Česko, Česká republika je známá tím, že je v ní možnost navštívit mnoho krásných typů památek a mezi ně bezesporu patří i hrady a zámky, a to jak v menších, tak i větších městech. Věnovat pouze jeden článek hradům a zámkům v Česku by byla obrovská škoda a ochudila bych vás o zajímavé tipy na výlet ať už ještě v létě, na podzim či příští rok i v souvislosti s doporučením, jaký outfit zvolit k návštěvě těchto míst, aby byl praktický a líbivý současně. Tomuto tématu se tedy nevěnuji naposledy.

V Česku máme krásné hrady a zámky

Nejsem kulturní barbar, aneb jak jsem navštívila hrad Hukvaldy

Během svého života potkávám různé lidi a mnoho z nich žije v nějakém městě stylem, že absolvuje cestu z domu do práce a z práce domů a o víkendech vyjíždí dál a jezdí na dovolené do velmi vzdálených míst od svého bydliště. Ve chvíli, kdy k nim přijede návštěva, jsou zoufalí, protože neví, kam ji vzít, neznají svoje okolí. Taková jsem být nechtěla, a to ještě dříve než přišla pandemie koronaviru.

Už když jsem začínala studovat vysokou školu v Praze a hledala jsem si brigádu, prošla jsem různé firmy, které byly rozprostřené po Praze, a díky tomu jsem poznala různá místa, což se mi později hodilo. Když jsem později dělala práci módní redaktorky a vybírala si různé zajímavé lidi pro rozhovor, plánovala jsem si to tak, abych zvládla po rozhovoru navštívit zajímavá místa. Jedním z těch míst je hrad Hukvaldy.

Hrad Hukvaldy je naprosto fascinující místo, alespoň dle mého názoru. Nic proti ničemu, ale při návštěvě některých historických míst a památek mám pocit, jakoby jim turisté, kteří je navštívili přede mnou, vzali energii, ale u hradu Hukvald tomu tak nebylo. Je to místo s neuvěřitelně silnou energií a jistě stojí za návštěvu.

V Česku máme krásné hrady a zámky

Další moc pěknou památkou je hrad Helfštýn, který se rozkládá nedaleko Hranic na Moravě. Tento hrad je po nedávné rekonstrukci a stojí za návštěvu.

V Česku máme krásné hrady a zámky

Velikonoční tradice – návštěva historických památek

V posledních letech nejsem příliš fanynkou Velikonoc. Snažím se ale vždy na všem najít něco pozitivního, a tak jsem založila tradici, že v tomto období vyrážím poznávat blízké či vzdálenější okolí svého bydliště. Takto jsem navštívila i zámek Letovice, hrad Šternberk (na Moravě) a další, které jsou v toto období krásně velikonočními dekoracemi vyzdobeny.

Nezapomeňte ale na to, že zvláště hrady jsou obvykle vysoko položeny a cesta k nim není zcela pohodlná, což si vyžaduje od návštěvníka nazout pohodlnou a kvalitní obuv, ale oděv může mít samozřejmě i jiný než kraťasy a tílko. Pokud ale zvolíte tento druh oděvu, pojměte svůj outfit kreativně, protože i přesto může být pohodlný.

V Česku máme krásné hrady a zámky

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové

Je fajn poznávat své okolí. Znáte historické památky, hrady a zámky ve svém nejbližším okolí?