Událost Mikuláš není jen pro děti. V tomto článku bych ráda dala prostor sv. Mikuláši, respektive svátku, události, která se slaví každoročně večer 5. prosince, i když Mikuláš má svátek dle kalendáře 6. prosince. A proč tvrdím, že Mikuláš není jen pro děti?

Událost Mikuláš není jen pro děti

Zdroj fotografie: pixabay.com

Oslavu svátku Mikuláše si užívají nejen děti

Věnovat se historii, jak vznikl svátek sv. Mikuláše, zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ, nechci. To si můžete přečíst jinde. Já bych se chtěla v tomto dnešním článku zamyslet spíše na významem tohoto svátku pro lidi, bez ohledu na jejich věk a další demografická specifika.

Vzhledem k tomu, že cílová skupina tohoto webu se nachází ve věkovém spektru od začátku dospělosti dále, dovolím si poukázat na fakta spojená s Mikulášem. Je všeobecně známo, že člověka velmi výrazně ovlivňuje prostředí, ve kterém vyrůstá, zvláště pak jeho rodina a blízcí lidé. Já jsem měla obrovské štěstí v této oblasti. Ráda vzpomínám na své dětství, na období adventu a Vánoc zvláště.

Proč jsem zmínila, že oslavu svátku Mikuláše si užívají nejen malé děti? Odpověď je snadná, protože z oslavy tohoto svátku mají radost všichni lidé, kteří se jí účastní. Mikuláš, anděl a čert jsou převlečení lidé, které baví obvykle si i kostýmy tvořit, být na chvíli někým jiným a rozdávat radost a chválit (anděl a mikuláš) či se spolupodílet na zlepšení chování dětí (o toto se pokouší nejen čerti).

Událost Mikuláš není jen pro děti

Zdroj fotografie: pixabay.com

Oslava Mikuláše je pěkný zvyk a jde o jakousi hru, dalo by se říci, ale má blízko k tomu, co někteří nazývají kýčem, pohádky. Myslím, že všichni se shodneme na tom, že rádi vidíme, když dobro vyhraje nad zlem a milujeme šťastné konce, jak v životě, pohádkách, tak i různých seriálech a telenovelách. Od jak živa máme rádi, když vyhraje spravedlnost nad lží a nenávistí.

Událost Mikuláš není jen pro děti

Zdroj fotografie: pixabay.com

Mikuláš může obdarovat lidi bez ohledu na jejich věk a oslava tohoto svátku má velký význam

Když jsme byli malí, dostávali jsme různé dárky od mikuláše. Věřím, že mi potvrdíte, že to nebylo zadarmo, což je správně, nic není zadarmo, ale je fajn, když v běžném životě uděláme něco jen tak. Pamatujte, karma to vidí a to se počítá. Dárky od mikuláše jsme dostávali za básničku a museli jsme přežít i lehké strašení čertem, některé dítě více, jiné méně, odvíjelo se to od jeho chování, zda bylo hodné či zlobivé během roku.

A jaké byly dárky? Kdo zlobil hodně, dostal i uhlí, jiný brambory. A kdo byl hodný dostal obvykle sladkosti, ovoce a oříšky apod.

Dnes vidím, že čert a jeho aktivita má velký význam, ukazuje, že existuje něco jako hrozba, když se nebudeme chovat správně. Až v dospělosti vidím obrovský přínos právě v oslavě svátku sv. Mikuláše pro děti. Dospělým to pomůže, zavzpomínají na své dětství a vidí krásné masky, důstojného mikuláše, jemného a elegantního anděla a kreativního až lehce děsivého čerta.

V mnoha rodinách, kde děti odrostly, dostaly se do věku dospělých, bez ohledu na to, zda už mají vlastní děti či ještě to štěstí neměli, se lidé vzájemně obdarovávají a šíří se tak radost, což si myslím, že je úžasné.

Událost Mikuláš není jen pro děti

Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové

Jak vypadala letošní oslava sv. Mikuláše u vás?

Měla jsem štěstí, asi jsem byla hodná. Mikuláš si na mě vzpomněl, neukázal se, jen mi za oknem nechal dárky, úžasný a velmi dobrý – chuťově a krásně graficky i designově zpracovaný adventní čokolád s výrobky Kinder čokolády a moc pěkné teplé pletené mini šaty se sněhulákem.

Mikuláš na mě myslí každý rok od mého dětství s čokoládovým adventním kalendářem, je to krásná tradice, z jejíhož pokračování mám každý rok obrovskou radost. Mějme radost z maličkostí po celý život, nečekejme na až a velké věci, nenechejme se zastavit dílčími překážkami na cestě k nějakému cíli. Přijímejme a současně šiřme radost.

Přiznání, jako milovnice čokolády se zde přiznávám, že se těším od jara na Vánoce a od Vánoc na Velikonoce a víte proč? Protože lze koupit čokoládové figurky – např. mikuláše, anděla, čerta a zajíce od různých firem a jsou naprosto božské. Díky tomuto odstavci a nejen jemu vidíte, že zde na Fashion Industry CZ najdete nejen informace o módě. Módní průmysl není jen oblečení.

Tento můj článek je jakési poselství k vám, věřte v dobré konce, přičiňte se o ně, šiřte s radostí dobré zprávy, mějte radost ze života a užívejte si jej ve zdraví. Šiřte hlavně pozitivní energii. Budu ráda za sdílení tohoto článku na sociálních sítích.

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com