Včera byl Světový den architektury

Datum 3. 10. patří Světovému dni architektury, bylo to včera. Já bych dnes ráda využila prostor pro článek zde na blogu svého informačního webu o módě Fashion Industry CZ a věnovala se tomuto tématu. Architektura například některých budov je inspirací pro módní návrháře z různých koutů světa. Jakou architekturu mám na mysli? Nebo spíš v jaké části světa? Kdekoliv.

Co je architektura?

Co je architektura?

Co je vlastně architektura?

Architektura je prostorová tvorba, tvorba jejíž výsledek je v prostoru, nikoliv ve tvaru jako v sochařství a nikoliv ve zvuku jako třeba v hudbě či v jazyce jako v literatuře (Zdroj tohoto souvětí a podrobnosti ZDE).

Nevím jak vy, ale já osobně mám ráda rozdíly v architektuře a líbí se mi, že historické stavby jsou postaveny v souladu s různými architektonickými slohy. Všeobecně jsou známy tyto stavební slohy – románský, gotika, renesance, baroko, rokoko a další. Každý ze stavebních slohů je něčím typický a podle znalosti jejich základních prvků lze často určit si i jen tak sama/sám pro sebe, kam daná budova, kterou aktuálně vidíme před sebou během cestování jako dovolené apod., zapadá.

Někdy se mi více líbí štíhlé stavby, jindy jsem zcela a naprosto uchvácená opulentností dané stavby. Velmi obdivuji historické stavby bez ohledu na jejich stavební sloh, protože mi přijde až dechberoucí jejich krása a hlavně to, že je někdo v dávné době bez snadné dostupnosti dnešních technologií dokázal postavit. Příkladem jsou kostely, ať už v Česku či po celé Evropě. Kostely mají velmi zvláštní energii. Nevím, zda je to jejich výškou stropu či už jen tím, že si člověk uvědomí, že je v kostele, ale připadá si tam velmi malinkatý.

Abych nepůsobila zaujatě, že jsem z náboženských staveb či jak kostely správně označit, zmínila pouze je, chtěla bych se také stručně podělit o svůj zážitek z dalších náboženských staveb. Měla jsem tu možnost navštívit Modrou mešitu v Istanbulu, ale i další během cestování. Stejně tak jsem navštívila několik židovských synagog, mimo jiné i jednu, na její název si nevzpomínám, v Krakově.

Myslím, že mít pokoru, je v životě fajn. Současně je ale velmi důležité mít se rád jako člověk, pracovat na sobě, ale současně znát svoji hodnotu.

Historické vs. moderní stavby

Často jsou lidé schopni se hádat, zda moderní stavby mají místo vedle těch historických. Jsem jen běžná smrtelnice, ne odbornice na architekturu, ale myslím, že bychom měli mít úctu k minulosti, být štastní za přítomnost a vyhlížet budoucnost s otevřenou náručí. Historické budovy jsou nádherné, ale i moderní stavby mají své kouzlo.

Vybrat ukázku moderní i historické architektury je těžké, proto uveřejňuji Hundertwasserhaus ve Vídni

Vybrat jednu ukázku moderní i historické architektury je těžké, proto uveřejňuji Hundertwasserhaus ve Vídni.

Když už jsme u té architektury, například v hlavním městě České republiky, v Praze, máme neuvěřitelné množství nádherných historických staveb, ale i ty moderní, například Tančící dům a další.

Velmi zajímavé je zpracování stavby Teplárny ve Spittelau ve Vídni. Tuto extravagantní stavbu, stejně jako Hundertwasserhaus a další vytvořil Friedrich Hundertwasser. Pokud jeho počiny neznáte, doporučuji osobně je vidět, naživo.

Kdybych měla vyjemnovat jen polovinu historických a moderních staveb, které jsem kde při svém cestování viděla, byl by tento článek až příliš dlouhý. V Česku máme spoustu měst s úžasnou historií a stavbami, například Olomouc katedrála sv. Václava, v polském Krakově, Katovicích a dalších městech je mnoho historických staveb, stejně tak v Německu, Rakousku, všude.

Zeptám se, která historická a moderní stavba naposledy zaujala nejvíce vás?

Zdroj všech fotografií: pixabay.com

Další lifestylové články si přečtěte na našem blogu.