Proč navštívit temální lázně (termály) i v létě?

Léto začíná oficiálně až 21. června, ale červen jako takový lze považovat za letní měsíc. Je to taková předzvěst léta, měsíc před prázdninami. Právě ono slovo prázdniny v nás obvykle vzbuzuje příjemné pocity, protože jej máme spojované s volnými chvílemi v krásném počasí a ve společnosti lidí, které máme rádi, ať jsou to naši životní partneři, rodina, přátelé či obchodní partneři, z nichž se často přátelé na celý život stávají.

V létě, mnohdy dávno před jeho začátkem, se zabýváme otázkou, kam vyrazíme, jaká nová místa poznáme a na která známá místa se opět vrátíme, a to bez ohledu na to, zda se jedná o naši domovinu, tedy zemi, kde žijeme nebo zahraničí bližší či vzdálené.

Není ale výjimka, že někdy chceme a také potřebujeme někam tzv. vypadnout, na pár dní a nemusí to být daleko. Potřebujeme si vyčistit hlavu, odpočinout si apod. Odpočinek je pro zdraví velmi zásadní a stále se o tom málo mluví, zvláště mezi lidmi do 40let.

Následně se všichni diví, jaké nemoci se v této věkové skupině vyskytují, možná i naprosto zbytečně a jsou to následky nedostatku respektu člověka samého k sobě. Dalo by se tomu v mnoha případech předejít. Jeden ze skvělých odpočinků je wellnes a termální lázně.

Termální lázně jsou pro odpočinek skvělé

Termální lázně jsou pro odpočinek skvělé

Termální lázně (termály) jsou zdraví prospěšné

Návštěva termálních lázní (termálů) má pro zdraví velký přínos. Každé termální lázně jsou zaměřené na léčbu jiných nemocí, některé na kožní problémy, jiné na nemoci pohybového aparátu apod. Člověk ale nemusí být vážně nemocný, aby do nich mohl sám od sebe vyrazit a užít si relax a použít je jako prevenci.

Běžně se v termálních lázních nachází několik bazénů s vodou rozličných stupňů teploty a každý z nich je jinak horký, některé jsou chladnější, v těch lze plavat, jiné jsou horké a v těch se jen sedí.

V některých bazénech v termálních lázních se neplave

V některých bazénech v termálních lázních se neplave

Zjistila jsem, že pokud je někdo alergik a chce on sám na sebe snížit dopad alergie či jeho okolí mu chce dopřát to nejlepší pro podporu zdraví, nestačí vyrazit někam do jiného prostředí či k moři před začátkem jeho alergické sezóny, ale nejlépe v ní, pomáhá změna prostředí. Myslím, že to je báječné zjištění zvláště v případě, že zrovna člověk nemá příliš času někde relaxovat, a nebo také peníze na zbyt. Termální lázně i jako jednodenní výlet jsou tedy skvělou volbou.

Termály v Rajeckých Teplicích na Slovensku stojí za návštěvu

Termály v Rajeckých Teplicích na Slovensku stojí za návštěvu

Termální lázně (termály) je radost navštívit i v letních měsících

Miluji horko, ani ne teplo, ale horko a stejně to mám i s teplotou vody. Jsem velmi šťastná při návštěvě wellness, stejně jako při masážích, v sauně, v termálech a u moře apod. Saunu považuji za skvělé místo, kde se člověku zklidní i mysl, což pro jeho psychické i fyzické zdraví má blahodárné účinky. Pro mě jako energickou osobu je to výzva, ale následně na sobě vidím příznivé následky.

Pokud se z jakéhokoliv důvodu nedostanete k moři, navštivte v létě či na začátku podzimu termální lázně (termály). Zvláště když je krásné počasí a svítí slunce, dá vám to úplně jiný pocit, skoro jako u moře. Tyto pocity se znásobují v termálních lázních v Maďarsku, protože je to více na jih a je tam ještě více odlišné klima než na Slovensku a v Česku.

Drobné radosti jsou v životě důležité

Drobné radosti jsou v životě důležité

Když jsme v loňském roce s kamarádkou měly jeden den čas, řekly jsme si, že někam vyrazíme. Věděla jsem už dlouho, že se chci podívat do termálních lázní Rajecké Teplice na Slovensku. Navrhla jsem jí to a ona souhlasila. Lázně Aphrodite jsou místem, kde je díky antické architektuře potěšeno i oko milovníka tohoto historického období a je to tam pojato velmi luxusně. Spojení je to božské.

Architektura v termálech v Rajeckých Teplicích je obdivuhodná

Architektura v termálech v Rajeckých Teplicích je obdivuhodná

V Rajeckých Teplicích se nejen příjemně cítíte, odpočinete si tam, ale můžete si tam udělat nádherné fotky na památku, ať už sami či se svým doprovodem a vracet se tam.

Vhodný a slušivý outfit je žádoucí vždy

Vhodný a slušivý outfit je žádoucí vždy

Krásné prostředí si žádá adekvátní outfit

Vím, že jsem tak trochu postižená módou, aby ne, když jsem majitelka informačního webu o módě, ale zvláště do nějakého prostředí, které je specifické, považuji za vhodné zvolit odpovídající outfit.

Jsem známá tím, že jsem vděčná, šťastná a pyšná na to, že jsem žena a podle toho se oblékám. Upřednostňuji šaty a sukně. Samozřejmě, že jsem také jen člověk a nejsem stroj. Také mám dny, kdy jsem ráda, že navleču tepláky či sportovní a pohodlnou módu. Mám ráda v módě variabilitu. Ale i když nestíhám, většinou oblékám vyloženě ženské kousky oblečení, protože se v nich cítím nejlépe.

Zpět k mojí loňské návštěvě Rajeckých Teplic. Nejen areál, kde se lze koupat je nádherný, ale i park v Rajeckých Teplicích. Celkově je tam nádherně. Tehdy jsem tam s kamarádkou nebyla ubytovaná, měly jsme jen jednodenní výlet, proto nemůžu říct, jak se mi líbil nějaký z místních hotelů, ale i tak to bylo fajn. Věřím, že tamější hotely jsou skvělé a někdy v budoucnu možná do některého z nich s radostí zavítám.

Rajecké Teplice nabízí i přírodní krásy

Rajecké Teplice nabízí i přírodní krásy

I do termálních lázní se lze obléct slušivě, ať už se jedná o padnoucí plavky na vaši aktuální postavu či oblečení mimo bazény. Zamyšlení se nad vhodnou garderobou má význam zvláště pokud jste v hotelu vyšší kategorie a případně pokud se chystáte na nějakou společenskou událost ve městě, kde jsou termální lázně umístěny či do jeho okolí. Slušet vám to může i jen na procházce po lázeňském parku či u dobrého oběda nebo večeře.

Lázeňský park v termálních lázních v Rajeckých Teplicích svádí k focení

Lázeňský park v termálních lázních v Rajeckých Teplicích svádí k focení

Byli jste v termálních lázních v Rajeckých Teplicích? Chystáte se tam? Máte oblíbené jiné slovenské termály? Jaké?

Přečtěte si také článek o tipech, v jakém oblečení vyrazit do termálů.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové

Důležitá informace – nejedná se o placenou či jinou spolupráci. Tento článek vznikl na základě mojí chuti podělit se s vámi o své zážitky z návštěvy termálních lázní v Rajeckých Teplicích.