Pohybem k fyzickému i duševnímu zdraví

Před pár dny začal nový rok 2023 a mnoho lidí si stanovilo novoroční předsevzetí, které se snaží dodržet, někomu ta snaha možná celý rok, jinému člověku o něco kratší dobu, pár měsíců, týdnů či dnů. Hodně záleží také na tom, s jak velkým rozmyslem jste si novoroční předsevzetí stanovili a zda jej skutečně chcete dodržet.

Místo novoročního předsevzetí či slibu rovnou konám

Když se tak ohlédnu do minulosti a zamyslím se, ano, kdysi jsem si asi nějaké to předsevzetí na nový rok dávala, ale je to už hodně dávno. Byly zřejmě tak nevýznamné, že si je nepamatuji. A nejsem si jistá, zda jsem je dodržela nebo ne. Co si ale s jistotou pamatuji je, že jsem si ještě nedávno dávala sliby a ty jsem možná ne úplně, ale ve větší míře dodržela. Pro tento rok jsem zvolila jiný přístup.

Pro tento rok jsem si řekla, co chci udělat, jak a lépe a jdu si za tím. Sice uplynulo od začátku roku jen několik málo dnů, ale mám ze sebe radost a doufám, že se mi bude dále dařit v tomto módu, vidím zlepšení oproti roku předchozímu i ve vztahu sama k sobě. Ale nutno říct, že je stále co zlepšovat.

Ať už jste si jako novoroční předsevzetí dali jakýkoliv druh pohybu od procházek po běh nebo jen máte sebereflexi a chcete udělat něco pro svůj život, zdraví a kvalitní život, přeji vám, ať to nepřeženete, nezraníte se.

Nebuďte zklamaní či smutní z toho, když zjistíte, že pohyb, kterému jste se rozhodli věnovat, vás nebaví či po nějaké době nebaví, vhodné je zvolit si jiný a neplést si krátkodobou krizi s tím, že by pro vás byl lepší jiný typ pohybu. Jednou jsem se chtěla začít věnovat squashi, bohužel na něj opravdu nemám talent, tak jsem si tehdy vybrala jiný pohyb, více jiných typů sportů a pohybu a jsem spokojená.

Někdy člověk zjistí, že sport, kterému se rozhodl věnovat, jej nebaví, tak se začne věnovat jinému sportu.

Někdy člověk zjistí, že sport, kterému se rozhodl věnovat, jej nebaví, tak se začne věnovat jinému sportu.

Mám moc ráda procházky v přírodě, je tam různý terén, rovný i kopcovitý, kamenitý, bahnitý apod. a odměnou, když člověk vyjde kopec s větším převýšením je nejen posilněné tělo, radost, ale i krásné výhledy a ty stojí za to, zvláště v přírodě v Česku. K pestrosti přispívají i změny ročních období. Je krásné umět se zastavit a umět si vychutnat momentální okamžik.

Pohyb na Nový rok je super tradice

Některé tradice jsou mi bližší než jiné. Před lety jsme v naší rodině založili tradici, že na Nový rok chodíme na vycházku, buď jen naše rodina, nebo i někteří z našich přátel.

Pokud nemáte podporu pro vycházku na Nový rok u své rodiny či blízkých přátel, tak se můžete přidat k cizím lidem v rámci výšlapů na různá místa v Česku, buď blízko vašeho domova či vzdálenějším okolí. Může to být skvělá příležitost vyrazit někam, kam jste se zatím nepodívali a chtěli jste.

Pohyb nejen na Nový rok, ale po celý rok je dobrý nápad a je důležitý

Pohyb nejen na Nový rok, ale po celý rok je dobrý nápad a je důležitý.

Přiznám se dobrovolně, že někdy jdeme na vycházku už během vánočních svátků, na Nový rok či až v prvních dnech nového roku, ale jdeme a je to fajn.

Není to až tak o tom vše dodržet na sílu, jak se říká, ale mít z pohybu radost, protože pohyb je důležitý nejen pro fyzické, ale i duševní zdraví a během něj se vyplavují i různé hormony, jako například hormon štěstí. Věnujte se pohybu pro radost, pro svoji radost.

Také chodíte na vycházky v blízkosti svého bydliště nebo sportujete jen posilovnách apod.?

Zdroj fotografií: pixabay.com

Pokračujte ve čtění lifestyle článků na našem blogu.