Velikonoce jsou tady

Když jsem byla malá, jako holka z vesnice, jsem Velikonoce s rodinou a kamarády slavila. Měli jsme doma velikonoční výzdobu a dodržovali další tradice. Né nějak striktně a urputně, ale dodržovali a měli jsme z toho radost. Jak šel čas, až na výjimky v některých letech, Velikonoce nijak urputně neřeším.

Velikonoce si zaslouží svěží výzdobu

Velikonoce si zaslouží svěží výzdobu, zdroj obrázku: pixabay.com

Vnímám Velikonoce jako pěkný svátek, jenž se váže k začátku jara. Je to příležitost najít si trochu času a udělat velikonoční výzdobu ve svém obydlí. Užít si radosti z výrazných svěžích a optimistických barev, z nichž se velikonoční výzdoba obvykle skládá. Ať už je to tradiční žlutá, zelená, bílá, červená a oranžová či moderní fialová apod.

Vyloženě velikonoční tradice příliš posledních pár let neřeším. A Velikonoce vnímám jako ideální příležitost volna a chvíle, kdy je fajn vyrazit někam na výlet, třeba i do míst v blízkém okolí, kam se člověk běžně z důvodu nedostatku času nedostane.

Velikonoční vajíčka, zdroj obrázku: pixabay.com

Velikonoční vajíčka, zdroj obrázku: pixabay.com

Letošní výhled na Velikonoce

Velikonoční tradice, velikonoční dekorace a velikonoční výlet

Jako již tradičně mám doma svěží výzdobu v menším rozsahu, než bývá ta vánoční, protože Vánoce miluji a tvorbu a umisťování vánočních dekorací zbožňuji a těším se na to celý rok. Vždy mám vánoční výzdobu v určitém barevném konceptu.

Včera byl tzv. Zelený čtvrtek. Už od mého dětství se v tento den snažím jíst něco zeleného, ideálně v nějaké podobě zpracování špenát, který mám moc ráda. Když jsem neměla k dispozici špenát, či jsem na to nějak nedopatřením zapomněla, si jej koupit, dala jsem k jídlu zelenou okurku či zelenou papriku. Dnes budu mít k jídlu nějaké bezmasé jídlo.

Zelené pivo 2022

Zelené pivo 2022, foto: Sandra Friebová

Zelený čtvrtek a zelené pivo

I letos jsem na zelený čtvrtek, tedy včera, měla k obědu špenát s bramborem a vaječnou omeletou. Přelila jsem si to balsamicovým octem a maximálně jsem si pochutnala.

Před několika lety jsem objevila existenci zeleného piva, bohužel jsem si na něj ale vzpomněla obvykle až po Velikonocích nebo moc brzy před nimi. Když už jsem si vzpomněla na zelené pivo, tak jsem byla zrovna v místě, kde jej neměli. Taky se mi jednou stalo, že jsem se na ono zelené pivo s očekáváním, jak asi bude chutnat, vydala s partou lidí a zrovna jej v dané hospodě měli vyprodané.

Sandra Friebová a zelené pivo 2022

Sandra Friebová a zelené pivo 2022, foto: archiv Sandry Friebové

Ale až pár lety jsem si na něj vzpomněla včas a zrovna jsem byla na místě, kde jej čepovali a já jsem tam byla jako spolujezdec, ne jako řidič automobilu, tak jsem si mohla dovolit si jej objednat a vyzkoušet. Chutnalo mi.

Když chcete ochutnat či si znovu dát zelené pivo, je ale potřeba včas si na to vzpomenout, protože obvykle v restauračních zařízeních je velmi rychle vypité a pak už na člověka nezbyde. Letos jsem na zelené pivo vyrazila v černo-zeleném outfitu, aneb stylově.

Sandra Friebová a zelené pivo na zelený čtvrtek - Velikonoce 2022

Sandra Friebová a zelené pivo na zelený čtvrtek – Velikonoce 2022, foto: archiv Sandry Friebové

Velikonoční pondělí – další z důležitých dnů Velikonoc

Velikonoční pondělí, které přijde už po tomto víkendu, nejspíš využiji jako příležitost k dalšímu výletu. Uvidíme, kam mě vítr zavane, jak se říká. Záleží na podobě počasí, pokud bude krásně, což zatím podle předpovědi počasí nevypadá, ráda bych vyrazila někam na rozhlednu apod., pokud bude ošklivé počasí, vidím to spíše na výlet na zámek či hrad a možná krátkou procházku po okolí.

Velikonoční bonboniéra s pralinkami ve tvaru vajíček, foto: Sandra Friebová

Velikonoční bonboniéra s pralinkami ve tvaru vajíček, foto: Sandra Friebová

Když si na vás před Veliknocemi vzpomenou známí

Jsem šťastná, že mám kolem sebe skvělé lidi. Jedni takoví žijí ve Vídni a vzpomněli si na mě a rozhodli se mě obdarovat, poslali mi balíček s čokoládovými pralinkami. Jedno z těch balení je balení níže. Jsou to čokoládová vajíčka plněná různými příchutěmi. Základ je vytvořen z kvalitní mléčné čokolády.

Obsah velikonoční bonboniéry - čokoládové mléčné pralinky s různými příchutěmi, foto: Sandra Friebová

Obsah velikonoční bonboniéry – čokoládové mléčné pralinky s různými příchutěmi, foto: Sandra Friebová

Také rádi vyrážíte na výlet o Velikonocích? Případně do muzea či přírody, nebo jinam?

Co se ještě jídla o Velikonocích týká, fandíte mazanci či beránku nebo obojímu a ještě i něčemu i dalšímu? Moje maminka každý rok peče velmi lahodného a krásného velikonočního beránka, a to v tradiční kameninové formě, již má ještě po sestřenici svého otce.

Další články o Velikonocích najdete v kategorii Blog.

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Obsahově pěkný článek o Velikonocích najdete i na tomto webu.