Vánoční cukroví je více než jen nějaká další sladkost

Venku, alespoň v Česku, a to na různých místech je zima. Sněhu více či méně, zítra mám první zimní den a za pár dnů Vánoce. Určitě tedy není překvapením, že jsem se v tomto článku zde na blogu informačního webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ rozhodla věnovat tématu vánoční cukroví.

Miluji vůni čerstvě upečeného vánočního cukroví. Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové

Miluji vůni čerstvě upečeného vánočního cukroví. Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové.

Význam vánočního cukroví

Vánoční cukroví je neuvěřitelně vynikající záležitost, milovníci sladkostí a tradic mi jistě dají za pravdu. Když jsme u těch tradic, to je téma na jiný článek svým obsahem i rozsahem, ale vánoční cukroví se těch tradic tak trochu dotýká, vzniklo jako jedna z nich a transformovalo se až postupem času do dnešní podoby.

Pokud jste fanouškem, fanynkou či dokonce až milovníkem či milovnicí Vánoc jako já, význam vánočního cukroví spatřujete ve větší hloubce než jen lahodné chuti a dobrého pocitu po jeho konzumaci. Je to kus našich kořenů. I když jsem jedináček, mám velkou a skvělou rodinu plnou lidí různého typu. Mají ovšem jedno společné, až na výjimky jsou to hodně energičtí lidé. Všichni z naší rodiny mají srdce na pravém místě. Pomáháme si a rozšiřujeme si i obzory.

Vánoční cukroví se v naší rodině peče od nepaměti

Vánoční cukroví se v naší rodině peče od nepaměti

Vánoční cukroví se u nás vždy peklo. Bylo pár let, že jsme si několik druhů spíš dezertů objednali, ale k tomu jsme si upekli naše oblíbené druhy. K pečení cukroví se váží alespoň pro mě krásné vzpomínky, někdy vám napíši článek, jak jsem pekla perníkovou chaloupku a nebýt jedné mojí skvělé tety, z perníkové chaloupky by byly jen trosky, protože bych ji asi nepostavila.

Vytvořit perníkovou chaloupku není snadné. Jedna moje teta jich ale zvládne několik.

Vytvořit perníkovou chaloupku není snadné. Jedna moje teta jich ale zvládne několik.

Vánoční cukroví odráží i emoce, vztahy apod., stmeluje lidi a vytváří vzpomínky vznikající ze zážitků z jeho tvorby. Chápu, že každý člověk na pečení vánočního cukroví není, někdo nechce, jiného to nebaví, ale mě to baví.

Kolik druhů vánočního cukroví upečeš, tolikrát jsi člověkem

Jak to máte vy, pečete si vánoční cukroví sami, objednáváte si jej nebo si některé druhy necháváte napéct a jiné si pečete sami? Ať je to jak chce, hlavně si užívejte předvánoční období naplno.

Pečení vánoční cukroví je pro mě radost

Pečení vánočního cukroví je pro mě radost

Dodnes si matně pamatuji z dětství, buď to bylo ještě ve školce či ve škole, když jsme navštívili Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, jak tam voněly upečené perníčky a byly krásně zdobené, hodně tmavou hnědou barvu měly.

Ráda také vzpomínám na pečení cukroví, když jsem byla malá a pomáhala jsem s touto činností mojí babičce. Na vršek jednoho cukroví dávala ořech, ale protože mě se více líbily lentilky, tak jsme tam na několik kousků umístily lentilky. Dovolila mi to s úsměvem a radostí v oku, bylo to fajn.

Jsou lidé, kteří jsou ochotní se poprat o to, kdo má lepší cukroví. Osobně to řeším tak, že s mojí maminkou pečeme druhy vánočního cukroví, které nám chutná, mají u nás v rodině tradici, každý rok i vyzkoušíme nějaký jiný typ, který jsme ještě nedělaly. A když to jde s radostí vyrážím na vánoční návštěvy ke své další rodině či přátelům a ochutnávám to jejich. Mám z toho radost, lidé kolem mě mají radost a život je fajn.

Ráda vypadám stylově v každé situaci. Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové.

Ráda vypadám stylově v každé situaci. Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové.

Posledních pár let, co rozvíjím tento svůj projekt Fashion Industry CZ, se ráda stylově při pečení cukroví i oblékám. Letos jsem dostala od Mikuláše krásnou zástěru. Nechybí na ní fialové kytky právě s respektem mého projektu Fashion Industry CZ a odkazem na barvu s ním související. Mám z toho obrovskou radost.

A co nesmí chybět u pečení? Pro někoho je možná důležitý vaječný koňak ideálně doma vytvořený, pro mě jsou to vánoční koledy, které si ráda pouštím.

Jaký vztah k vánočnímu cukroví máte? Konzumujete jej či jen pečete pro své blízké? A jaký druh máte nejraději?

Přečtěte si také další lifestylové články na našem blogu.

Zdroj neoznačných obrázků: pixabay.com