První zimní den a moje šatna připravená na zimu. Dnes máme první zimní den v tomto roce a já jsem se rozhodla ohlédnout za svým letošním předěláváním své šatny na zimní. Šatna připravená na zimu? Až po tom, co napadl sníh. Ano, tak to bylo letos u mě. Až sníh mě letos donutil připravit si šatnu na zimu.

Letos v létě jsem se stala součástí zajímavého projektu, měla jsem tedy léto spíše pracovní, i když jsem si i užívala volné chvilky.

Na podzim mi nebyly zaplaceny některé faktury a bojovala jsem s časem a s jakousi lehkou nepřízní osudu bojovala i osoba, s níž jsem měla případně na dovolenou jet. Následně jsem nevěděla, co bude a čas běžel. Počasí bylo příznivé, tudíž mě nic nenutilo šatnu si předělat na zimní, jak já říkám, neboli připravit ji na zimu. Tedy schovat letní svršky a vytáhnout zimní oblečení, které v chladném počasí zahřeje.

Mělo začít sněžit, ale nevěřila jsem tomu. Navíc jsem odjížděla mimo Českou republiku a říkala jsem si, že pár svršků s sebou, které zahřejí, mi budou stačit a v podzimní obuvi s hrubou podešví to přece zvládnu. Když jsem se vracela zpět domů, do České republiky, první co jsem na jejím území viděla, byl sníh. Cestovala jsem vlakem. Říkala jsem si, při pohledu z okna, že se mi to snad zdá, že takto světlo dopadá na nástupiště.

Nezdálo se mi to, v dalších vlakových stanicích byl sníh také. Když jsem dorazila do své cílové vlakové stanice, kde jsem vystupovala, bylo tam poměrně dost sněhu a já jsem ocenila své podzimní boty s hrubým vzorkem podešve. Každopádně mi ale definitivně došlo, že ani podzimní boty, které jsem si připravila, mi stačit nebudou.

Další den po svém příjezdu jsem začala pracovat na úklidu šatny a její přípravě na zimu, vytáhla jsem si kozačky, sněhule, svetry, teplé sukně a šaty.

První zimní den a moje šatna připravená na zimu

Úklid rozšířil moji šatnu o zajímavé oblečení

Jak už to tak bývá, někdy se lidé rozhodnou své šatníky protřídit, nejen v období pro toto běžném a obvyklém, ale v době, kdy mají čas, totéž nastalo i u mých rodičů.

Vzhledem k tomu, že moje maminka má podobnou postavu jako já a poměrně velké množství krásného oblečení, ale i módních doplňků, nebylo tedy překvapením, že z věcí, které vyřadila, se některé zalíbily mně a rozhodla jsem se, nechat si je a chodit v nich, protože jsou zachovalé.

Získala jsem takto mimo jiné snad nenošené džínové šaty, které mi báječně padnou, v obchodech jsem zatím na podobný střih neměla štěstí. Víte, móda je krásná věc, ale nejdůležitější je, aby vám oblečení slušelo a cítili jste se v něm dobře, navíc jste jej vždy volili vhodně pro danou příležitost, kam se chystáte jej vynést.

Když náš rodinný úklid šatníků pomůže

Naše rodina patří mezi lidi, kteří ví, jak život umí být tvrdý a máme pochopení vůči jiným lidem, někdy nám jiní lidé říkají, že jsme všichni až moc hodní. Každopádně jsme se rozhodli své vytříděné věci dále rozdělit. Některé oděvy a lůžkoviny apod. jsme si nechali tzv. na hadry, protože kolem baráku – rozumějte během života v domě, je využijeme, například i na úklid auta či při umývání obuvi.

Některé věci jsme darovali lidem okolo sebe. Část v blízkém okolí a část i jedné paní v Olomouci, na kterou mě odkázala známá, že by naši malou velikost využila, protože je také velmi štíhlá.

Nevím, jak vy, ale já když vykonám dobrý skutek, mám z něj obrovskou radost a úžasný pocit. I když je úklid šatny a její třídění někdy náročné i pro mě. Je báječné, že věci, které člověk nevyužije a jsou v dobrém stavu, pomůžou a udělají radost ještě někomu dalšímu. Nezapomínejte dělat dobré skutky nejen v období Vánoc.

První zimní den a moje šatna připravená na zimu

Udržitelnost a recyklace naší rodině není cizí

Některé námi vytříděné oblečení a textilní výrobky jsou vhodné už jen do kontejneru na textil, který bude dále využit, například na výrobu různých dalších výrobků, například jako výplň do těchto zmíněných výrobků.

Myslím, že je fajn a nutnost zamýšlet se nad následky svého nákupního rozhodnutí. Myslete na to při nákupech oblečení. Pamatujte, že je důležité zamýšlet se i nad tím, co s oblečením a textilem, který již nevyužijeme, uděláme později.

Udržitelnost, která je dnes velmi často zmiňovaným slovem, i z důvodu marketingu, má svoji podstatu a smysl dle mého názoru hlavně v logice a přemýšlení.

Jak vypadá třídění oblečení u vás?

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové