Velikonoční výlet je skvělá příležitost, jak poznat své blízké okolí

Jak jsem psala v úterním článku zde v kategorii Blog na informačním webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ, velikonoční pondělí považuji za skvělou příležitost, jak poznat své blízké okolí a udělat si výlet s příjemným programem, který má člověk rád a baví jej.

Zámek Náměšť na Hané je krásná historická stavba

Zámek Náměšť na Hané je krásná historická stavba

Vzhledem k období, kdy Velikonoce jsou, na začátku jara v zeměpisných podmínkách Česka, kde jsem se také v tu dobu nacházela, je důležité počítat také s výkyvy počasí a ideálně mít náhradní plán či jeho upgrade. Podobně to bylo i u mě. Nejdříve jsem měla nápad, že se chci podívat někam, kde jsem nebyla. Ideálně na zámek, ale po menším průzkumu jsem zjistila, že ne všude, kam bych chtěla jet je v o velikonočním pondělí otevřeno a je tam velikonoční program.

Na zámku v Náměšti na Hané se mi velmi líbilo

Na zámku v Náměšti na Hané se mi velmi líbilo

Tak jsem vymyslela možnost závislou na počasí, když bude krásně tak navštívím Čechy pod Kosířem a tamější zámek, zámecký park a muzeum kočárů, když bude ošklivě tak hrad na Bouzově. Na obou místech jsem v minulosti již byla. Měla jsem ještě nápad jet na zámek Lysice, ale nakonec vyhrál zámek v Náměšti na Hané, což je nedaleko a je tam krásně.

Zámek Náměšť na Hané je skvělé místo nejen na velikonoční výlet

Zámek Náměšť na Hané je skvělé místo nejen na velikonoční výlet

Z jednoho velikonočního výletu jich na konec bylo více

Možná by bylo vhodnější zvolit podnadpis místo jednoho velikonočního výletu jich nakonec bylo více, ale ten původní odpovídá více faktickému dění o velikonočním pondělí 2023, protože z jednoho výletu jsem jela na více míst a získala jsme tak krásné zážitky.

První naprosto skvělou věcí, která se udála během velikonočního výletu, bylo počasí, místo ošklivého a chladného počasí bylo nádherně, alespoň na trase Hranice na Moravě – Náměšť na Hané.

Zámek v Náměšti na Hané je nádherný

Zámek v Náměšti na Hané nejen, že je nádherný, ale je to místo s úžasnou elegantní atmosférou a jakýmsi historickým duchem. Navštívila jsem jej jen jednou, kdysi v létě, když jsem se vracela z nějaké pracovní události. Tentokrát jsem se tam rozhodla udělat si výlet o velikonočním pondělí.

Velikonoční výzdoba krásu zámeckých prostor zámku v Náměšti na Hané podtrhla

Velikonoční výzdoba krásu zámeckých prostor zámku v Náměšti na Hané podtrhla

Při koupi vstupenky jsem udělala skvělé rozhodnutí, což se ukázalo později, zakoupila jsem si i povolení fotit během prohlídky. Byla jsem opět maximálně nadšená. Zámek byl i krásně jemně velikonočně vyzdoben.

Velikonoční výzdoba na zámku v Náměšti na Hané

Velikonoční výzdoba na zámku v Náměšti na Hané

Pokud jste ještě v zámku Náměšť na Hané nebyli, navštivte jej, jeho interiéry opravdu stojí za vidění, je tam nádherná výmalba, krásný nábytek a různé další doplňky, úžasný výhled ze zámku do okolí, milé průvodkyně a pěkná zahrada.

Zahrada je u zámku v Náměšti na Hané moc pěkná

Zahrada je u zámku v Náměšti na Hané moc pěkná

Pozůstatky hradu nedaleko zámku v Náměšti na Hané

Dalším zážitkem o velikonočním výletu byla návštěva v podstatě ruien bývalého hradu, který se nachází nedaleko od zámku v Náměšti na Hané.

Historická místa jsou zajímavá

Historická místa jsou zajímavá

Umístění restaurace nevypovídá nic o její kvalitě

Někdy je člověk mile překvapen, že restaurace tak trochu na konci světa může vařit lépe než nějaká někde na náměstí. Takto mile jsem o během velikonočního výletu o velikonočním pondělí byla překvapená já. Po delším hledání jsem našla restauraci v Litovli – Tři Dvory u cesty restauraci U Tří Zlatých Trojek.

Když jsem přijela na místo podle navigace, zjistila jsem, že je tam dostačující parkoviště, všimla jsem si, že jim nechybí zaplocené udržované dětské hřiště. Když jsem vstoupila do restaurace, působila jednoduše a čistě.

