Kdy naposledy něco na téma ručník či osuška příjemně zaujalo vás?

Zdroj všech neoznačených fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové