Na první pohled se může zdát, že mezi podnikáním a pečlivým výkonem práce v zaměstnání, ať už na jakékoliv pozici, je obrovský rozdíl. Je tomu skutečně tak? Myslím, že pohled člověka na podnikání, či výkon práce pro zaměstnavatele ovlivňuje často jeho vlastní postoj a pohled na život, nebo získaná zkušenost pozorováním svého okolí, případně obojí současně.

Zaměstnanci mnohdy nechápou své šéfy a podnikatele

Tak nějak zdravě, příležitostně sleduji a poslouchám lidi okolo sebe, když se baví o práci, zvláště pokud jsou zaměstnaní. Já jsem OSVČ a zaměstnaná jsem byla prozatím pouze jednou a to velmi krátce, protože se ukázalo, že to, co mi bylo původně nabízeno, neodpovídá realitě výkonu práce. Odešla jsem, protože patřím mezi lidi, kteří se chtějí v práci alespoň trošku realizovat a přispívat, prostřednictvím výkonu své pracovní činnosti, k rozvoji firmy.

Vrhla jsem se na dokončování školy, kterou jsem úspěšně dokončila. Ještě během školy jsem začala tvořit plány související s dnešním informačním webem o módě Fashion Industry CZ. Po dokončení školy jsem nastoupila na cestu realizace vytvořených plánů.

Během svého zdravého a příležitostného sledování i poslouchání lidí jsem zaznamenala, že zaměstnancům mnohdy chybí pochopení pro rozhodnutí svých šéfů či nejvyššího vedení firmy, kde pracují, zvláště pokud pracují na pozicích, které nejsou vedoucí. Přemýšlela jsem, proč tomu tak je a několikrát jsem se jich zeptala na jejich postoj. Zjistila jsem, že je tomu tak proto, že nemají zkušenost s prací vedoucího, tudíž se nezajímají o víc, než svoji práci, nezajímá je celkový dopad jejich práce na firmu, udělají práci a chtějí peníze. Získala jsem z podobných zjištění dojem, že zaměstnavatelé, podnikatelé, mnohdy nedostatečně komunikují se zaměstnanci a ti i proto mají pro ně menší pochopení.

Všimla jsem si, že někteří zaměstnaní lidé považují podnikatele za pohodáře, co si jezdí v drahých autech a vysedávají po kavárnách. Dle názoru některých zaměstnaných lidí se podnikatelé určitě topí v penězích, a když je vidí, že přijeli domů večer, tak je napadá, že určitě musí dělat nějaké nekalé praktiky a že je to podezřelé.

Proč se zaměstnanci a podnikatelé nechápou?

Zaměstnanci obvykle nemají zkušenost s podnikáním, a proto nevidí tu zodpovědnost, kterou podnikatelé mají za své zaměstnance, ale i celé podnikání a jaké množství  povinností ke státu mají, a také to, když chtějí, aby jim podnikání fungovalo, že je k tomu potřeba spousta analýz a pod. Často zaměstnanci  tvorbu některých tabulek považují za zbytečnost, ale z pohledu manažera to může být klíčový podklad pro další rozvoj firmy.

Proč se zaměstnanci a podnikatelé nechápou?

Dva extrémy u zaměstnanců

Často se všeobecně říká, že žádný extrém není v pořádku. Jsem osoba, která nemá problém s autoritami a má představu o tom, že výkon práce má obvykle přesah. U zaměstnaných lidí jsem si všimla, že jsou často dva extrémy, buď člověk do práce chodí s nechutí a laxností, nakonec je nešťastný nejen on, ale i jeho okolí, nebo tam člověk jde s tím, že se chce podílet na vývoji firmy a má pocit, že jeho práce je smysluplná.

Několikrát jsem slyšela, že do práce se chodí jen vydělat peníze. Vnímáte to stejně? Určitě každému z nás se někdy chce pracovat o něco méně, než jindy, ale když se zamyslím nad tím, kolik času člověk v práci tráví, myslím, že mít ke své práci dlouhodobě vyloženě odpor, je cesta do záhuby.

Druhý případ z prvního odstavce bych nejspíš byla já, kdybych byla zaměstnaná. Peníze jsou samozřejmě důležité, bez nich nelze žít, ale je pro mě zásadní, abych se mohla při své práci (v oboru, kterému se věnuji) rozvíjet a ideální je, když mám pocit, že tou prací někomu můžu pomoct, což si myslím, že je možné, aby lidi viděli v jakémkoliv odvětví, pokud je ta práce alespoň trochu baví.

Nevstřícnost podnikatelů vůči zaměstnancům                      

Někteří podnikatelé nechtějí zaměstnance, protože o nich mluví jako o flákačích, kteří chtějí stále více peněz a moc velký přínos firmě nepřinesou a jsou s nimi problémy atd., tak vykonávají maximum práce sami, až se to podepíše na jejich zdraví i vztazích v soukromí.

Proč se zaměstnanci a podnikatelé nechápou?

Někteří podnikatelé nechtějí zaměstnance pořádně zaplatit, tudíž jsou u nich lidé nespokojení, případně nemají pro své lidi pochopení a nezajímají se o jejich potřeby.

Myslím, že ideální by bylo, kdyby si zaměstnanci mohli vyzkoušet roli podnikatele a podnikatelé roli zaměstnance, a to se všemi klady a zápory, protože potom by byl svět jistě krásnější a lidé spokojenější, lépe by si všichni rozuměli. Někteří podnikatelé byli před podnikáním zaměstnaní a mají pochopení (do určité míry) pro své zaměstnance, jiní už zapomněli, jaké to je být zaměstnancem.

Zdroj fotografií: pixabay – zdarma

Jste zaměstnaní či podnikáte? Jak vnímáte vztah podnikatel a zaměstnanec? Podělte se o své názory v komentářích či na sociálních sítích.