Dnes je Světový den pozdravů

Víte o tom, že dnes je Světový den pozdravů? Když se tak nad tím zamyslíme, pozdrav má velký význam. Nejen, že otevírá komunikaci mezi lidmi, ale je projevem slušnosti apod.

Můžu zodpovědně říct, že vždy, když jsem se snažila nejen pozdravit, ale i v lepším případě i říct alespoň několik slov či vět v jazyce, který je komunikativní pro zemi, kde jsem zrovna byla, ať už pracovně či na dovolené, vždy se ke mně většina lidí chovala přátelsky a oceňovala moji snahu. Když už tu máme ten Světový den pozdravů, tak mám otázku.

Kolik pozdravů umíte? Nebo spíš v jakých jazycích ovládáte pozdravy?

Já začnu jako Češka češtinou, ale bude následovat polština, protože zrovna dnes jsem v Polsku, konkrétně ve Varšavě, pracovně, na veletrhu Fast Textile, jehož se tento můj web o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ stal mediálním partnerem.

Nutno ovšem zmínit, že je také fajn znát více pozdravů, protože každý je vhodný do jiné situace a procesu komunikace i s přihlédnutím například k věku člověka, s nímž komunikujeme, jeho společenskému postavení apod.

Tak tedy zde pozdravy v několika jazycích:

v češtině – ahoj, čau, dobrý den, na shledanou, na slyšenou, na viděnou, dobré ráno, dobré dopoledne, dobré odpoledne, dobrý večer, dobrou noc

v polštině – Cześć, Dzień dobry, Do widzenia

ve slovenštině – ahoj, dobrý deň, dovidenia

v němčině – Hallo, Tschüss, Guten tag, Gruss Got, Auf Wiedersehn

v angličtině – hello, hi, good morning, good afternoon, good evening, good night, bye, good bye,

v italštině – Ciao, Arrivederci, Buongiorno, Buon pomeriggio, Buonasera, Buona notte

v madarstině – Helló, Viszontlátásra, jó reggelt, jó napot, jó estét, jó éjszakát

v turečtině – Merhaba, Güle güle, Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar, iyi geceler

 

Přiznám se, musela jsem i u některých pozdravů tzv. vygooglovat, jak se to píše, protože díky tomu, že tato slova člověk spíše používá při běžné komunikaci při cestování, tak si není zcela jist.

Na závěr mám na vás jeden dotaz.  Líbí se vám tzv. small talk, účastníte se jej v různých zemích nebo jej začínáte sami?

Líbil se vám tento článek? Za jeho sdílení a označení nás na sociálních sítích budeme rádi a předem za to děkujeme.

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com