Dnes je Světový den vody

Dnes je Světový den vody a já tomuto tématu s potěšením a maximální pokorou věnuji prostor zde v článku na informačním webu o módě Fashion Industry CZ. Bez vody by nebyl život. Člověk je složen z vody ve vysokém procentu.

Lidské tělo je zhruba ze 60 procent tvořeno vodou, i když přesná hodnota závisí na věku, pohlaví a obsahu tuku. Novorozenci obsahují zhruba 78 procent vody, zatímco rok staré dítě už jenom 65 procent. Dospělí muži typicky mívají 60 procent vody, ale protože ženy mají v těle větší podíl tuku a tuk obsahuje méně vody než svaly, dosahuje podíl vody v dospělých ženách jenom asi 55 procent. Zdroj informací tohoto odstavce – https://www.denik.cz/bydleni/z-jakych-prvku-se-sklada-lidske-telo-20130414.html.

O tom, že bez vody by nefungoval ani módní průmysl, když by bez ní nepřežili ani lidé a další živí tvorové není tedy pochyb. Trošku jsem pátrala po konkrétní číslech a zmínky níže jsou, řekla bych, v podstatě děsivé a stojí za zamyšlení a docenění hodnoty vody.

Voda je zázrak

Voda je zázrak

O Světovém dnu vody

  1. března si každoročně připomínáme Světový den vody, vyhlášený OSN v roce 1992 ( https://www.mzp.cz/cz/svetovy_den_vody).

Hlavním cílem pořádáním osvětových akcí je podněcovat zájem veřejnosti a odpovědných institucí o ochranu vodních zdrojů a udržitelný rozvoj v jejich využívání. Letošním tématem je „GROUNDWATER“ s doprovodným tématem „Podzemní voda je neviditelná, ale její dopad je viditelný všude“. Význam podzemní vody podtrhuje vodní zákon, který mimo jiné stanoví, že „Zdroje podzemních vod jsou přednostně vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou“ (https://www.mzp.cz/cz/svetovy_den_vody).

Pitná voda je velmi důležitá

Pitná voda je velmi důležitá

Voda v módním průmyslu

Spotřeba vody je v módním průmyslu obrovská a dochází v obrovské míře k jejímu znečištění. Jen v roce 2015 využil textilní průmysl 79 miliard kubických metrů vody. Průměrná roční spotřeba vody jedné osoby v České republice byla v roce 2019 přibližně 48 500 litrů. 80 až 90 procent odpadové vody z výroby se vrátí do řek bez jakýchkoliv úprav či filtrace. Každý rok módní průmysl vypustí do oceánů půl milionu tun mikroplastů a je zodpovědný za více emisí, než vyprodukuje mezinárodní letecká i lodní doprava dohromady.

Spotřeba vody i při výrobě textilu a oděvu je obrovská

Spotřeba vody i při výrobě textilu a oděvu je obrovská

Spotřeba vody v textilním a oděvním průmyslu

Ročně se vypěstuje 25 milionů tun bavlny ve více než 80 krajinách světa. Výroba jednoho bavlněného trika může mít spotřebu až 2 700 litrů vody. Na vypěstování kilogramu surové bavlny je potřeba 7 až 30 tisíc litrů vody, což celkově odpovídá 3procenta světové spotřeby vody v zemědělství.

V roce 2013 by množství vody spotřebované na exportovanou bavlnu z Indie, která je největším pěstitelem bavlníku na světě, dokázalo zásobit 85 procent vlastního obyvatelstva. 1, 85 miliardy lidí v Indii by tak mělo přístup až k 100 litrům vody denně po dobu jednoho roku. Přesto více než 100 milionů Indů nemá dodnes přístup k bezpečné pitné vodě.

Zdroj informací dvou odstavců textu výše – https://www.slowfemme.com/magazine/vyuzivani-vody-v-modnim-prumyslu.

Voda je potřebná i při výrobě obuvi

Voda je potřebná i při výrobě obuvi

Spotřeba vody při výrobě obuvi

Spotřeba vody při výrobě obuvi je další pohroma.  Odhaduje se, že pro výrobu jednoho páru kožených kozaček je zapotřebí až 25 000 litrů vody.

Zajímavé informace o výrobě obuvi, které stojí za přečtení a zamyšlení se, zda skutečně potřebujete jakékoliv další boty s tím, že je možná ani nevyužijete, naleznete zde – https://www.pribehbot.cz/cs.

Jak omezujuete plýtvání vody vy?

Jak omezujuete plýtvání vody vy?

Jak omezujete plýtvání vody vy?

Další zajímavé články lifestylového typu naleznete v kategorii Blog.