Obrazy, které tvoří Jarmila Suchánková, jsou krásným vánočním dárkem

Festival Krásy v Luhačovicích byl prezentací mnoha krásných produktů a úžasných služeb. Prezentovala se na něm i malířka Jarmila Suchánková, tvořící obrazy, které jakoby měly duši. Postavy, zvířata a věci na nich zobrazené působí, jakoby měly duši a z obrazu vystupovaly. Paní Jarmila Suchánková přijala naši nabídku rozhovoru, což nás velmi těší.

Jarmila Suchánková je žena, které nechybí kreativní duše a pokora

Jarmila Suchánková je žena, které nechybí kreativní duše a pokora

Jarmila Suchánková začala malovat v roce 2019. Na jaře toho roku poprvé se svojí kamarádkou navštívila jednodenní kurz malování, což byl pro ni první krok k tomu, aby našla odvahu se začít věnovat malování.

Jednodenní kurz malování dodal Jarmile Suchánkové odvahu začít malovat obrazy

Už od dětství chtěla malovat, ale nenašla odvahu a ani podporu. Vždy jí bylo řečeno, že je to zbytečné, proto nechodila do žádného uměleckého kroužku ani do kurzu. Začala malovat až v důchodu, s kamarádkou, která taky chtěla malovat, objevily jednodenní kurz „Za jeden malířem„ absolvovaly jej. Nadchlo je to, ale hlavně zjistily, že se nemusí bát postavit se před plátno, vzít barvy a malovat.

Ještě několikrát vyhledaly jednodenní kurz a malovaly pokaždé něco jiného. Následně zjistily, že ve vedlejším městě v ateliéru učí malovat. Zkusily se přihlásit a začaly zase něco jiného. Jarmile Suchánkové to příliš nevyhovovalo, protože se muselo přesně dodržet odstíny barev, a to nebylo nic pro ni. Chtěla mít volnost.

Přestala tam docházet a začala malovat sama. Nejdříve tak nesměle, opatrně. Stále měla pocit, že musí malovat anděly. Každý byl jiný a bylo jich hodně. Nechtěla se ale podívat na žádné obrázky a malovala je jen tak z hlavy. Měla pocit, že ji to rozladí, když to nedokáže namalovat tak, jak je to na tom obrázku zobrazeno. Ale až později uviděla nějaký obrázek, pohled a ten jí zůstal v hlavě, až se k němu vrátila a začala malovat. Jarmila Suchánková maluje tak, aby se jí obrazy líbily a měla z nich dobrý pocit.

Postavy z obrazů Jarmily Suchánkové, jakoby měly duši a z obrazů vystupovaly

Postavy z obrazů Jarmily Suchánkové, jakoby měly duši a z obrazů vystupovaly

Malířka získává inspiraci pro malování v online prostředí internetu. Když se jí zalíbí nějaký obrázek, myslí na něj a přemýšlí, zda jej zvládne namalovat. Ve chvíli, kdy kvůli myšlence na něj nemůže usnout, tak jej jde zkusit malovat. Vždy je zvědavá, jaký bude výsledek. Někdy ji přepadne nedůvěra samu v sebe a řekne si, že pokud se jí to nebude líbit, může jej přemalovat.

Obrazy Jarmily Suchánkové jsou určeny všem lidem, kterým udělají radost

Jarmila Suchánková začínala malovat olejovými barvami na plátno. Ale trávila hodně času u plátna a začala mít problém. Často ji rozbolela hlava z vůně terpentýnu. Zkusila tedy používat olejové a akrylové barvy dohromady. Nakonec zůstala už jen u akrylu a nemůže si jej vynachválit. Je úplně bez zápachu a snadno se tento typ barev také míchá, rychle schne, někdy až moc rychle, štětce se po použití těchto barev snadněji čistí.

Doposud zákaznicemi Jarmily Suchánkové byla převážně rodina, kamarádi a známi. Díky úžasné ženě Blance Gajzurové, která jí umožnila se zúčastnit Festivalu Krásy v Luhačovicích, získala nové zákazníky a už má i odvahu prezentovat svá malířská díla na sociální síti Facebook, kde si již její díla také našla své fanynky a fanoušky.

Obrazy, které tvoří Jarmila Suchánková, jsou krásným vánočním dárkem

Obrazy, které tvoří Jarmila Suchánková, jsou krásným vánočním dárkem

Malířka Jarmila Suchánková dává do svých obrazů kus sebe

Jak dlouho vzniká jeden váš obraz a od čeho se to odvíjí?

Malování trvá jak kdy. Když se celý proces malby obrazu odehrává standardně, obraz mám hotový za jeden den. Ale stává se, že jej musím dokončit až druhý den. Naštěstí mám velkou podporu v manželovi, který mě nechá malovat celý den a domácí práce si vzal na starost. Je to pro mě velká pomoc a podpory manžela si velmi cením.

