Textilní duch v Lodži stále je

V předchozím článku jsem se podělila spíše o dojmy z pracovního času v Lodži na veletrhu Fashionweare, kde jsem poprvé byla jako vystavovatel za svůj vlastní projekt Fashion Industry CZ. V dnešním článku naváži a obsah bude více o textilu a samotné módě v Lodži.

Lodž je známá svojí textilní historií. Je úžasné, že se zde v souvislosti s módou zde stále ještě něco děje a areály, které dříve sloužily pro textilní průmysl, jsou dnes využity např. módními návrháři, jako místo pro sdílené ateliéry, restaurace apod.

Jedna z restaurací v areálu OFF Piotrkowska v Lodži

Jedna z restaurací v areálu OFF Piotrkowska v Lodži

Po stopách textilního ducha v Lodži

Jak jsem psala v předchozím článku, první večer mi nezbyla energie na objevování kouzla Lodže, šla jsem se jen najíst do nejbližší restaurace od tramvaje a cestou do hotelu. Po prvním veletržním dnu mi ale energie zbyla, ale už bylo časově relativně pozdě na návštěvu obchodů a některých ateliérů módních návrhářů. Tak jsem vyrazila do OFF Piotrkowska.

V OFF Piotrkowska najdete i módní návrháře

V OFF Piotrkowska najdete i módní návrháře

Můžu ale říct, že jsem si polohou vybrala skvěle hotel, nacházel se nedaleko areálu OFF Piotrkowska, z něhož ve dne i večer stále sálá báječná energie, dříve zde byly prostory, v nichž se tvořil textilní průmysl. Dnes jsou zde restaurace, různé prostory pro sdílené ateliéry apod., obchody s oblečením, ateliéry návrhářů aj. Zaujme i architektura zdejších budov.

Budovy v OFF Piotrkowska v Lodži

Budovy v OFF Piotrkowska v Lodži

Druhý veletržní den veletrhu Fashionweare byl současně posledním dnem této edice a jak známo, poslední den končí vždy dříve než ty předchozí, čehož jsem využila. Po úklidu stánku a sbalení všech věcí jsem vyrazila do hotelu, kde jsem odložila převážnou část věcí a pokračovala do OFF Piotrkowska.

OFF Piotrkowska v Lodži má úžasnou atmosféru i večer

OFF Piotrkowska v Lodži má úžasnou atmosféru i večer

Zde jsem obdivovala výrazný až extravagantní, přesto nositelný, sortiment obchůdků a ateliér návrhářů. Ani tento den jsem úplně všechny nezastihla otevřené, nevadí. Prošla jsem se také po nejdelší ulici v Lodži, která je známá množstvím obchůdků a restaurací. I za tmy má své kouzlo. Budovy jsou tam nádherné. Večer jsem zakončila nedaleko hotelu, kde jsem byla ubytovaná, v restauraci a pochutnala jsem si na lasagních se špenátem, byly úžasné.

OFF Piotrkowska v Lodži je večer kouzelným místem

OFF Piotrkowska v Lodži je večer kouzelným místem

V Lodži je mnoho nákupních center, jsou tam různá muzea zaměřená na textilní historii tohoto města, ale i textilní školy a další lokace, které stojí za vidění. Bohužel neměla jsem dostatek času je navštívit, proto mám důvod se do Lodže vrátit. Vždy je co obdivovat a co poznávat.

V areálu OFF Piotrkowska se nejen večer výborně najíte

V areálu OFF Piotrkowska se i nejen večer výborně najíte

Lodž je zajímavé město

Už když jsem přijela do Lodže, měla jsem zvláštní pocit, část města, kterou jsem viděla, působila až historicky jako z minulého režimu, jak se říká. Musím přiznat, že se mi tam ale celkově líbilo a mnoho míst je tam se zajímavou energií a vznikají nové moderní budovy.

Moderní budova v Lodži

Moderní budova v Lodži

Při příjezdu do Lodže jsem při cestě tramvají z okénka viděla budovu, která vypadala jako kostel. Když jsem poslední den měla ještě nějaký čas před odjezdem domů, nechala jsem svá zavazadla v hotelu a šla jsem se projít, jen tak si ještě alespoň na chvíli užít atmosféru města Lodž a zavítala jsem právě ke kostelu. Také obdivujete kostely pro jejich architekturu?

