Máme říjen a Vánoce jsou za rohem. Hurá do lesa na šišky, aneb příprava na tvorbu vánočních dekorací.  Hurá do lesa na šišky, ale v jakém oděvu? Jsem známá tím, že miluji Vánoce a to opravdu hodně a považuji za velmi podstatné se na ně včas začít připravovat, zvláště co se dekorací, cukroví a dalších věcí týká. K tomu cukroví – samozřejmě že jej nepeču příliš dopředu, ale užívám si chvíle, kdy jej peču a následně zdobím. Zbožňuji i tu vůni, která se pak line celým obydlím…je to nádhera.

Hurá do lesa na šišky, ale v jakém oděvu?

Komponenty na vánoční dekorace

K vánočním dekoracím – jsem kreativní duše, ráda, když mám čas, nebo si jej spíš najdu a udělám, tvořím. Přiznávám, že mé nejbližší okolí se trošku obává chvíle, kdy řeknu, že Vánoce jsou za rohem, letos toto nastalo již v srpnu a hleďme, máme tady najednou začátek listopadu a Vánoce jsou již příští měsíc.

Známe to všichni, prosinec je hektický měsíc, mám pocit, že s každým rokem více, i když…pokud chceme pohodu, musíme si ji udělat a nevymlouvat se na okolnosti, mnohdy hodně můžeme ovlivnit, ale samozřejmě ne vždy a všechno.

Dovolím si říct, že jsem milá, komunikativní a celkem vstřícná osoba, ale umím být velmi tvrdohlavá a někdy i otravná právě pro to své nejbližší okolí zvláště. Občas je mě tzv. hodně a zvláště když jde o shánění vánočních dekorací, kdy se k tomu snaží přizvat a přesvědčit svoje nejbližší okolí a mu se nechce.

Hurá do lesa na šišky, ale v jakém oděvu?

Mezi komponenty na vánoční dekorace z přírody nesmí chybět šišky a jablka

Téměř všechno na vánoční dekorace, ať už jsou v tradičním tvaru věnce či jiném, lze dnes zakoupit v obchodech. Je to fajn, ale myslím, že je naprosto super, když některé komponenty na vánočních dekoracích má člověk z přírody. Je to takové souznění člověka s přírodou, mít jí kousek doma. Další plus je, že když je sháníte, jde do přírody, máte pohyb a jste na čerstvém vzduchu, bonus plus je společnost vašeho okolí, které jste k této činnosti přesvědčili.

Důležité je podotknout, že smyslem vycházky do přírody a snahy najít komponenty, které použijete na vánoční dekorace, není drancovat přírodu, ale vzít si odtamtud něco šetrně, příklad…pod stromem jsou šišky? Tak si jich pár vezmu.

Co se šišek týká, je nutné upozornit a následně vzít v potaz, že po přinesení do tepla domova mění tvar, tzv. se rozvinou a vypadávají z nich semínka. Při procesu rozvíjení tak zajímavě lupou. Osobně mám moc ráda modřínové šišky a šišky z borovice, ale nepohrdnu na větší dekorace i šiškami jedlovými.

Letos jsem využila toho, že moji rodiče mají sušičku a pozemek, na kterém rostou jabloně. Nasušila jsem jablka nejen jídlo, ale i dekorace. Ty na dekorace jsem musela rychle a pečlivě uschovat, protože sušená jablka všichni milujeme a obvykle je velmi rychle sníme. K sušení jablek si dovolím jeden tip – odstraňovač jadřinec. Je to skvělý pomocník. Můžete například jablka umýt, ostrouhat slupku, odstranit prostředek jablka a nakrájet na kolečka, následně rozprostřít do pater sušičky. Sušit jablka je ideální podle návodu k sušičce.

O tvorbě vánočních dekorací, doufám, že to stihnu, napíši během prosince sem na blog informačního webu o módě Fashion Industry CZ článek.

Hurá do lesa na šišky, ale v jakém oděvu?

Sběr šišek v letošním roce

Několik posledních let si kladu zhruba už v červenci otázku, kdy vyrazím na sběr šišek. Letos o tom mluvím už od srpna, ale dostala jsem k tomu až odpoledne během poslední soboty v říjnu.

Osobně se mi velmi líbí modřínové a borovicové šišky, ale nechci být nevděčná vůči přírodě, to bych si nedovolila, a proto pracuji i s jedlovými šiškami, zvláště pak co se týká větších vánočních dekorací. S modřínovými šiškami se mi obzvláště dobře, při tvorbě vánočních dekorací, pracuje.

Čas je nedostatečná veličina, ale někdy si tzv. i sám sobě musí dupnout a říct si, jdu. A tak to bylo letos v mém případě. Na šišky jsem vyrazila v pohodlné obuvi, kalhotách, triku a bundě. Triko a bunda byly ale relativně málo, protože se poměrně rychle ochladilo. Šišky jsem sbírala během procházky do tašky.

Po příchodu domů jsem vytáhla staré plechy do pečící trouby, rozložila na ně papírové noviny a na ně jsem nakladla šišky, jednu vedle druhé. Šišky na plechu jsem umístila na podlahu. Vzhledem k přítomnosti podlahového topení je to ideální volba. Šišky se budou průběžně rozvíjet a pořádně uschnou. Po určité době, krátce před Vánocemi budou připraveny na to, aby se z nich staly komponenty na tvorbu vánočních dekorací.

Tvoříte vánoční dekorace nebo si je kupujete? Kdy se připravujete na tvorbu vánočních dekorací?

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové