Dnes je Mezinárodní den muzeí. Mám moc ráda muzea, protože se v nich, vždy při jejich návštěvě, dozvím spoustu zajímavostí, rozšířím si obzory a mám celkově z toho místa dobrý pocit, nabíjí mě zvláštní energií a otevírají moji mysl a podněcují kreativitu a zamyšlení. Platbou za vstupenku ještě podpořím kulturu a vzdám hold a úctu minulosti a kvalitě.

Vzhledem k tomu, že tento informační web Fashion Industry CZ je zaměřen na módu, rozhodla jsem s v tomto článku poukázat na muzea módy nejen v Evropě, což můžete považovat například za cestovatelský tip na dobu, kdy bude možné relativně v pohodě cestovat a tato místa navštívit a s nadšením si je užít a dozvědět se zajímavosti.

Mezinárodní den muzeí

Muzeum módy – Itálie, Paříž, Londýn

Když se řekne móda a Evropa, většinou se ihned většině lidem vybaví Itálie a Francie, případně Velká Británie – Anglie – Londýn, protože mimo jiné se v těchto zemích konají i týdny módy. Co se týká první jmenované země, tedy Itálie, lze tam navštívit např. Museo della Moda e del Costume ve Florencii, Gucci muzeum, které se rovněž nachází v italské Florencii aj. Ve Francii můžete přímo v Paříži navštívit Musée Galliera.

S módou je také spojován Londýn, kde se nachází Victoria and Albert muzeum, které je jedním z největších muzeí umění a designu na světě.

Mezinárodní den muzeí

Muzeum kabelek a peněženek – Amsterdam

Muzeum kabelek a peněženek můžete obdivovat v nizozemském městě Amsterdam. V tomto muzeu najdete největší sbírku kabelek na světě, a to exponáty od doby středověké až po současné kousky, které vlastnily i světově známé celebrity.

V Amsterdamu si jistě koupíte i nějaké úžasné módní kousky, které byly vytvořeny s respektem k přírodě a jsou udržitelným módním kouskem.

Mezinárodní den muzeí

The Bata Shoe Museum

Toto muzeum vzniklo ze soukromé sbírky Sonji Bata, manželky Tomáš Bati mladšího a nachází se v kanadském městě Toronto. Jsou zde k vidění boty, které nosila Marilyn Monroe, ale i boty Johna Lenona a další.

I v New Yorku, stejně tak ruském Petrohradu je možné obdivovat módu v muzeu.

Víte ještě o nějakém muzeu módy v Evropě, které stojí za zmínku? Podělte se o tip.

V příštím článku zde na blogu se zaměřím na muzea v souvislosti s módou v Česku.

Zdroj fotografií: pixabay.com