Malá města jsou pro cestovní a turistický ruch také vhodná. Když se řekne cestovní ruch, možná si aktuálně, také proto, že je léto, vybavíte přímořská letoviska, na jaře a na podzim velká zahraniční města, vhodná pro tzv. eurovíkendy, neboli několika denní pobyty, jako například Paříž, Barcelonu, Řím apod., když jde o Evropu.

V rámci turistického ruchu se vám možná i díky pandemii koronaviru vybaví české nejznámější památky, jako hrady a zámky, od největších až po ty menší, dále pak přírodní krásy, různé typy koupališť jako např. biotopy, jejichž obliba zvláště v posledních letech vzrůstá.

Bydlíte – li u nějakého menšího města, nebo přímo v něm, napadlo vás, jaké krásy máte v okolí? Našli jste si čas je jít obdivovat? Případně znovu obdivovat, pokud byste je navštívili či pravidelně v nějakých cyklech navštěvovali už v době svého dětství či mládí? Mě se to letos podařilo už 2x.

Jednou jsem vyrazila na jaře letošního roku se jet a následně jít podívat na Hranickou propast a před pár dny za mnou přijela kamarádka, která je z Brna, ale aktuálně žije v zahraničí a té jsem ukazovala městské a architektonické krásy jednoho z nejbližších měst od mého aktuálního bydliště, Hranic na Moravě.

Jaká je vaše znalost nejbližšího okolí vašeho bydliště?

V tomto článku bych ráda zmínila krásy Hranic na Moravě, ale ne ty přírodní, nýbrž architektonické. Mnoho z vás to jistě má podobně jako já, ať už žijete v Česku nebo jiném státu. Když jsme byli malí, jezdili jsme se školkou, školou a rodiči na různé výlety. V případě školy jsme chodili v rámci vyučování i po městě, kde ta škola stála, ale později i v dospělosti jsme si mysleli, že okolí již známe nebo jsme více chtěli obdivovat vzdálené krásy i ty zahraniční.

Měla jsem to tak, i když již před několika lety jsem si řekla, že nechci dopadnout tak, že nebudu pořádně znát okolí svého bydliště a rozhodla jsem se využít velikonoční pondělí k obdivování krás nejbližšího, případně vzdálenějšího okolí.

K obdivování krás nejbližšího okolí se od té doby naskýtá příležitost někdy i během roku. Jedna známá má chatu v naší vesnici, ale nikdy nebyla v lomu v sousední vesnici, tak jsme se tam jely podívat, to bylo už loni.

Cestovní a turistický ruch v malých městech

Krásy Hranic na Moravě

Okolí Hranic na Moravě je krásné nejen v oblasti přírody, ale i architektury. V samotném městě Hranice na Moravě doporučuji navštívit místní zámek, kde se dnes nachází nejen sídlo městského úřadu, kavárna, několik obchodů, ale příležitostně se tam konají i společenské akce jako například módní přehlídky.

Cestovní a turistický ruch v malých městech

Samotné Masarykovo náměstí, kde je dominantou kostel, je velmi pěkně upraveno a nedaleko něj se nachází židovská synagoga. V prostorách zmíněné synagogy se konají různé kulturní události a díky tomu, že mě přijela navštívit kamarádka a šly jsme se na tento kulturní skvost podívat spolu, tak jsem zjistila, že je možné se projít i v prvním patře, že je veřejnosti přístupné, což mě mile překvapilo a líbilo se mi tam.

Při procházce nejen po náměstí jsem si uvědomila, jak pěkné výhledy např. z různých schodů se nabízí a využila jich pro vyfocení sebe i kamarádky společně, ale také každé zvlášť.

Cestovní a turistický ruch v malých městech

Pouť v Drahotuších

Moje letošní návštěva pouti v Drahotuších, kam se mnou jela i moje kamarádka by obsahově vystačila na další článek. Možná svoje letošní zážitky z této veselé události využiji a sepíši do článku, který následně umístím sem na blog, ještě během tohoto léta. Uvidíme.

Cestovní a turistický ruch v malých městech

Každopádně chci říct, celým tímto článkem, že i malá města nabízí skvosty. A víte co, ono mnohdy až tak nezáleží na tom, kde jste, ale s kým tam jste a jak moc si umíte vychutnat momentální okamžik a mít radost z maličkostí. Já když kamkoliv jedu, tak jsem zvědavá co krásného tam zažiji a uvidím.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové