Vánoční stromeček je také úžasná vánoční dekorace. Nevím, jak pro vás, ale pro mě je vánoční stromeček základní a velmi důležitý symbol vánoční výzdoby. Už v mém dětství jsme měli doma vždy živý vánoční stromeček, ať už to byla jedle či borovice. Podobně to tak bylo a je v době, kdy jsem starší a dospělá.

Jak píši v článcích na tomto blogu na informačním webu o módě Fashion Industry CZ, milovala jsem Vánoce a dodnes je mám ráda. A velmi kladně k nim přistupuji. Moji rodiče mají velký dům, kde je prostor pro vzrostlý vánoční stromeček, samozřejmě živý, mají všude dlažbu, tudíž z praktických důvodů (úklid po Vánocích) není problém mít živý vánoční stromeček. Těchto faktů zneužívám každý rok, ano, i když jsem dospělá a přesvědčuji je, že potřebují vyšší vánoční stromek, než chtějí.

Když jsem byla zhruba v pubertě, byla jsem tak urputná, že jsem musela mít svůj vánoční stromek v jedné místnosti a rodiče měli ten hlavní. Když někdo zmínil umělý vánoční stromeček, byla jsem celá rodina naprosto zděšená. Uznávám ale, že pro starší, špatně pohyblivé lidi a lidi, kteří mají doma koberce, jsou fajn.

Díky době, která pokročila, jak se říká, hlavně vývoj výroby umělých vánočních stromečků, jsou některé i opravdu pěkné, navíc jsou praktické, po skončení vánočních svátků je osprchujete, necháte uschnout, zabalíte a příští rok je vytáhnete znovu a dělají vám radost dalších mnoho let. Dnes už nejsem tak urputná, asi stárnu či co?! Ne, jen jsem tolerantnější. Dnes už nikomu nevnucuji svůj názor, že bez živého vánočního stromku nejsou Vánoce.

Vánoční stromeček je také úžasná vánoční dekorace

Umělý vánoční stromeček jako dekorace, ne jako hlavní symbol Vánoc

Před několika lety jsem si řekla, že bych chtěla vánoční stromeček bílý, je to něco jiného než zelený umělý vánoční stromeček. Ten bílý vnímám, spíš jako dekoraci, pohlazení po duši, než jako hlavní, zásadní vánoční symbol Vánoc, kterým dodnes pro mě je živý vzrostlý vánoční stromeček, bez ohledu na to, zda je to jedle či borovice.

Můj život je posledních několik let velmi pružný a po různých zkušenostech mám ráda i své pohodlí a směřuji k němu strategicky, tvorbou a realizací určitých věcí, jiné zvyky se mění, to je život. Vše je vývoj, proces.

Letos jsem si řekla, když jsem si konečně předělala šatnu, což se mi podařilo až na začátku prosince, že bude fajn udělat si v období okolo svátku sv. Mikuláše vánoční výzdobu a nazdobit si vánoční stromeček jen pro sebe s tím, že jej na začátku ledna odstrojím. V prosinci během adventu vidím prostor pro vánoční náladu, v lednu už vyhlížím léto.

Vánoční stromeček je také úžasná vánoční dekorace

Můj umělý bílý vánoční stromeček je letos dekorován barevnou kombinací růžovo – zlato – červenou, což působí jemně a zároveň sladce luxusně. Přiznám se, že mě samotnou výsledná podoba zaujala a mile překvapila. Babičce letos vytvořím tzv. miš – maš inspirovaný stylem retro, dokonce jsem jí koupila barevná světýlka (barevný světelný řetěz) a hlavní živý vánoční stromek v době mých rodičů bude v barvách červená – zlatá – zelená a možná i bílá.

Vánoční dekorace s duší

Zásadní pro krásu vánočního stromečku jsou dle mého názoru ozdoby, které na něj umístíme. Mám ráda ty s duší. Na jednom z bleších trhů se mi podařilo sehnat sněhové vločky, které jsem kdysi měla v dětství a věšela je na stromeček moje babička s dědou asi ještě i za svého mládí.

Každý rok kupuji nějaké další vánoční ozdoby, dalo by se říci, že je sbírám cca od svých 12let s láskou a uznáním. Nemyslím si, že jsou špatné umělé plastové vánoční ozdoby, mají také své kouzlo, ale ano skleněné jsou skvostem.

Vánoční stromeček je také úžasná vánoční dekorace

Myslím, že plastové vánoční ozdoby jsou úžasnou volbou pro lidi, kteří mají zvířata či malé děti, případně i kombinaci obojího. O vánočních ozdobách, respektive o mojí návštěvě, která se udála před lety, ve firmě IRISA (vyrábí se tam vánoční baňky a další skleněné ozdoby), jsem se rozepsala a tímpádem s vámi podělila v předchozím článku.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové