Jak jste na tom vy a ruční práce a kreativita v dospělosti? Jak jsem zmínila v několika předchozích článcích na blogu, mám moc šikovnou babičku v oblasti ručních prací a módy, ale já módu převážně uchopuji z jiné strany, než ona. Geny na šití apod. ke mně nedoputovaly nebo se můj případný talent ještě neprojevil.

Vy a ruční práce a kreativita v dospělosti?

Snaha o háčkovanou kabelku

Už ani nevím, jak je to dávno, ale měla jsem tendence, jakýsi záchvěv vytvořit si ručně háčkovanou kabelku. Základ háčkování jsem si matně pamatovala z dětství, když mě to babička učila. Nebylo těžké naskočit, jak se říká. Požádala jsem svoji babičku, aby mi to znovu ukázala a mně se to osvěžilo. Když jsem začala háčkovat, měla jsem ze sebe radost. Určitě to také znáte, radost z vlastnoručního výtvoru.

Bohužel moje radost brzy skončila, nastal totiž problém, po několika uháčkovaných řádcích jsem zjistila, že další řádky nemám stejnoměrné a kus, který bych sešila k dalším, abych vytvořila kabelku, bohužel vypadal nic moc, jsem zdravě sebekritická, lze říci objektivní. Pokusila jsem se o podobný výtvor vícekrát, ale nakonec jsem to vzdala. Zřejmě mi chybí trpělivost, možná k háčkované kabelce časem dospěji. Uvidíme, co ukáže budoucnost, možná někdy to zvládnu a dotáhnu.

Vy a ruční práce a kreativita v dospělosti?

Kabelka od mojí babičky

Jak jsem zmínila v předchozích článcích, mám skvělou babičku a ráda to zopakuji i vícekrát. Bohužel její zdraví už není, co bývalo, ale před pár lety mi řekla, že se nudí a chtěla by mi něco uplést. Vzhledem k tomu, že jsem umanutá (jiné slovo mě nyní nenapadá), a když se rozhodnu, že nějaký módní kousek chci, nakonec jej seženu, i když to někdy trvá, a pokud ne, jsem smutná, ale nevzdávám se.

Nejsem velkým fanouškem zimního období a nízkých venkovních teplot. Miluji teplé oblečení, barevné a originální. Snažila jsem se v minulosti sehnat si teplé sukně v mnou požadovaných kritériích právě na zimu. Bohužel se mi nedařilo je sehnat. Tímto navazuji na předchozí odstavec. Když mi babička nabídla, že mi něco uplete, byla jsem nadšená, využila její nabídku a požádala ji o sukni a kabelku. Věděla jsem, jak tyto kousky zasadím do dalších mnoha outfitů.

Koupila jsem si zelenou vlnu (přesně podle pokynů mojí babičky, která věděla, jaké množství na výsledné výtvory potřebuje) a moje skvělá babička mi z ní vytvořila nádhernou sukni a kabelku, s nimiž sklízím úspěch, kam přijdu, již několik a to dodnes. Za tyto výtvory jsem šťastná z mnoha důvodů, jedním z nich je, že jsou od mojí babičky, jsou krásné, ručně zpracované a originální. Ale hlavně vlna je tlustá a sukně je do pasu, nosím ji v zimě, a když je zima krásně hřeje a ten pocit, že je od babičky hřeje ještě více.

Vy a ruční práce a kreativita v dospělosti?

Jak využít bundičku z období své puberty?

Životní zlom, začátek jakési cesty k větší sebelásce před několika lety mě přiměl k dalšímu zamyšlení se nad mojí šatnou, respektive jejím obsahem. Mám k šatně sice jistý přístup a filosofii, ale měla jsem tam kousky oblečení s tím, že v letním období je ještě využiji, rozhodla jsem se ovšem, že se s některými z nich rozloučím, protože by se více hodily pro mladší lidi, než jsem já. Stará si vážně nepřipadám a nebudu nikdy, ale mám soudnost.

Při tom třídění šatny jsem uviděla svoji růžovou bundičku, připomíná džínovou bundičku, ale byl to podtón barvy, která se ke mně nehodila, bylo mi bundičku líto poslat dál, a tak jsem přemýšlela, jak s ní naložit. Napadlo mě, ji předělat…obarvila jsem ji na modro a nažehlila na ní květiny. Voila a ze staré bundičky se stal nový módní kousek.

Vy a ruční práce a kreativita v dospělosti?

Upravujete si starší oblečení, případně i nové, které jste si koupili?

Zdroj úvodní fotografie a první fotografie v článku: pixabay.com

Ostatní fotografie v tomto článku: archiv Sandry Friebové