V Česku a na Slovensku je v těchto dnech tzv. období dušiček. V Česku máme dnes 2. listopadu Památku zesnulých. V zahraničí je vlastně něco na ten způsob Halloween, který má ale veselejší pojetí.

Období dušiček je na jednu stranu smutné až ponuré období, kdy vzpomínáme na své zemřelé blízké, mnohdy jsou to příbuzní, ale i přátelé, případně zvířecí přátelé. Záleží ale, stejně jako u jiných situací, jak k tomu přistoupíme a jak na danou situaci pohlédneme.

Myslím, i když nás mrzí, že daní lidé či zvířecí přátelé už s námi nejsou, měli bychom na ně vzpomínat s láskou a úsměvem na tváři, a to nejen v období dušiček, ale celý rok, protože by jistě nechtěli, abychom byli smutní, i když by to samozřejmě pochopili.

Období dušiček (Památka zesnulých) a elegance

Návštěva hrobu a elegantní outfit

Věřím, že je mezi vámi mnoho lidí, kteří chodí či jezdí na hřbitovy zvláště v období tzv. dušiček a přináší tam různé podzimní dekorace vhodné pro toto důstojné období. Položím vám ale pro mě obvyklou otázku, co máte na sobě?

Mám za to, že návštěva hrobu si vyžaduje slušné oblečení, tzv. eleganci. Možná mi teď zvláště mladší ročníky budou oponovat, že k babičce, kdyby žila, byste na oběd také šli v roztrhaných džínách, tudíž to vnímáte stejně, když za ní jdete na hřbitov, ale… Možná mi řeknete, že dnes už to není jak dříve, přísné, ale…

Slušné chování a elegance jsou věčné, nesmrtelné a nevymřou nikdy. Inspiraci lze čerpat např. u vysoce postavených lidí, kteří mají několik škol vystudovaných, jsou mnohdy i tzv. z dobrých rodin zvláště ve světě. Není problém vzít si džíny, ale důležité je vědět, kam je vynést vhodné není.

Nemyslím si ale, že není podstatné, že i člověk s nejnižším vzděláním nemá základní povědomí o tom, co je vhodné. Jasně, základ je v rodině, ale pokud člověk nemá štěstí na lidi okolo sebe, má těžší život, ale…chce to nějakou sebereflexi, existuje internet, známí apod., tam lze najít mnoho informací. Měli by vzdělávacím způsobem i do života fungovat základní školy.

Např. návštěva divadla, pamatuji si, když jsem byla na základní škole, a to nebylo tolik second handů jako dnes, když jsme jeli do divadla, neexistovalo, že bychom minimálně v rámci možnosti neměli na sobě elegantní oblečení. A že někteří lidé nemají peníze? Existují ony zmiňované secondhandy, kde lze dva kousky oblečení koupit i za 100 Kč.

Všechno vychází z rodiny, o tom jsem se ve většině případů přesvědčila. Zkoumala jsem svoje blízké přátele a přesvědčila jsem se o tom. I lidé, kteří na módu tzv. kašlou dnes, v minulosti měli dobrou průpravu a pomalu se vrací k módě, přemýšlením nad vhodnými outfity do konkrétních situací, mimo jiné proto, že je k tomu tzv. nutí jejich pracovní postavení, ale i sebereflexe.

Zpět k návštěvě hrobu. Když tam jdete, tak zvolte elegantní outfit, ideálně žádné módní výstřelky v podobě roztrhaných džínů a zvířecích vzorů, zvláště pak v období tzv. dušiček. Vezměte s sebou živou květinu, případně dušičkové aranžované dekorace a svíčku se zapalovačem. Položte vše na hrob, svíčku zapalte a věnujte zesnulým krátkou tichou vzpomínku.

Jak vnímáte období dušiček vy?