Účastníte se masopustu?

V jednoduchosti je síla. Původně jsem dnešní článek chtěla nazvat jen slovem masopust, ale nakonec mi dotaz na vaši účast či aktivitu, jak chcete, v souvislosti s masopustem přišla zajímavější a lepší.

Znáte vůbec masopust a co o něm víte?

Myslím, že není až tak divné, když člověk nějaké svátky či tradice zná, ví o nich, možná se jich i účastní aktivně či jako divák nebo je jen z povzdálí pozoruje, ale příliš nezná jejich historii a vznik. Možná je to dané i tím, že je má spojené s něčím kladným, hezkou vzpomínkou na své předky či příbuzné, kteří už nejsou mezi námi nebo jen dobu minulou s těmi svými blízkými živými lidmi.

Domácí koblihy v období masopustu miluji

Co vlastně víte o masopustu? Našla jsem pěkný článek o masopustu na webu https://www.ceskazceska.cz/masopust/ , tak si dovolím z něj trošku citovat. Jsem totiž holka z vesnice, tradice jsme vždy dodržovali jako rodina a naši přátelé také, ale dnes, v době kdy jsem dospělá, popravdě řečeno, záleží, jak se nám chce a zda najdeme čas.

Případně si ale v souvislosti s tradicemi apod. vybereme to, co se nám líbí, jako například smažení koblih. Tuto činnost mám tak nějak spojenou s obdobím masopustu, ale pouze v naší rodině pro naši rodinu, protože jsme žrouti a milujeme domácí koblihy naší maminky, na ostatní lidi, často ani další příbuzné už jaksi koblihy nezbývají.

Masopust je období veselení se, hodování a pití. Někde se masopustu říká fašank, fašinek, šibřinky, končiny, vostatke, vostatky nebo ostatky a znamená, že se hoduje v dnech, které ještě ostaly před obdobím půstu. Období masopustu začíná od svátku Tří králů (6. 1.) do Popeleční středy, jejíž datum je proměnlivé. Popeleční středa souvisí s Velikonocemi, ale to je zase jiné téma.

Masopust dříve trval několik dní

V dnešní době je masopust hlavně o víkendu, ale dříve trval od čtvrtka do úterý. Držel se hlavně tučný čtvrtek, taneční neděle a maškarní úterý.

Od tučného čtvrtka do úterý začínaly oslavy časně ráno buď zabíjením prasete (hospodář přečetl ortel vepře, jeho poslední vůli a až poté mohl být zabit), smažením koblih nebo převlékáním za maškary, které na vsi obcházely v průvodech dům od domu. Říkávalo se, že o tučném čtvrtku mají lidi jíst a pít co nejvíce, aby byli celý rok při síle. V bohatších rodinách si v tento den připravovali vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím, kterou zapíjeli pivem.

Masopustní, karnevalové průvody masek chodí nejméně od 13. století, původ ale sahá až před náš letopočet. Název karneval pochází z Itálie a znamená sbohem maso. Po bohatém masopustu, následoval totiž čtyřicetidenní půst bez alkoholu a masa. Neznamenalo to hladovění, ale střídmost a vyváženost v jídle, tak jak je doporučováno i dnes.

Masopust byl přijímán jako ventil života, svázaný jinak předpisy a regulemi. Jeho symbolika byla ve slovanském pojetí byla jeho symbolika zaměřená na vítání jara a zabezpečení hojnosti, úrody a plodnosti.

Ve středověku křesťanští mravokárci masopust odsuzovali. Nelíbilo se jim povykování, převlékání za maškary, velké hodování a pití alkoholu. Zabránit mu ale nemohli. Jako den jeho ukončení určila masopustní úterý, které předcházelo popeleční středě. Popeleční středou začal půst bez masa a radovánek, který trval až do Velikonoc.

Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku jsou pro svoji jedinečnost zapsány na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Každá maska má svoji roli a konkrétní místo v řazení průvodu. Průvod vede laufl neboli strakatý. U každého stavení popřeje hospodáři štěstí a zdraví. Zatancuje si v kolečku s maskami Turků a společně se posilní masopustními dobrotami, jako jsou např. koblihy, slivovice nebo chlebem se škvarkovou pomazánkou.

Na jižní Moravě, Slovácku, se masopustu říká fašank a patří k němu typický obřadní tanec Pod šable, který předvádí skupina mužů zvaných Skakúni.

Čeká mě tanec v souvislosti s masopustem

U nás ve vesnici známe pojem Vodění medvěda, znamená to, že skupina dobrovolných hasičů a jejich blízcí přátelé chodí dům od domu v převlecích na téma masopust a vodí i člověka převlečeného za medvěda, neboli tento je součástí jejich skupiny.

Někdy jsou dokonce dvě skupiny těchto lidí a každá z nich má s sebou hudebníky – lidi hrající dechovku. Přijdou a zazvoní na lidi v domě, začnou hrát, vyjde obvykle hospodyně – hlavní žena daného domu, nabídne jim koblihy, panáky alkoholu, často domácí pálenky a nějaký ten peněžní obnos a zatančí s některou z masek z průvodu.

Letos je u nás Vodění medvěda naplánováno na tuto sobotu, tak si asi půjdu zatančit, moje maminka bude fotit a přispějeme drobným finančním obnosem.

Znáte a slavíte masopust?

Přečtěte si další lifestylové články v naší kategorii Blog.

Zdroj úvodní fotografie: archiv Sandry Friebové