Jak jsem psala v článku  Můj cestovní kufr – zážitky z Česka,  jsem člověk, s nímž se nesou různé zážitky a příhody, k těmto patří i ty s cestovním kufrem v zahraničí.

Můj cestovní kufr - zážitky ze zahraničí

Klasický cestovní kufr a Itálie

Svoje zážitky s cestovním kufrem začnu vyprávět od chvíle, kdy jsem byla na základní škole, v páté třídě u moře v Itálii. Na poloostrově Gargano, kde jsem tehdy byla, se mi velmi líbilo, získala jsem tam mnoho zážitků, užila si teplo, jídlo, moře a vše, co k létu a dovolené patří. Vše má ale vždy i svůj konec a stejně tak tomu bylo i u mého pobytu v Itálii.

V den odjezdu jsme si balili věci a mířili se svými zavazadly, mimo jiné cestovními kufry, k autobusu, ano, tehdy jsem tam byla autobusem. Popisovat jen cestu na místo určení na poloostrově Gargano a následně autobus, to by bylo na celý další článek. Stručně řečeno, dovolená autokarem, jak se to správně nazývá, mě od té doby skutečně neláká.

Zpět k cestovnímu kufru. Ze dne odjezdu si přesně pamatuji jeden moment, a to moji cestu k autobusu s mým cestovním kufrem. Tehdy to byl poměrně velký kufr a neměl kolečka, byl to takový ten klasický kufr, jak jej ze vzpomínek známe, možná spíše starších fotografií. Vzhledem k tomu, že to byl můj kufr s mými věcmi, byl poměrně těžký a já jsem i tehdy byla drobné postavy. Byla jsem neskutečně šťastná, když ke mně přišel kluk, starší než jsem tehdy byla já, zeptal se mě, zda chci pomoct s tím kufrem a já jsem mu odpověděla, že ano. Dodnes jsem vděčná, když táhnu kufr a najde se někdo, kdo mi pomůže.

Můj cestovní kufr - zážitky ze zahraničí

Cestovní kufr a vděčnost v Chorvatsku

V minulosti jsem jela na dovolenou se svými rodiči a našimi dobrými přáteli autem a do Chorvatska. Jak už to tak bývá, když se dojede na místo určení, ubytování, nosí se z auta věci, včetně cestovních kufrů do místa ubytování. Dodnes, když si vzpomenu na historku s cestovním mým cestovním kufrem, z této určité dovolené z Chorvatska musím se pousmát.

Přišel za mnou náš kamarád a nabídl mi pomoc s kufrem, kterou jsem přijala a ptal se, co tam táhnu a konstatoval, že mám z nás všech asi největší kufr. Po chvíli potřeboval něco, už přesně nevím, co to bylo, myslím, že půjčit manikúru, možná i něco méně tradičního a nenapadlo by ho, že to zrovna já mám sbaleno ve svém cestovním kufru.

A měla jsem a danou věc jsem mu zapůjčila, toto se myslím opakovala ještě jednou během dovolené, možná i vícekrát. Už si to přesně nepamatuji, protože je to mnoho let zpět. Každopádně myšlenka je jasná, byl rád, že věci, které potřeboval, jsem v kufru měla a pochopil, že má možná největší kufr, ale mám v něm vše potřebné a asi i něco navíc, co kdyby. Jeli jsme přece autem a to to uveze. Kamarád se mi po tom už neposmíval, že mám největší cestovní kufr.

Můj cestovní kufr - zážitky ze zahraničí

Cestovní kufr a pobyt v Římě

Měla jsem přítele a ten měl specifický druh humoru, byl ale opravdu gentleman. Byl  to muž s konstrukcí těla přesně opačnou vůči mě, měřil cca 180 cm a vážil přes 100 kilogramů. S mým kufrem mi pomáhal poměrně ochotně, ale jednou, před cestou do Říma, mi řekl, ať si tentokrát sbalím kufr tak těžký, abych byla schopná si ho odtáhnout sama, neboli s ním manipulovat při přesunu po schodech apod., protože jak známo, ne všude jsou jezdící schody.

Můj tehdejší přítel nechápal, proč je můj kufr vždy tak těžký a co v něm táhnu, na co tolik oblečení apod. Ale já jsem ráda připravená a nechci být zaskočená např. rozmary počasí. Dříve jsem to ale řešila více než dnes.

Úspěšně jsme dorazily do Říma a do ubytování jsme tehdy cestovali městskou hromadnou dopravou, což byl můj nápad, a to proto, abychom viděli místní život, skutečné reálie. Po čase se ukázalo, že to nebyl ideální nápad, protože zvláště metro v Římě je poněkud špinavé, ale dá se to přežít.

Během našeho putování do ubytování nastala chvíle, kdy bylo nutné se přesunout z metra, byla jsem velmi nemile překvapena, jak málo jezdících schodů tam tehdy bylo a kufr jsem se rozhodla táhnout, můj tehdejší přítel mě v tom ale nenechal a ihned mi pomohl, ale chtěla jsem mu ukázat, že ten svůj cestovní kufr si odtáhnu sama, když jsem to řekla, že to zvládnu. Upřímně, byla jsem mu moc vděčná za pomoc, protože ten kufr byl úmorně těžký.

Můj cestovní kufr - zážitky ze zahraničí

Připomenutí – doporučení

Pokud využíváte deodorant ve spreji a máte jej při sobě i cestou na letiště a nechcete o něj při kontrole přijít, doporučuji včas jej umístit do velkého kufru. Já jsem to párkrát omylem neudělala a přišla jsem díky tomu o něj.

Pokud chcete být v klidu a deodorant mít, zakupte si tuhý, ten mít můžete u sebe i v letadle, tedy pokud neaktualizovali podmínky, ale myslím, že jsou stále stejné.

Jaké jsou vaše zážitky s cestovním kufrem v zahraničí?

Zdroj všech fotografií: pixabay.com