Cílem toho článku není rozebírat historii Filipojakubské noci do detailu, ale pohlédnout na ni jako společenskou příležitost.

Význam Filipojakubské noci

Filipojakubská noc, která připadá na termín přelomu dnů 30. dubna a 1. května je historicky známá od dob pohanských. Zajímavosti o Filipojakubské noci naleznete zde.  Letos tato noc připadá na přelom dnů pátku a soboty.

Filipojakubská noc jako společenská událost

Datum 30. dubna před pár lety bylo spojeno se společenskými událostmi

Ještě pár let zpět jsme všichni věděli, že datum 30. dubna a po něm na přelomu 30. dubna a 1. května přicházející Filipojakubská noc, jsou daty, kdy se bude konat, dnes již, oproti dávné minulosti, společensky pojatá událost Pálení čarodějnic. Tato se konala v různých podobách a místech v Česku. Pokud vyšlo počasí, nepršelo a bylo i teplo, bylo to fajn odpoledne a večer s rodinou a přáteli u ohně někde v přírodě.

Hasiči byli obvykle v blízkosti ohně a byli připravení zasáhnout v případě potřeby, kdyby oheň hořel nějak nekontrolovaně.

Filipojakubská noc jako společenská událost

Moje vzpomínka na Filipojakubské noci

Vždy jsem do určité míry byla kreativní, a to i v dětství. Měla jsem moc ráda oblečení a různé kostýmy, hodně mě v tom podporovala moje babička, která pracovala jako pánská krejčová v OP Prostějov, ale i moje maminka. Co se mojí maminky týká, je to skvělá osoba, ale pro mé extravagantnější počiny měla sice pochopení, ale řekla bych, že spíš v tom smyslu, že byla vždy ráda, že mám radost, ale mnohdy její reakce byla, že kroutila očima s podivem.

Kreativita se mě držela a drží v určité míře i v dospělosti, ale spíše jako záliba s tím, že ji příležitostně využiji i při různých svých pracovních aktivitách. Jednou jsem měla i v dospělosti možnost se dostat na Pálení čarodějnic, a tak jsem se rozhodla, že neobleču klasický oděv na tuto událost, v podobě džínů, trika a tenisek, jak je očekáváno, ale obleču se jako mladá moderní městská čarodějnice. Říká se přece (myšleno nyní v tom nejlepším smyslu), že každá žena je tak trochu čarodějnice, ne?

Filipojakubská noc jako společenská událost

Podoba Filipojakubské noci v roce 2021

Vzhledem k pandemické situaci v Česku, která je, se událost Pálení čarodějnice nebude zřejmě konat nikde a v žádné podobě, napadlo asi mnoho z nás. Bylo pro mě milým překvapením, když jsem zjistila opak, mrkněte na stránky a facebookovou stránku zámku Čechy pod Kosířem. To je takové to, kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.

A proč mě potěšilo, že se někde něco v určité možné míře a podobě koná? Nejen proto, že je někdo aktivní a chce lidem udělat radost, ale proto, že tuto událost mám spojenou se začátkem jara, tedy obdobím, kdy následuje léto, což znamená teplo, spousta energie ze sluníčka, různé zážitky a možnost vytáhnout mé nejoblíbenější oblečení, kterým je právě jarní a letní oblečení, protože příliš nemusím zimu.

Pravdou ale je, že zvláště v minulých letech jsem si zimu zpříjemňovala a zkracovala čekání na teplejší období tím, že jsem si kupovala zajímavé fashion kousky, samozřejmě jen takové, které se mi líbily, padly mi a věděla jsem, že je unosím a úžasně mi zapadnou do šatníku, a přesto jej současně příjemně oživí.

Jaký vztah k filipojakubské noci a její současné (moderní) podobě máte vy?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Autor všech fotografií kromě úvodní: archiv Sandry Friebové