Zítra je Mezinárodní den hor a já jsem se rozhodla zamyslet se nad tématikou vhodný outfit do hor. Přiznávám se dobrovolně, nemám příliš ráda zimu a už jsem několik let v zimě na horách nebyla. Ale pokud si tam člověk vybere fajn hotel se saunou, výřivkou a ideálně i bazénem a ještě k tomu má dobrou společnost super lidí, stojí za to na hory vyrazit.

Fajn je i jednodenní výlet, když člověk jede sám na nejbližší sjezdovku od svého bydliště si vyčistit hlavu. Opakuji ale, že výlet do nějakého města a ubytování v hotelu, kde je k dispozici možnost využít saunu a ohřát se, ale zároveň podpořit i svoji imunitu, je mi posledních několik let jaksi bližší.

Mezinárodní den hor, aneb vhodný outfit do hor je základ

Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové

Vhodný outfit do hor je základ

Nikdy nezapomenu na vyprávění jednoho svého známého, který se poprvé v životě na hory jako takové, vysoko položené, dostal až v dospělém věku. Byl to až optimistický naiva, když si myslel, že pořádné rukavice nevyužije a čepice je zbytečnost, přeci jen je to kluk otužilý, říkal a věčně je mu doslova vedro. Pochopil rychle. Zachránila ho tehdejší přítelkyně znalá horských poměrů. Je jasné, že kvalitní oděv na horách oceníte.

Důležité je zamyslet se, kam jedete, na jak dlouho, s kým, co tam všechno na horách budete dělat za aktivity a jaké je vaše společenské postavení. Pokud pojedete do horské chaty, případně ubytování, které není 5hvězdičkový hotel, zvolíte jistě jiný outfit a jiná zavazadla než do hotelu vyšší kategorie.

Vždy jsem měla kladný vztah k módě a až v průběhu času jsem začala oceňovat kvalitu oblečení a vhodnost pro určité využití, řekla bych, že to přichází s věkem a událostí jichž se člověk stává součástí. Zcela upřímně první zásadní milník v mém životě na přímé cestě ke kvalitě, potřebě mít kvalitní obuv a oděv, byl vyvrtnutý kotník před dovolenou, kde jsme měla chodit i po památkách v ne zrovna rovném terénu.

Mezinárodní den hor, aneb vhodný outfit do hor je základ

Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové

Můj fashion horský outfit

Když jsem věděla, že kvalitní oděv na hory využiji, koupila jsem si i všeobecně známé a oblíbené moon boots, jsou vážně božsky úžasné. Doporučuji, abyste si je dámy pořídily, nebo napište ježíškovi.

Myslím, že také velmi podstatné je mít výrazné barvy lyžařského oblečení, i když jste člověk jako já, lyžař, který je rád, že sjede modrou sjezdovku a užívá si panorámata, ale i případně super lyžař. Bezpečnost, která na svahu spočívá i v tom, že vás ostatní dobře vidí, je klíčová, pamatujte na to.

Na hory jsem jela i sama s tím, že jeden se potkám se svojí sestřenicí a její rodinou. Adekvátně jsem se oblékla i na nákup v místním supermarketu. Byla jsem tehdy celkem atrakce, ale no a co. Mám ráda módu a v teplákách jsem tam jít nechtěla, neměla jsem na to náladu. Nic proti teplákům, taky je posledních pár konečně doceňuji, ale mám ráda i jiné kousky oděvu a outfity.

Mezinárodní den hor, aneb vhodný outfit do hor je základ

Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové

Každopádně, pokud jedete do hotelu vyšší kategorie, je fajn mít i elegantnější modely. Zvláště pokud je tam nějaký společenský program. V případě, že jedete s partou lidí na horskou chatu, oceníte tam i vánoční svetry, které jsou vtipné, pobaví kolektiv a jsou projevem smyslu pro humor své/svého nositelky/nositele a ten největší benefit –  zahřejí.

Kam rádi jezdíte na horské pobyty vy? Jezdíte i sám(sama) s partou či partnerem/partnerkou?

Zdroj úvodní fotografie: archiv Sandry Friebové