Tento článek bych ráda věnovala veletrhu Styl a Kabo, který se konal v Brně a mému pohledu na něj. Asi to nejdůležitější bych ráda zmínila hned na začátku, za tento článek mě nikdo neplatí ani nijak nezvýhodňuje. Přiznávám, že o spolupráci s veletrhem Styl a Kabo jednáme, ale tento článek je čistě můj zájem o zmíněném veletrhu šířit povědomí.

Veletrh Styl a Kabo – můj sen

Když jsem byla malá, sledovala jsem, pravidelně každou neděli, pořad na České televizi s názvem Móda, extravagance a manýry. Tento pořad jsem doslova milovala. Součástí mnoha dílů tohoto pořadu byly záběry s odborného B2B veletrhu Styl a Kabo, který se pořádal, pořádá a doufám, že se i pořádat bude, v Brně.

Zasněně jsem hltala každý záběr a snila o tom, že na tuto událost jednou jako návštěvník dostanu. Vzhledem k tomu, že jsem byla malá holka z vesnice, znělo to bláznivě až pošetile a moje šance byly asi menší než malé z reálného pohledu.

V 16letech se mi podařilo navštěvovat kurz fotomodelingu a hostesingu v Olomouci, který tehdy pořádala agentura Styl Olomouc a vedl ji Zdeněk Pánek. Pan majitel Pánek byl velmi přísný člověk, i když přátelský a vyžadoval po nás, účastnicích, disciplínu, stejně jako zbytek jeho týmu. Tento kurz mi strašně moc dal, dodnes si vzpomenu na některá doporučení z něj a musím uznat, že to, co nás tam učili, vycházelo z praxe a mnoho věcí dodnes platí.

Zmíněná agentura Styl několikrát pořádala zájezd na veletrh Styl a Kabo do Brna, chopila jsem se své šance a stala se také účastnicí tohoto zájezdu. Splnil se mi sen, a to jsem tehdy ještě ani netušila, že o pár let později tam budu jezdit pracovně pravidelně a ještě o něco později budu vlastnit informační web o módě.

Díky své pracovní činnosti módní redaktorky a inzertní poradkyně, pro odborné B2B časopisy Svět textilu a obuvi a Móda Revue, dnes i majitelky informačního webu o módě Fashion Industry CZ, jsem na veletrh jezdila vždy 2x za rok, v únoru a srpnu, s radostí.

Veletrh Styl a Kabo - Brno

Pandemie koronaviru a veletrh Styl a Kabo

Bohužel pandemie koronovairu zamávala s mnoha věcmi, i s uskutečněním veletrhů, nejen toho v Brně. Jakou radost jsem měla, když jsem zjistila, že se letos v srpnu 2021 uskuteční veletrh Styl a Kabo v offline podobě. Je mi potěšením, že jsem jej mohla navštívit.

Podoba letošního srpnového veletrhu Styl a Kabo byla jiná, než jaká bývá, nejen vystavovatelům, ale i návštěvníkům chyběly módní přehlídky, které se tentokrát nekonaly, ale jedno je třeba uznat, je moc fajn, že se veletrh vůbec konal, bylo znát, jak jsou vystavovatelé šťastní, že se mohou s firmami z branže vidět osobně a hlavně osobně komunikovat na lidské bázi, mnohdy i přátelské. Možná to není znát na první pohled, ale módní branže je poměrně drsné místo, které tak nevypadá, protože povědomí o něm v podobě pozlátka jej předchází.

Módní průmysl je odvětví plné různých zvratů a hodně lidí si to uvědomuje, a tak drží pospolu, místo aby si házeli pověstné klacky pod nohy, snaží se i vzájemně podpořit, spojit a spolupracovat. Lidé jsou různí, všichni nejsou jen hodní, myslí si, že sami dokáží více, zda je to dobrá cesta či ne, nechám na jejich úsudku a budoucnosti, kdy se jejich konání projeví. Pohybuji se v módním průmyslu dlouho, a proto je mi potěšením se zmiňovat i o tradičním veletrhu Styl a Kabo. S radostí poukazuji na kvalitní události.

Veletrh Styl a Kabo - Brno

Veletrh Styl a Kabo je moc fajn fashion událost

Z některých stran slyším, jak veletrh Styl a Kabo už není, co býval. A proč? Protože už není v 5výstavních pavilonech, jako před xlety. Málokdo ví, že to byly také pavilony ne největší a že se přesunul do velkých pavilonů. Důležité je rovněž vzít v potaz vývoj i v módním průmyslu, textilním a kožedělném za posledních 30 let.

Ono kritizovat dokáže každý, ale kdo přijde a vznese své konstruktivní podněty kompetentní osobě od pořadatele veletrhů? To je řešení, anebo alespoň cesta k němu.

Mně se líbí, že se veletrh Styl a Kabo konal i po náročné pandemii koronaviru, protože si dokáži představit, jak náročné musí být uspořádat akci těchto rozměrů v naprosto nejisté a podivné době. Už nyní se začínám těšit na další ročníky a věřím, že budou moc fajn a jejich nedílnou součástí opět budou módní přehlídky apod.

B2B veletrhy mají nezastupitelnou funkci a tento fakt je znát i v souvislosti s jinými evropskými a dalšími zahraničními veletrhy, nejen u veletrhu Styl a Kabo, lidé je rádi navštěvují a utužují obchodní vztahy.

Co na sebe na odborný veletrh?

Pokud přemýšlíte, co na sebe na veletrh, mám doporučení, zvláště pak, pokud jste vystavovatelé a budete na svém stánku komunikovat se stávajícími, ale i novými obchodními partnery…business dress code, a to ať jste žena nebo muž.

A pokud jste „jen“ návštěvníci? Nezapomínejte na to, že na odborném veletrhu reprezentujete nejen sebe, ale i své podnikání či firmu, za kterou tam jdete, věnujte oděvu pozornost.

Co máte na veletrhu Styl a Kabo rádi vy?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové