Nejlepší investice

Když se řekne investice, asi všem lidem se základním povědomí o tématu ekonomika se vybaví nejčastěji slovo finance. Já jsem se ale rozhodla napsat článek, zde na blogu informačního webu o módě, ekonomice a lifestyle Fashion Industry CZ, kdy jeho obsah sice bude patřit slovu investice, ale v jiném významu než pouze finančním.

Kdo pravidelně navštěvujete tento web Fashion Industry CZ, případně jste stálými čtenáři článků v této kategorii Blog, tak víte, že ráda pohlížím na témata, která následně rozbírám a věnuji se jim, jinak než je obvyklé. Stejně tak to bude i s tématem investice.

Obecně nejlepší investice

K pojmu investice se tak nějak při optimistickém pohledu pojí zisk, ať už v krátkodobém či dlouhodobém horizontu. Už ale k tomu jinému pohledu na investice obecně. Mám na mysli investice do našeho života jako člověka samotného, které přinesou zisk zvláště v dlouhodobém horizontu v podobě celkové spokojenost s životem, radosti z něj a možnosti si jej užívat.

Investice do zdraví nemusí být jen v podobě léků apod., ale i taková, že si například odpočineme a některým lidem, zvláště pokud podnikáme, zvládneme také někdy v určitých situacích říct NE. Protože ve zdraví si život můžeme a užíváme naplno. Zdraví není samozřejmost a je třeba různými způsoby jej podporovat a nezapomínat na to, jak je ona podpora důležitá.

Ano, možná si nyní řeknete, když já mám svoji práci rád/a a potřebuji peníze, ráda pomáhám lidem. Mám to stejně, ale asi těžko budeme svým klientům, případně zaměstnavatelům apod. užiteční, když bychom nebyli při plné síle.

Zahrada je u zámku v Náměšti na Hané moc pěkná

Zahrada je u zámku v Náměšti na Hané moc pěkná

Osobně tedy tvrdím, že nejlepší investice je do zdraví i v podobě odpočinku a relaxu, a to jak pro nás samotné tak i naše blízké i vzdálenější okolí. Každý člověk odpočívá jinak, jeden spí, kouká na televizi, jiný zahradničí, další vyšívá, plete a šije, někdo chodí na procházky do přírody, medituje, apod.

Myslím, že také není od věci nejen sobě, ale i lidem ve svém okolí občas připomenout význam odpočinku. A když už jsme u těch lidí v našem okolí, ať už jsou to přátelé, rodina či známí, další skvělá investice je čas prožitý s nimi. Je to investice do vztahů a je důležitá zvláště z dlouhodobého pohledu. Vím, ne vždy je to snadné.

Mám například úžasnou babičku, kterou mám moc ráda, ale vzhledem k tomu, že se hodně věnuji své práci, nejen protože mě baví, ale také proto, že chci mít dobrý život a jednou snad pohodové stáří, moc času mi nezbývá na lidi, kterým jej věnovat chci, ale snažím se ten čas alespoň někdy si udělat.

Ano, čtete dobře, snažím se jej si udělat, myslím, že my lidé, kteří život žijeme naplno, čas nemáme, protože jej mám zaplněný, ale snažíme se s ním pracovat. To jsem kdysi vysvětlovala jednomu člověku také.

Tvrdil, že nemá čas, později mi došlo, že s časem špatně pracoval a nechtěl si čas udělat. Život je ovšem pestrý a tak došlo i na něj a už pochopil a vypadá to, že změnil úhel pohledu na život, což je úžasné. Miluji kladný vývoj, jsem optimistka.

Nedávná nejlepší investice

Napadá mě otázka, jaká byla vaše nedávná nejlepší investice? U mě výlet na zámek v Náměšti na Hané o velikonočním pondělí a Velikonoce 2023 obecně. Myslím, že to také znáte, jsou období, kdy toho člověk má udělat více než hodně a do toho se dějí další situace.

Velikonoční výlet je skvělá příležitost jak poznat své okolí

Velikonoční výlet je skvělá příležitost jak poznat své okolí

Mám to podobně, jak už jsem psala, žiji naplno. Až relativně nedávno mi ale došlo, že pracovat naplno je v pořádku, ale i odpočívat bych tedy měla naplno. Ne vždy jsem ale v odpočinku ovšem tak dobrá, jak bych chtěla.

Jsem člověk, který se snaží poučit ze svých chyb a je za ně vděčný. V loňském roce v období jako je toto moje pracovní tempo vypadalo podobně a nakonec mi tělo řeklo stop, nebyl to ani covid, ani chřipka, jen stopka od těla. A to si už nemůžu dovolit.

Díky dlouhodobé strategii, chcete-li plánům, vím, co mě čeká, i když se na to vše začínám těšit, potřebuji být zdravá a v pohodě, jsem se přesvědčila a donutila si udělat volno, díky shodě více okolností se mi to podařilo a o Velikonocích jsem si odpočinula.

Mechový dort je vynikající sladká dobrota a vypadá stylově

Mechový dort je vynikající sladká dobrota a vypadá stylově

Byla jsem s rodinou, upekla jsem Mechový dort z listů baby špenátu (s mascarpone je to luxusní mňamka), šla jsem do přírody s kamarádkou, válela jsem se u televize a v pondělí jsem jela na výlet na zámek v Náměšti na Hané. Více si o tomto výletu můžete přečíst ZDE.

Informace o zámku v Náměšti na Hané najdete na jeho webu.

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Zdroj všech ostatních fotografií: archiv Sandry Friebové

Líbil se vám článek? Budeme rádi za sdílení a označení na sociálních sítích.