Nejdůležitější noc turecké demokracie – event Velvyslanectví Turecké republiky v Praze

V předchozím článku zde v kategorii Blog na informačním webu o módě Fashion Industry CZ s názvem se dělím o radost ze své první osobní návštěvy pana tureckého velvyslance v Praze Egemena Bagise na Velvyslanectví Turecké republiky v Praze.

Dovolím si vám připomenout, že při této návštěvě jsem byla pozvaná na slavnostní event u příležitosti Nejdůležitější noc turecké demokracie, který uspořádal pan velvyslanec v prostorách své rezidence v Praze. Ráda bych zmíněnému eventu věnovala pozornost v tomto dnešním článku.

Vhodný outfit na každou příležitost považuji za samozřejmost

Vhodný outfit na každou příležitost považuji za samozřejmost

Nejdůležitější noc turecké demokracie

Následující dva odstavce – zdroj informací: Mevlut Cavusoglu (ministr zahraničních věcí Turecké republiky)/Lidové Noviny 15. července 2022. Text na webu Fashion Industry CZ je kratší než byl v Lidových Novinách, jeho kopii jsme jako hosté dostali před slavnostním zahájením eventu v rezidenci pana velvyslance Turecké republiky.

V podvečer dne 15. července 2016 uskutečnila Fethullahova teroristická organizace (FETO) krvavý pokus o převrat namířený proti vládě Turecké republiky. Jejím cílem bylo nastolit radikální, fundamentalistický režim, loajální pouze vůči jejich vůdci Fethullahovi Gülenovi.

Když vojenské jednotky napojené na FETO opustily kasárna, aby obsadili klíčová místa, jako je Bosporský most v Istanbulu a stíhačky a útočné helikoptéry bombardovaly strategické cíle zahrnující budovu parlamentu, prezidentský komplex i armádní a policejní velitelství, tisíce lidí vyšly do ulic, aby zastavily tento bezprecedentní a odsouzeníhodný pokus o převrat. Vzbouřenci zabili několik nevinných civilistů a zanechali po sobě tisíce zraněných. Toho večera bránil turecký lid demokracii svými životy. Takovou hrdinskou reakci vzbouřenci neočekávali.

Na několikrát zmíněný event jsem oblékla šaty v barvě turecké vlajky

Na několikrát zmíněný event jsem oblékla šaty v barvě turecké vlajky

Vhodný outfit na event u příležitosti Nejdůležitější noc turecké demokracie

Opakuji to stále. Mít na sobě vhodný outfit při návštěvě určité společenské události je podstatné z mnoha různých důvodů. Mimo jiné jím ukazujete svůj respekt k hostiteli, ať je jím kdokoliv. Navíc respektujete význam eventu.

Vždy je důležité zamyslet se při svém výběru vhodného outfitu nad více faktory. Kam jdeme, co chceme říct svým outfitem, v jakou denní dobu se koná, v jakém prostředí, jaké máme postavení, s kým tam jdeme – případně se s doprovodem sladíme pomocí módních doplňků apod.

Módní doplńky jsou pro celkový outfit klíčové

Módní doplńky jsou pro celkový outfit klíčové

Když jsem si vybírala svůj outfit na event pořádaný u příležitosti Nejdůležitější noci turecké demokracie, jako první jsem se snažila zjistit, zda nějakou barvu v Turecku vnímají jako negativní či nevhodnou. To proto, abych si v ní nezvolila svůj outfit.

Měla jsem mimo jiné jedny šaty, které se mi zdály na tuto příležitost v hodné, při jejich zkoušení jsem se v nich cítila skvěle, což je také podstatné, protože potom člověk působí ještě lépe na lidi okolo sebe a společenskou událost si mnohem více užije. Aneb jak říkám, energie oblečení a člověka, který jej vynáší, by měly splynout v jednu.

Později jsem si uvědomila, že mnou vybrané šaty jsou červené a v této barvě je vlajka Turecka. Tohoto detailu si všiml i sám pan velvyslanec, neuvěřitelně mě potěšilo, když mi volbu oděvu pochválil.

Pan velvyslanec Turecké republiky J.E. Egemen Bagis a já (Sandra Friebová)

Pan velvyslanec Turecké republiky J.E. Egemen Bagis a já (Sandra Friebová)

A co to bylo za šaty? Jednalo se o jakoby pouzdrové šaty s širokou sukní, tylem a délkou sukně končící u kolen, což se mi zdá adekvátní vzhledem k významu eventu a zemi, jehož velvyslanectví jej pořádalo. Při výběru střihu šatů jsem přihlížela i ke kulturním zvyklostem v Turecku, i přestože vím, jak jsou Turci velmi přátelští lidé.

Bylo mi potěšením přijmout pozvání na slavnostní event Velvyslanectví Turecké republiky v Praze

Bylo mi potěšením přijmout pozvání na slavnostní event Velvyslanectví Turecké republiky v Praze

Vhodný oděv hostů na eventu pořádaném u příležitosti Nejdůležitější noci turecké demokracie

Při své práci navštěvuji různé společenské události, nejen v Česku a musím bohužel říct, že adekvátní oděv k dané společenské příležitosti si nikdy nezvolí úplně všichni hosté a návštěvníci.

Prostory rezidence pana velvyslance Turecké republiky v Praze jsou krásné

Prostory rezidence pana velvyslance Turecké republiky v Praze jsou krásné

Ale na eventu pořádaném k příležitosti Nejdůležitější noci turecké demokracie tomu bylo jinak, naštěstí. Lidé, kteří byli jako hosté na této společenské události, byli oblečení adekvátně ke slavnostní situaci a reprezentativním prostor, kde se konala. Byl to krásný pohled na ně. Samozřejmostí bylo vhodné oblečení u osob jako pan velvyslanec Turecké republiky Egemen Bagis a dalších.

Zahrada rezidence pana velvyslance Turecké republiky je nádherná

Zahrada rezidence pana velvyslance Turecké republiky je nádherná

Event k příležitosti Nejdůležitější noc turecké demokracie

Tato společenská událost, uskutečněná v prostorách rezidence pana tureckého velvyslance Egemena Bagise, byla úžasná. Vyšlo počasí, bylo krásně, ani zima, ani vysloveně vedro, prostory události byly nádherné, stejně tak zahrada, do níž jsme se později jako hosté přesunuli.

Událost započala proslovem pana velvyslance Turecké republiky, prostor dostali i další lidé a nechyběly dotazy, které pan velvyslanec ochotně zodpovídal.

Raut během eventu u příležitosti Nejdůležitější noci turecké demokracie byl vynikající

Raut během eventu u příležitosti Nejdůležitější noci turecké demokracie byl vynikající

Následoval raut na zahradě

Po oficiální části, jíž nechybělo srdečné oficiální přivítání panem velvyslancem Egemenem Bagisem, byli hosté pozváni na raut, který se konal v zahradě rezidence. Raut byl velmi chutný a pestrý.

Ochutnat bylo možné nejrůznější lahůdky turecké kuchyně, která je vynikající, například luxusně udělaný kebab, losos, zeleninový salát, zajímavě upravenou rýži, apod. slané pokrmy, ale i sladkosti jako turecký rýžový pudink, který byl snad nejlepší, jaký jsem kdy jedla, samozřejmě nechyběla baklava.

Turecké sladkosti jsou výborné

Turecké sladkosti jsou výborné

Společnost hostů byla pestrá, objevila se zde i módní návrhářka Mirka Talavašková, tvořící pod značkou Talabay úžasné modely.

Zleva já (Sandra Friebová) a vpravo Mirka Talavašková

Zleva já (Sandra Friebová) a vpravo Mirka Talavašková

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Lifestylové články si můžete přečíst v naší kategorii Blog a další zajímavé články naleznete zde. Více informací o Velvyslanectví Turecké republiky naleznete zde.