Zelené pivo je zajímavým zpestřením velikonočního výletu, je vhodné mít s sebou řidiče, když jedete autem

Zelené pivo je zajímavým zpestřením velikonočního výletu, je vhodné mít s sebou řidiče, když jedete autem

Měla jsem hlad a chtěla jsem jíst něco teplého. Při objednávání jídla jsem váhala, které zvolit, uvažovala jsem i nad salátem, nakonec jsem se rozhodla pro bramborové dukátky a kuřecí maso s chřestem a sýrem. Měla jsem dobrý pocit ze svého výběru. Moje radost se znásobila, když jsem zjistila, že ještě mají zelené pivo, s radostí jsem si malé zelené pivo tedy objednala.

Nakonec jsem si letos na Velikonoce stihla vypít i zelené pivo

Nakonec jsem si letos na Velikonoce stihla vypít i zelené pivo

Porce byla obrovská, jídlo bylo chutné a nechyběla zeleninová přízdoba, která byla evidentně čerstvá. Pochutnala jsem si. Jak je vidět, lze kvalitu za normální ceny nabízet i v menších městech a jejich částech.

Co bylo také milé, je znát, že restauraci na jejích hostech záleží, protože nabízí i dětské skleničky, to jsem viděla u sousedního stolu. Tedy skleničky s obrázkem. Co se mi ale nelíbilo – drobné hranolky, myslím, že by mohli nabízet stakeové.

Rychlá návštěva příbuzných nedaleko od restaurace

Jen pár kilometrů od restaurace, kde jsem si dala chutný oběd o velikonočním pondělí, bydlí moji příbuzní, a tak jsem se rozhodla jim zavolat a zastavit se k nim. Měla jsem štěstí, byli doma a rádi mě viděli. Na jedné z čerpacích stanic, kterou jsem potkala cestou k nim, jsem koupila čokoládovou bonboniéru, abych jim udělala radost. Návštěva u nich byla moc faj. Byl to moc fajn čas s nimi.

Vzhledem k tomu, že mě moji příbuzní mají rádi a mají slepice apod., rozhodli se mě a moji rodinu obdarovat vajíčky a bramborami. Ovoce i zelena od těchto příbuzných z Hané je vždy chuťově i vzhledově úžasná.

Cestou k těmto příbuzným jsem viděla velké množství lidí na nedalekém statku, rozhodla jsem se tam po cestě domů ještě zastavit.

Holka z vesnice na statku

Jak už jsem psala, moji příbuzní bydlí jen několik málo kilometrů od statku, jehož název jsem úspěšně zapomněla a ten je otevřen lidem, je tam i bistro a prodejna lokálních výrobků, nejen jogurtů, sýrů, ale i moštů, těstovin a dalších, včetně čokolád.

Vždy, když jsem jela okolo statku, měli zavřeno či mi to časově nevycházelo se tam zastavit. Tentokrát jsem se tam zastavila, a přestože jsem z vesnice, jsem spíš městský člověk. Po letech jsem viděla živou krávu a další zvířata. Ono dnes už není vesnice, co bývala. Přemýšlím, kdo z mého okolí chová ještě jiná zvířata než když už alespoň vůbec slepice.

Můj velikonoční výlet mi dopřál po letech vidět krávu na živo

Můj velikonoční výlet mi dopřál po letech vidět krávu na živo

Vím, že například kozí sýr je záležitost moderní gastronomie, je pochoutka a zdravý, ale mě každý, který jsem vyzkoušela, bohužel zapáchá a nezvládnu jej sníst. Protože se znám, jsem opatrná, ale mám ráda kvalitní produkty.

Rozhodla jsem se na statku Doubravský dvůr (konečně jsem si vzpomněla) vyzkoušet jahodovou zmrzlinu a musím říct, že byla vynikající. Štěstí bylo, že jsem si jednu porci nechala dát do většího kornoutu a dal jsem si jen jednu porci, byla velká. Na tento statek se určitě ještě někdy ráda podívám.

Jedno doporučení na závěr, například během velikonočního pondělí tam bylo opravdu hodně lidí, tak pokud se tam chcete zastavit na rychlý nákup nějaké kvalitní dobroty nejen z mléka, raději si na to připravte více času. Na moji chtěnou jahodovou zmrzlinu jsem tam stála v dlouhé řadě.

Už se začínám těšit na další velikonoční pondělí, které bude ale až příští rok. Jsem zvědavá, kam mě tzv. vítr zavane.

Líbil se vám tento článek? Budeme rádi za sdílení a také označení na sociálních sítích.

Pokračujte ve čtení lifestyle článků v naší kategorii Blog.

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové