Pečení cukroví stylově a se strategií
Asi vás nepřekvapí žádný článek zde na webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ, který se věnuje stylu, módě a dalším příbuzným tématům. Ale musím říct, že vždy ráda zmiňuji styl i tam, kde by jej ne každý čekal v dané souvislosti. Příkladem je i dnešní článek.
Myslím, že není podstatné, zda jsme žena či muž, protože pokud milujeme módu a styl, není pro nás podstatné, zda jdeme ke sporáku, do divadla či na společenskou událost. Chceme vždy být styloví lidé.
Stylový oděv při pečení a zdobení cukroví
Před několika lety jsem v nějakém obchodě (už si nejsem jistá, který to byl, myslím, že asi řetězec Pepco) objevila červené triko s perníčky. Byla jsem z něj absolutně nadšená, tak jsem si jej koupila. Vždy, když jej vidím před začátkem období pečení vánoční cukroví či jeho zdobení, jsem z něj stále nadšená a při pohledu na něj se vždy usměji. Nadšení se mě drží.
Mám k věcem vztah, bez ohledu na jejich pořizovací hodnotu. Nekupuji si nic, co bych neměla v úmyslu využít.
Jak tak píši dnešní článek, tak si říkám, že bych do budoucna mohla dát na webu Fashion Industry CZ prostor nějaké firmě, která šije krásné zástěry, a to jak pro ženy, tak i muže. Mnoho mužů rádo vaří a někteří z nich i pečou.
Také se stylově oblékáte pro pečení či zdobení perníčků? Pravda je, že já se při těchto činnostech na památku nechávám i vyfotit. Ráda si zaznamenávám okamžiky v životě, nejen ty hodně slavnostní. Život je nádherný svojí pestrostí. Doceňme si drobné maličkosti. Mějme z nich radost.
Strategie pro pečení vánočního cukroví je užitečná pomocnice
Strategii mít je vhodné nejen pokud jste vrcholová manažerka, majitel firmy apod. Je vhodná i do života. Platí to i pro časově náročné procesy, kterými přípravy na Vánoce jistě jsou, pro každého z nás možná méně či více, případně jinak, ale jsou.
Co by měla obsahovat strategie pečení vánočního cukroví?
Dovolím si několik doporučení, která pramení z mojí osobní zkušenosti. Určitě včas začít tím, že se celkově zamyslíme, jak budou naše Vánoce vypadat, zda je vůbec v naší rodině budeme slavit či nikoliv a kde. Zásadní je také otázka, jakým způsobem je budeme slavit.
Už během listopadu si dělám soupis cukroví, které každý z naší rodiny má rád až z toho vznikne seznam cukroví, které s maminkou upečeme. Hodně záleží na pracovních povinnostech každého jednotlivce. Někdo pracuje na směny apod. Ten si strategii upraví jinak, než kreativec, který ví, že to bude mít jinak.
Po soupisu seznamu cukroví je fajn projít recepty a sepsat si, jaké suroviny na tvorbu cukroví budeme potřebovat a to jít koupit. Zásadní je také zamyslet se nad tím, jak dlouho například perníčky budou měknout, aby na Štědrý den byly vhodné ke konzumaci apod. Tedy zvážit potřeby cukroví.
My s maminkou a kdysi i babičkou (babička nyní cukroví už nepeče, zbytek rodiny se s ní s nadšením dělí o to své) jsme si cukroví vždy pekly sami. Ano, možná několik málo druhů během let jsme si nechaly upéct, například trubičky, ale větší část jsme pekly samy. Naše rodina cukroví miluje. Kdybychom si objednali jako rodina symbolické kilo někde, měli bychom to tak na svačinku možná. S troškou nadsázky řečeno.
Pro pečení je vhodné si vyhradit dostatek času například celý víkend, aby byl člověk v klidu a mohl si to užít. Při jedním okem koukání na televizi, poslouchání koled apod.
My s maminkou pečeme cukroví zhruba 14 dnů před Vánocemi, máme jej rádi čerstvé a zhruba týden před Štědrým dnem jej plníme náplněmi. Celý rok přemýšlíme nad tím, co jíme, ano občas máme v naší rodině i nezdravé věci, ale holdujeme zdravým dobrotám, pokrmům jídlům i pochutinám a ovoci a zelenině se nevyhýbáme, spíše naopak. Zdravé vánoční cukroví ale možná budeme letos mít tak jeden druh a to ještě uvidíme.
Máme rádi pro naši rodinu klasické vánoční cukroví druhů, jako jsou vanilkové rohlíčky, marokánky, linecké cukroví, perníčky, medové trubičky s krémem, laskonky, plněné košíčky karamelovým krémem, kokosové kuličky, ježky, vosí úly, občas makronky apod.
A co se týká strategie, je vhodné do ní vložit i datum, o informaci, kdy budeme cukroví plnit a zdobit.
Pamatujte, ať už cukroví pečete jakékoliv, kdekoliv a s kýmkoliv, užívejte si to, radost přítomného okamžiku. Mějte úsměv na tváři. I kdybyste pekli jen jeden druh cukroví pro vůni domova, nenechejte si vnutit něčí názor, že je to dobře či špatně. Vánoce by měly být o radosti ne stresu a dřině. Záleží na vás, jak si to nastavíte.
Jaké druhy vánočního cukroví pečete vy a máte nějakou strategii pro tento proces?
Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové
Pokračujte ve čtení článků lifestylového typu ZDE.