Dne 3. května byl Mezinárodní den svobody tisku a já jakožto majitelka informačního webu o módě Fashion Industry CZ, tedy online média, jsem se rozhodla věnovat této tématice tento dnešní článek na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.

Svoboda tisku je důležitá

Začnu ohlédnutím se zpět, do doby minulé, historie. Svoboda tisku je velmi důležitá, protože tisk, dříve klasické tištěné noviny by měly přinášet reálně zpracované, nezkreslené informace, bez ohledu na století, o kterém informují.

Novináři a jejich výtvory v klasické tištěné, ale i moderní digitální podobě velmi ovlivňují náladu a mínění ve společnosti. Tisk je od nepaměti brán velmi vážně, a proto můžeme i dnes od mnoha lidí slyšet, je to pravda, protože to psali v novinách, kdyby to tak nebylo, nepsali by to.

Bohužel současné době se nevyhýbají desinformace a lži. Je velmi důležité, aby tisk i další média měli svobodu a mohly šířit informace v původní podobě, a to i v případě, že se pravda nějakému člověku či firmě tzv. nehodí.

Svoboda tisku – svoboda písemného vyjadřování

Svoboda tisku z dnešního pohledu

Bez ohledu na formu, tradiční tištěnou nebo moderní digitální, pokud mají média svobodu, mohou nejen přinášet důležité informace, ale i nabízet různé úhly pohledu a inspiraci k zamyšlení nad různými tématy.

Z mediálních výstupů se čtenáři dozvídají i inspiraci v různých odvětvích. Médií existuje mnoho typů a ta se zaměřují na různá odvětví a tématiku odvětví. Mnohdy dvě média přináší jiný pohled na to samé téma. Bohužel mediální výstupy existují různých úrovní a kvalitativně jsou od sebe také odlišné.

Svoboda tisku – svoboda písemného vyjadřování

Můj pohled na svobodu tisku

Myslím, že důležité je zamyslet se nad skutečným významem slova svoboda. Svoboda podle mě také znamená zodpovědnost. Mám na mysli zodpovědnost novináře nejen za své výstupy, ale i vstupy, neboli ověřené zdroje a kvalitní práci s nimi, které jsou přetaveny v relevantní výstupy.

Je zásadní myslet v souvislosti se svobodou také na to, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda nějakého dalšího jiného člověka. Věřím, že pokud člověk přistupuje k nějakému člověku s respektem, tak je velká pravděpodobnost, že se mu tento přístup vyplatí, vrátí se mu tento přístup od toho daného člověka.

Někdy se říká: „Ty po mně kamenem, já po Tobě chlebem“. S tím z vlastního poučení, v několika případech, nemůžu naplno souhlasit. Bohužel jsou lidé, kteří jsou pro náš život jako jednotlivce pohromou, jsou toxičtí, případně se nám vyloženě snaží škodit, ať už nápadně či nenápadně.

Svoboda tisku – svoboda písemného vyjadřování

Nejhorší je skrytý nepřítel, který se vydává za přítele. Takovému člověku nemá smysl se mstít, když zjistíme, jaký je, ale přerušit s ním kontakt, protože jak známo, karma je zdarma. Investovat energii ještě negativní nám do života nic kladného nepřinese, vhodnější je vrhnout se na zlepšení vlastního života, to je pozitivní aktivita a ta se projeví, občas to možná trvá déle, než bychom chtěli, ale výsledek se dostaví.

Ke svobodě tisku bych ještě ráda dodala, že klasický novinář to ani v dnešní době nemá zcela snadné, protože má nad sebou většinou šéfa a ten má určitou představu a on se jí snaží naplnit, aby neměl problémy, udržel si práci, postavení a obdržel výplatu na konci každého měsíce.

Další problém je, že pokud máte tip např. na zajímavý produkt či firmu s aktivitami a máte nad sebou šéfa a on vám dovolí o ní napsat, většinou vám už nedovolí o ní např. po půl roce napsat znovu, aby se téma na první pohled neopakovalo. Vy přitom víte, že v dané záležitosti došlo k zajímavému vývoji. I z tohoto důvodu jsem založila informační web o módě Fashion Industry CZ, abych mohla šířit povědomí o nějakém vývoji firmy, projektu apod.

Přiznám se dobrovolně, že jsem osoba, která věří v zázraky, dobré konce a s potěšením šíří přínosné, nové informace a hlavně pravdu. Bohužel někdy někdo významný v módním průmyslu zemře, případně nějaká firma velké velikosti má problémy.

Nechci vypadat jak sluníčkář a uvědomuji si, že k životu patří i stinné stránky, protože z nich se můžeme poučit a od tzv. případného dna se odrazit. Pokud mám ale příležitost, šířím zajímavosti, které informují lidi a inspirují k něčemu kladnému, k rozvoji, inovaci apod. O úspěších informuji také, protože mám radost z úspěchů jiných lidí.

V čem vám kdy pomohl konkrétně tisk? Mám na mysli noviny a časopisy.