Můj hotel v Lodži

Byla jsem ubytovaná nedaleko tramvajové zastávky, což bylo fajn. Ze zastávky tramvaje u vlakového nádraží jsem cestovala něco mezi půl a třičtvrtě hodinou, ale z tramvajové zastávky u hotelu do zastávky tramvaje u Atlas Areny to bylo zhruba 15 minut.

Z hotelu jsem to měla téměř jen pár kroků do areálu OFF Piotrkowska, ale hotel měl i své mínusy. Dostala jsem pokoj s oknem umístěným přímo na stavbu protější budovy, roleta na okně nebyla úplně v kondici, čisto v koupelně bylo, ale například povlečení bylo místy lehce roztrhané a postel měla velmi zašlý (v dolní části) přehoz, na kterém byla matrace. Snídaně byla fajn, ale na to, co jsem v Polsku měla šanci zažít a ochutnat spíše průměr.

K nejhoršímu ovšem došlo poslední den, po snídani, kdy jsem uvízla, při cestě do svého pokoje pro věci, ve výtahu a následně se dozvěděla, že se to stává.

Po snídani jsem vstoupila do kabiny výtahu, dveře se zavřely, stiskla jsem číslo patra, kam jsem chtěla vyjet, nic, zkusila jsem to znovu a opět nic, zkusila jsem stisknout tlačítko pro otevření dveří, opět žádná odezva. Podívala jsem se na panel čísel a byl na obou stranách stěn výtahu a svítil jen na jedné z nich. Došlo mi, že jsem uvízla ve výtahu.

Moje reakce byla stejná jako jedné mé oblíbené hrdinky v jednom nejmenovaném zahraničním seriálu, jen na rozdíl ode mě ona tam měla svého hrdinu, pohlédla jsem nahoru ke stropu, že bych tudy vylezla ven…při mé výšce 164 cm – čirá naivita.

Potom se mě zmocnil svazující pocit a polil mě chlad, jsem uvězněná ve výtahu, do háje. Po chvíli mi nastartoval mozek, došlo mi, že mám kabelku a v ní mobil – neuvěřitelné v hotelu v centru města Lodž mi vypadával signál i wifi signál. Opět se mě zmocnila lehčí panika, začala jsem bouchat pěstmi na dveře výtahu, po chvíli se otevřely. Stál tam muž, zřejmě technický pracovník hotelu a oznámil mi, že se to stává, že výtah občas zlobí. Neuvěřitelné!

Přesvědčila jsem muže, aby jel se mnou do patra mého pokoje a ukázal mi nouzový východ s dovětkem, že výtahem už nejedu. Vešla jsem s klepajícími se koleny do svého pronajatého hotelového pokoje, kde jsem padla na postel a vstřebávala šok. Po chvíli jsem si sbalila věci a vyrazila k nouzovému východu, tedy ke schodišti. Jak jsem byla ještě v šoku, nějaké dveře se mi otevřít nepodařilo, na druhé straně chodby jsem je otevřela a se všemi svými zavazadly jsem sestupovala až do patra, kde byla recepce hotelu.

Lodž zaujme ve dne i večer

Lodž zaujme ve dne i večer

Jak cestovat do Lodže vlakem?

Vzhledem k tomu, že jsem cestovala s různými zavazadly a chtěla jsem jet vlakem do Lodže, zjišťovala jsem různé možnosti v oblasti přestupních stanic. Jednoduché se zdálo jet až do Varšavy a tam přestoupit na vlak do Lodže, to se mi nechtělo, zbývalo na přestup jen několik málo minut, a protože jezdím vlakem poslední roky často, zvláště určité delší trasy, vím, že vlaky mívají zpoždění z nejrůznějších důvodů.

Nechtěla jsem riskovat, že mi vlak ujede před nosem. Rozhodla jsem se jet do Katowic, tam mít delší časový úsek na přestup do vlaku do Lodže. Tip – v Katovicích se výborně najíte a doslova z vlakového nádraží můžete vstoupit do nákupního centra, kde se také najíte a můžete i nakupovat.

Už jste byli v Lodži?

Předchozí článek o mojí první návštěvě Lodže naleznete v kategorii Blog.

O Lodži si můžete přečíst ZDE, ale i tady.