Malířská díla od paní Suchánkové jsou nádherná

Malířská díla od paní Suchánkové jsou nádherná

Co nebo která část procesu vás nejvíce baví na malování obrazů?

Každá část malování obrazu je velké dobrodružství, aspoň pro mě. Vždy na začátku mám takový zvláštní pocit kolem žaludku, pak se uklidním, když to jde dobře a nakonec jsem sama se sebou spokojená, když se dílo podaří.

Darujte k Vánocům radost

Darujte k Vánocům radost

Kde je možné aktuálně vidět a zakoupit vaše obrazy? Malujete i na zakázku?

Mám úžasnou kamarádku Zuzku Gajdošovou, která vlastní dvě prodejny s nábytkem s názvem Nábytek Zetka. Ta mi dovolila si pověsit některá plátna v prodejně, když viděla, jak se mi moje malířská díla hromadí doma kolem stěn. Jedna je ve městě Příbor a druhá v Frýdku Místku. Na náměstí v Příboře mám ještě dovoleno v jednom prázdném obchodě si ve výloze vystavit pár obrazů. Ale je to tam malinké. Prostoru pro prezentaci tam tedy příliš není, ale jsem vděčná i za tuto možnost. Jinak si všechny obrazy, co namaluji, ukládám na adrese jarmila58 na Rajčeti ( jarmila58.rajce.net ). Na zakázku nemaluji, na to jsem ještě nedostala odvahu, ale věřím, že v blízké budoucnosti k tomu dospěli.

Výloha s obrazy od paní Suchánkové

Výloha s obrazy od paní Suchánkové

Které roční období máte nejraději a z jakého důvodu?

Nejraději mám jaro i podzim. Velké vedro nemusím, nedělá mi dobře. A zimu už taky nemusím, špatně se mi chodí ve sněhu a na náledí. Jaro a podzim, to jsou roční období plná barev, nádhera. Příroda je úžasná opravdu kouzelnice. To by nedokázal žádný malíř, co dokáže příroda na jaře a podzim.

Jaro je oblíbeným ročním obdobím malířky Suchánkové

Jaro je oblíbeným ročním obdobím malířky

Jak trávíte adventní období? Zdobíte si domov, pečete cukroví?

I když manžel pro mě dělá skoro vše, tak cukroví peču sama. Ale letos už to nebudu přehánět. Žádných 20 druhů, jako skoro každý rok a pak to dojídáme ještě v únoru. Jen tak 5 až 6 druhů.

Péct vánoční cukroví Jarmilu Suchánkovou baví

Péct vánoční cukroví Jarmilu Suchánkovou baví

Byla jsem zvyklá péct cukroví skoro pro celou rodinu, pro manželovu maminku, moji maminku a tatínka. Ale bohužel, už nejsou mezi námi, tak se musím naučit péct menší množství cukroví.

O Vánocích si dekoruje svůj domov

O Vánocích si dekoruje svůj domov

Úklid na Vánoce zvládám, ale nepřeháním to. Mám ráda uklizený a voňavý domov, ale ne na úkor zdraví, že všechno musí být dokonalé. Ještě bych ráda dodala, že mě baví péct dorty.

Jeden z dortů, které vytvořila Jarmila Suchánková

Jeden z dortů, které vytvořila Jarmila Suchánková

Dodržujete vánoční zvyky, jaké?

Vánoční zvyky mám ráda. Vždy si dáme pod talíř šupinku od kapra, rozkrájíme jablíčko, odpoledne chodíme dávat ptáčkům do krmítek dobrůtky, projdeme se a zapálíme svíčku na hřbitovech. Ještě když byly naše děti malé, tak to jsme odlívali olovo, házeli botou a tak podobně.

Jaké máte plány na Vánoce?

Na Vánoce se těším, že se všichni sejdeme, popovídáme si, koukneme na pohádky. Doufám, že se moc nepřejíme, a hlavně budeme všichni zdraví a v pohodě.

Vánoce jsou krásné období pro utužení lidských vztahů

Vánoce jsou krásné období pro utužení lidských vztahů

Jaké jsou vaše plány na rok 2023?

Plány na příští rok? Já si nedělám už raději žádné, mám ale přání. Moc, strašně moc si ale přeji, ať jsme všichni zdraví. Ať mám dostatek energie pro malování. Malování mi přináší uklidnění od starostí. Úžasně si vyčistím hlavu, při malování se totiž nedá myslet na nic jiného, což je dobře. Přála bych každému takového koníčka, při kterém se odreaguje a vyčistí si hlavu. Já vím, nelze to napořád, starostí v běžném životě je hodně, ale aspoň na chvíli.

Malířka Jarmila Suchánková

Malířka Jarmila Suchánková

Paní malířku Jarmilu Suchánkovou s poptávkou po jejích obrazech můžete kontaktovat ZDE.

Zdroj fotografií: archiv Jarmily Suchánkové

V dalším čtení lifestylových článků i těch s ekonomickou tématikou pokračujte ZDE.