Užili jste si Velikonoce? Jaké dodržujete velikonoční tradice?

Velikonoce jsou svátky jara a pojí se k nim rozkvět, zvláště v přírodě, který je pro jaro typický. S Velikonocemi jsou také spjaty velikonoční tradice s tím, že se mohou mírně lišit v různých oblastech České republiky a každá rodina dodržuje své vlastní. Obvykle se tyto tradice dodržují i po několik generací s tím, že se každá generace některé z nich slavit přestává či začne dodržovat například i jiné, nebo některé dodržuje stále, jiné dodržovat přestane a další dodržovat naopak začne.

Stejně tak to jistě může být a je i v jiných zemích, blízko i dále od České republiky, kde lidé Velikonoce slaví a dodržují nejrůznější velikonoční tradice.

Velikonoce jako příležitost poznat své okolí, aneb nová velikonoční tradice

Jak jsem již zmínila výše v tomto článku zde v kategorii Blog na informačním webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ, mladá generace může vnímat Velikonoce a velikonoční tradice s nimi související jinak. Jsem jedním člověkem z této generace s daným pohledem.

Jsem holka původem z vesnice. Jako malá jsem si Velikonoce plně užívala a slavila. Barvila jsem vajíčka cibulí, ta vařená jsem opatřovala velikonočními nálepkami, které byly součástí různých časopisů v období před Velikonocemi, které moje maminka a babička tehdy odebíraly.

Pekly jsme beránka (piškotové těsto jsme daly do poctivé kameninové formy ve tvaru beránka), otevíraly koledníkům, kteří nás – hlavně mě vyšlehali a dali jsme jim výslužku – mašli na tatar  (jiní lidé jej nazývají jako pomlázku apod.),  který byl jimi vlastnoručně upletený, čokoládové figurky a obarvená a ozdobená vařená vajíčka. Vzpomínám si, že jsem vajíčka zdobila i obrázky z vosku, které jsem malovala.

Moje malované kraslice voskem nebyly tak krásné jako tyto. Tyto jsem vyfotila letos na zámku v Náměšti na Hané, kde jsem byla na výletě

Moje malované kraslice voskem nebyly tak krásné jako tyto. Tyto jsem vyfotila letos na zámku v Náměšti na Hané, kde jsem byla na výletě o velikonočním pondělí.

Zkoušela jsem různé techniky barvení vajíček. Ale stačilo mi to, po čase jsem přestala jiným koledníkům než blízkým přátelům a jejich dětem a mojí rodině otevírat. Jak jsem dospěla, nebavilo mě Velikonoce slavit v takové míře jako kdysi vůbec, jediné koledníky, které jsem respektovala, byl můj tatínek a můj partner.

Také si pamatuji, jak mi babička každý rok na zahradě schovávala sladkosti a já jsem je tam hledala s tím, že mi tvrdila, že je tam pro mě nechal velikonoční zajíček. Dodnes mi na zelený čtvrtek nějakou tu sladkost daruje, ale už přiznává, že ona, ne zajíček, je to krásné.

Moje babička se i letos na Velikonoce rozhodla dodržovat naše velikonoční tradice. Obdarovala mě čokoládovým zajícem.

Moje babička se i letos na Velikonoce rozhodla dodržovat naše velikonoční tradice. Obdarovala mě čokoládovým zajícem.

Dnes Velikonoce vnímám jako příležitost odpočinout si, udělat si pěknou jarní výzdobu, upéct nějakou dobrotu, což je činnost, na kterou nemám příliš moc času obvykle. A Velikonoční pondělí?

To už mnoho let považuji za nejlepší příležitost vyrazit na výlet, ideálně tak maximálně do 100 km od mého bydliště. Je to skvělá možnost, jak poznat své okolí. Možná to také znáte, člověk mnohdy jede na dovolené a výlety dále než jen po okolí a unikají mu blízké krásy.

Letos jsem vyrazila na zámek v Náměšti na Hané, kde už jsem v minulosti jednou byla. Tehdy jsem tam jela v letním období, když jsem se vracela z jedné pracovní události. Více o mojí letošní pondělní návštěvě zmíněného zámku vám prozradím už tento pátek v dalším článku zde v kategorii Blog.

Moje Velikonoce

Každé moje Velikonoce jsou tak trošku v něčem odlišné a to je výzdoba, má většinou stejné základy, ale…. Letos jsem svoji velikonoční výzdobu doplnila o dřevěnou krabičku a v ní mám papírovou podobu zelené velikonoční trávy a jsou tam plastová vajíčka růžová lesklá a matná.

Letos jsem koupila i růžová velikonoční vajíčka.

Letos jsem koupila i růžová velikonoční vajíčka.

Součástí mojí velikonoční výzdoby jsou dekorace, které vlastním už mnoho let, jako dva zajíčky, každý mám od jiné tety a další jeden bílý zajíček mám tak asi dva roky od milých známých z rakouské Vídně.  Další velikonoční výzdobou jsou také chlupatá kuřáka a rovněž žlutí zajíčci.

Část mojí letošní velikonoční výzdoby

Část mojí letošní velikonoční výzdoby

Letos jsem ještě koupila více jednobarevných vajíček v jednom balení, nechybí mezi nimi i moje oblíbená fialová barva, jenž je jednou z barev tohoto webu Fashion Industry CZ a pověsila jsem je na vrbu, respektive vrbové větvičky, které jsem získala po schválení od sousedů. Vrbové větvičky je třeba mít ve váze s vodou a tu měnit.

Vrbové proutí vypadá ve váze na Velikonoce krásně

Vrbové proutí vypadá ve váze na Velikonoce krásně

Na zelený čtvrtek jsem si letos nestihla dát zelené pivo, ale pekla jsem Mechouše…Mechový dort, který je i ze špenátu a chutná naprosto luxusně, je pracný, ale jemný a vypadá nádherně s i bez ovoce, když jej použijete na ozdobu.

Mechový dort je vynikající sladká dobrota a vypadá stylově

Mechový dort je vynikající sladká dobrota a vypadá stylově

O Velikonocích jsem odpočívala a jak jsem zmínila, včera v pondělí jsem byla na výletě, který jsem si maximálně užila a už se těším, až umístím slíbený článek sem na blog. A právě včera jsem si ještě stihla dát zelené pivo, které jsem si vychutnala společně s obědem.

Nakonec jsem si letos na Velikonoce stihla vypít i zelené pivo

Nakonec jsem si letos na Velikonoce stihla vypít i zelené pivo

A jaké byly vaše letošní Velikonoce?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Pokračujte ve čtení lifestyle článků na našem blogu.