Kladete si otázku v jakém oblečení do termálních lázní (termálů) bude ideální vyrazit? Možná vás nyní napadá, proboha, zbláznila se? Vždyť je to jasné, vezmu si plavky a jedu, pokud to vůbec bude možné někam vycestovat.

Dle úvodního odstavce jste správně pochopili, že tento článek na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ bude věnován módě a návštěvě termálních lázní.

Přínos termálních lázní

O kladech termálních lázní není třeba dlouze hovořit, protože je všeobecně známo, že jsou velmi prospěšné pro fyzické zdraví. Termální lázně jsou nejen na Slovensku a v Maďarsku, ale také například i v Polsku a dalších zemích. Každé termální lázně v daném městě jsou obvykle prospěšné na odstranění určitých konkrétních zdravotních neduhů, ale jsou vhodné i jako prevence a odpočinek.

Myslím, že se velmi málo mluví o přínosech termálních lázní v oblasti snížení větších alergických reakci těla alergiků a v oblasti duševního zdraví. Je to podobné jako s vířivkou (whirpoolem) a infra saunou, mnoho lidí vůbec netuší, jak tato věc je prospěšná a buď ji pouze jen tak mají rádi nebo ji považují za zbytečný a nedosažitelný luxus, ale přínos vířivky a sauny pro duševní zdraví člověka je známý.

V jakém oblečení do termálních lázní (termálů)?

Nevím jak vy, ale já mám termály (termální lázně) skutečně velmi ráda a miluji teplou až horkou vodu. Co se vodních radovánek týká, byla jsem i v Tropických ostrovech v Německu, během zpáteční cesty z Berlína a přestože se mi zde velmi líbilo, ve vodě mi byla zima, ohřála jsem se až ve vířivce a následně ještě v saunovém světě (mají v nabídce výběr z několika druhů saun což je báječné), který je zde naprosto úžasný a jeho návštěvu vřele doporučuji.

Tipy na návštěvu termálních lázní

Slovensko

Asi poprvé v životě jsem navštívila termály právě na Slovensku, a to v Bešeňové a musím říct, že mě tento zážitek doslova uchvátil. Myslím, že Slovensko má velmi kvalitní termální lázně. Líbilo se mi i ve Velkém Mederu, který jsem kdysi navštívila při návratu do Česka cestou z maďarské Budapešti.

Doufám, že se mi ještě letos podaří navštívit termální lázně Spa Aphrodite Rajecké Teplické, protože architektura, neboli stavební sloh, v níž jsou postaveny, mě fascinuje.

Maďarsko

Velmi příjemný zážitek mám z návštěvy termálních lázní Györ. V tomto městě jsem mimochodem i nocovala, město je pěkné a ráda bych si jej někdy prohlédla více. Jsou zde i zajímavé nákupní možnosti.

Je to už mnoho let, co jsem byla se sestřenicí v Bückfürdó, to bylo naprosto dokonalé, byly jsme tehdy v hotelu Répce Gold, prošly chodbou a byly v prostorách termálů, bylo to v měsíci srpnu a musím říct, že mi to nahradilo pobyt u moře. Navíc Maďarsko má specifický vzduch a energii v něm, alespoň pro mě a klima je podobné tomu u moře.

V jakém oblečení do termálních lázní (termálů)?

Před několika lety jsem spojila příjemné s užitečným a vyrazila se svojí kamarádkou, která miluje hlavní město Maďarska, Budapešť, právě do tohoto pestrou zábavu a aktivity nabízejícího města. Nebyla to moje první návštěva Budapešti, ale tenkrát jsem ji pojala jako kombinaci práce a zábavy s tím, že jeden den jsem se vydala vyzkoušet služby termálních lázní Gellértovy lázně. A byla jsem relativně zklamaná. Příště bych ráda navštívila Széchenyiho termální lázně, doufám, že můj zážitek bude lepší.

V jakém oblečení do termálních lázní (termálů)?

Rakousko

V minulosti jsem navštivila vodní areál v Laa an der Thaya, nijak mě neuchvátil, ale na jednodenní výlet dobrá volba. Je to už spoustu let zpět, co jsem tam byla. Od té doby se možná hodně změnilo, co vím jen já, areál se zvětšil a přibyly služby, je tam i ubytování a luxusní wellness apod. Když bude příležitost, ráda se tam opět podívám.

Polsko

Tuto zemi mám ráda, zvláště některá města a místa, ale o tom někdy později podrobněji. Co se týká termálů, zjistila jsem teprve nedávno, že je u státních hranic s naší republikou na jejich straně poměrně dost termálních lázní, tudíž až to bude možné s chutí a zájmem některé z nich navštívím.

Pokud bych měla doporučit za sebe nějaké termály, tak jsou to ty v Bückfürdó, Bešeňové, Györu a Velkém Mederu.

V jakém oblečení do termálních lázní (termálů)?

 

Co na sebe do termálů?

Plavky ano, ale jaké? Adekvátní k aktuálnímu vzhledu vaší postavy. Některé termály, respektive voda v nich ničí plavky a výrazně je zabarví, to jsem zažila např. v Bešeňové na Slovensku.

Aktuálně jsou velmi moderní dvoudílné plavky s vysokými kalhotkami a celkově plavky v retro provedení střihu a designu. Při balení plavek na výlet či pobyt do termálů a wellness myslete na to, že se mohou zničit, tak trochu s tím počítejte předem, ať vás následně nemrzí, že jste přišli o své oblíbené plavky.

V jakém oblečení do termálních lázní (termálů)?

Pokud milujete pohodlí a jedete do termálů na otočku, což myslím, je fajn, ale lepší je někde přespat, protože účinek odpočinku se znásobí, když hned nesednete do auta, doporučuji vzít si gumové nazouváky, župan a další věci, které vám zajistí pohodlí při návštěvě wellness. Oděv přizpůsobte termálům a tomu, s kým cestujete a pokud jste bez partnera…buďte připravení na nové seznámení v padnoucích plavkách.

Termály a další zážitky

Vzhledem k tomu, že alespoň já mám pocit, že čas běží šílenou rychlostí, je ideální spojit více aktivit a zážitků během nějakého výletu či pobytu. Doporčuji navštívit Budapešť, je tam krásně, jsou tam také úžasná historická místa, nakoupíte si tam oblečení, a také se tam luxusně najíte. A tyto aktivity se nevylučují s pracovní cestou, souhlasíte?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové

Které termální lázně máte nejraději vy a z jakého důvodu?