Co přinést svým blízkým při návštěvě v nemocnici?

Dnes tematicky navážeme obsahem tohoto článku na článek, který jsme zveřejnili v úterý. Zamýšlíte se, co přinést svým blízkým, když je chcete navštívit při jejich pobytu v nemocnici? Dnes vám přinášíme pár tipů.

Hlavně optimismus

Když už někdo skončí v nemocnici a musí tam nějakou dobu setrvat, je určitě vhodné jej tam navštívit a duševně jej podpořit, protože chudák je často smutný, že se mu něco stalo a navíc je omezen na svém komfortu a ještě trpí v menší či větší míře bolestí.

Každý člověk si zaslouží dávku optimismu. Ať už v nemocnici skončí vaši příbuzní či přátelé, ženy či muži, zaslouží si, abyste jim tzv. do žil vlili optimismus, neboli je duševně podpořili a snažili se jim například vnuknout inspiraci pro to, co mohou dělat, až se vrátí z nemocnice domů, říct jim, že jsou na tom lidé hůře apod. Toto platí zvláště v případě starších blízkých ve vyšším seniorském věku.

Nemusí to být cíle jako vystoupat na nějakou horu a znít nereálně a nedosažitelně…může to být cokoliv, například výlet někam, návštěva u kamarádky, příbuzných, kteří žijí daleko od vašich blízkých apod.

Věci, které mají vaši blízcí rádi

Každý člověk má něco rád, oblíbený polštářek, hrneček, ponožky, župan apod. Cokoliv, co mu evokuje pohodu a osobitost svého běžného života. To je důležité lidem v nemocnici donést a co nejvíce jim těmito detaily zlepšit pobyt tam.

Dnes alespoň v Česku máme zdravotnictví na vysoké úrovni a je v něm mnoho přátelského a velmi schopného personálu, ale cokoliv co navíc člověkovi zlepší náladu, při procesu uzdravování se počítá, protože psychická kondice je pro fyzické zdraví velmi zásadní.

Jídlo, které vaši blízcí chtějí

Co se jídla týká, je vhodné poradit se, dříve než jej svým blízkým přinesete, se zdravotnickým personálem v zařízení, kde zrovna vaši blízcí jsou. A pak se zeptat těch vašich samotných blízkých, protože například jsou nějak indisponovaní, navíc nemají na pokoji lednici ani příliš místa pro nějaké obrovské množství dobrot. Je vhodné navštěvovat je tam častěji a nosit jim několik dobrot, postupně, ne vše na jednou.

Je důležité se těch vašich blízkých zeptat, na co mají chuť, protože to může být odlišné od toho, co běžně mají rádi. Není určitě vhodné jim něco vnucovat, ani v dobré víře.

A co dodat na závěr? Nenechejte se odbýt.

Tento poslední bod trošku souvisí i s tím předchozím. Když víte, že vaši příbuzní mají něco rádi a netváří se na to v nemocnici příliš odmítavě, doneste jim to, pokud to například nepodléhá teplotní zkáze apod. bez přítomnosti lednice. Sní si to později, až budou mít chuť. Možná vám vaši příbuzní skromně řeknou, že nic nechtějí…nevzdávejte se, ptejte se jich tak dlouho, až z nich dostanete upřímnou odpověď, co by chtěli přinést a to jim přineste ovšem opravdu ne v přehnaném množství.

Věnujte svým blízkým svůj čas, zastavte se za nimi v nemocnici na nějakou chvíli, to docení nejvíce. Ale pozor, buďte empatičtí. Podejte jim například pití, když to sami nezvládnou, dolijte jim pití apod., dejte jim najevo, že se před vámi vůbec nemusí stydět, klidně to i opakujte. Ne každému je příjemné být indisponován v nemocnici a ztratit svůj komfort. Každý člověk to nese statečně v různé míře.

Navštěvujte své blízké v nemocnici, i když například vám říkají, ať nechodíte apod. Nenechejte je tam samotné. Zvláště pak starší příbuzné. Ono je fajn, aby i zdravotnický personál viděl, že tam ten člověk není sám jim na pospas.

Chtěla bych věřit, že všichni jsou fajn a svoji práci milují, ale…bohužel se ke mně dostaly i informace, jak nehezky se ke starým lidem v některých nemocnicích apod. chová zdravotnický personál, zvláště k těm, kteří mají málo návštěv. Je to smutné. Nutno ale podotknout, že jsou nemocnice a další zdravotnická zařízení, kde se nejen k seniorům chovají skvěle a personálu i humor nechybí. Díky za ně…zařízení i lidi!

Co jste naposledy přinesli do nemocnice svým blízkým vy?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Pokračujte ve čtení dalších lifestylových článků ZDE.