Dnešní článek bych chtěla věnovat chvíli, společenské události, kdy si každá žena připadá na chvíli jako princezna a ztotožňuje s oblíbenou popelkou s tím, že neodejde před půl nocí z této akce. Proč s popelkou? To ona totiž svou ženskou jemností byla královna plesu. Ano, mám na mysli ples.

Ples je jedna z velmi známých společenských událostí, které existují. Existuje několik typů plesů od mysliveckých až po hasické. Bohužel mnohdy je podceňován ples a jeho úroveň jako společenské události. Ples je velmi významnou společenskou událostí.

Troška etikety pro připomenutí

Než vyrazíme na ples, obvykle dostaneme doporučení k dress code, neboli informace o doporučeném oděvu. Pokud na pozvánce stojí black – tie, znamená to, že

  • muž bude oděn do smokingu s bílou košilí se skrytými knoflíky, kterou doplní černým motýlkem a obuje se do lakovek.

Pokud je na pozvánce uvedeno tmavý oblek nebo formal dress, znamená to, že:

  • muž se obleče do tmavomodrého či černého obleku, bílé košile, doplní ji slavnostní kravatou a nazuji si černé kožené šněrovací boty, které mají koženou podrážku a na nohou v nich bude mít černé ponožky.

A co žena?

Žena si oblékne dlouhé šaty končící u kotníku, k nim boty s vysokým podpatkem a kabelku ve velikosti typické pro psaníčko. Na tuto společenskou událost je vhodné se výrazně nalíčit a použít těžší parfémy.

Jedna ze zásadních věcí, muž se zvláště během této společenské události chová k ženě jako gentleman a její oporou, např. i při přezouvání ze zimní obuvi, v níž na ples přišla do lodiček.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Maturitní ples

Vždy jsem byla klasickou holkou i v dětství, tudíž společenské šaty, které oblékám na různé eventy, dle doporučeného dress code, i když to obvykle bývá s krátkou sukní, jsou mi potěšením obléct.

Jak tak život plyne, proces života každého z nás začíná, pokračuje a končí. Co se plesu týká, asi tím nejdůležitějším, když pominu pro některé lidi důležitý ples na konci tanečních, je maturitní ples.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Nevím, jak na svůj maturitní ples vzpomínáte Vy, ale já jsem měla to štěstí, že jsem měla úžasné šaty a ráda si příležitostně na tuto akci vzpomenu. Odcházela jsem z této akce stále jako dáma, jsem na sebe pyšná, že jako jedna z mála holek jsem tehdy odcházela obutá v lodičkách na poměrně vysokém podpatku a nepotrhaných silonkách.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Přiznám to zcela dobrovolně, ano, nepředstavitelně mě tehdy bolely nohy, ale… Měla jsem tehdy úžasného přítele, který se mi sice smál, ale chápal moji snahu být za dámu a masíroval mi tehdy celý víkend nohy, abych další týden mohla chodit, za což jsem mu byla velmi vděčná a nutno dodat, že masáže opravdu velmi dobře uměl.

Ještě historka z vybírání šatů, měla jsem tehdy u většiny šatů problém, že i když se vzadu pevně stahovaly, i přesto mi byly velké, ale myslím, že jsem si nakonec modré šaty vybrala dobře a byly krásné.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

 

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Tématický ples – karneval

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Měla jsem tu čest navštívit vyloženě tematický ples. Byl to Karneval APA v Olomouci, který se konal v Bea Centru, kam jsem šla se svojí dobrou kamarádkou. Na této akci jsme se v roce 2019 ocitly v podstatě díky náhodě.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Foto s jednatelem společnosti Přeprava na letiště

Firma Přeprava na letiště pořádala na sociální síti Facebook soutěž a já jsem si řekla, že zkusím štěstí a světe div se, vyhrála jsem lístky na zmíněný karneval. Pozvala jsem svoji dobrou kamarádku a ta souhlasila s podmínkou, že ji pomůžu sehnat kostým. Musím uznat, že přípravu na ples jsme si užily, stejně jako samotný karneval.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Účast na plese – pracovně

My, co pracujeme v médích, marketingu, módě a kultuře apod. víme, že mnohdy návštěva plesu znamená převážně pracovní večer, jeden takový jsem zažila na začátku těžkého loňského roku v prestižním olomouckém NH Collection Olomouc Congress hotelu, jednalo se o Business Ples.

 

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Bylo mi potěšením být součástí týmu firmy Móda Taleti a pomoci připravovat módní přehlídku těhotenského oblečení, které s láskou a po pečlivém výběru prodává svým zákaznicím, mezi kterými jsou i veřejně známé osobnosti jako herečky, blogerky a další.

Myslím, že každá žena chce být krásná, minimálně alespoň někdy, když ne často. Jak je o mně známo, vždy jsem byla typická holčička, nosila jsem nejraději sukýnky a šatičky a tak nějak mi to dodnes zůstalo. Na tomto plese pro nás v zákulisí bylo možné objednat si úpravu vlasů a nechat se nalíčit. Vzhledem k tomu, když je člověk pracovně někde, není čas…nabídky jsem využila. Baví mě, když mě někdo češe a líčí, musím přiznat, že jsem si to vyloženě užila.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Účes i líčení bylo fajn, a když jsem přišla v noci domů, totálně unavená, po rozpuštění účesu jsem si připadala jako princezna, měla jsem krásné vlny, mám vlnité a husté vlasy, ale byly jiné a líbilo se mi to.

Vzpomínka na společenskou událost typu ples

Jsem vděčná a šťastná za možnosti, které mi moje práce přinesla, přináší a doufám, že i přinášet bude. Těší mě, že jsem vždy využila možností navštívit zajímavá místa, poznávat nové lidi, utužovat současné vazby a nikdy by mě nenapadlo, že přijde tato situace, kdy budeme omezeni takřka ve všem, nač jsme byli zvyklí.

Přeji Vám hodně sil a pozitivní energie.

Na který ples rádi vzpomínáte Vy?

Autor všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové