Tento článek bude věnován tématu muzea a móda v Česku. Česko je poměrně malá země ve středu Evropy, jak se můžete dozvědět z mapy, pokud to ještě nevíte, ale je velmi rozmanitou krásnou zemí po všech úhlech pohledu.

Nový Jičín – Muzeum klobouků

V Česku máme také mnoho šikovných módních návrhářek a návrhářů. V tomto článku bych ráda poukázala na zajímavá muzea v souvislosti s módou. Protože pocházím z Moravy, dovolím si první zmínku o muzeu, které doporučuji navštívit, věnovat novojičínskému Muzeu klobouků firmy Tonak.

Musím ale bohužel přiznat, že jsem se do tohoto muzea poprvé podívala až před několika lety zpět. Jak už to tak bývá, bohužel člověk často navštěvuje různá místa, zvláště ta vzdálená od bydliště a na nejbližší se dostane málokdy. Byl to i můj případ. Každopádně s návštěvy muzea klobouků v Novém Jičíně jsem byla a stále jsem naprosto nadšená.

Nejen, že si zde můžete úžasné klobouky prohlédnout, dokonce i vyzkoušet, ale dozvíte se také mnohé o jejich výrobě, a to například díky připravené audiovizuální prezentaci, která přináší informace o různých fázích výroby klobouků. Více informací o tomto muzeu naleznete zde: https://www.mestoklobouku.cz/www/cs/expozice-klobouku.html?probehleAkce=true .

Muzea a móda v Česku

Brno – Moravská galerie

Aktuálně se o Moravské galerii v Brně zmínilo více médii, a to v souvislosti s darem, který obdržela od uznávané české módní designérky a profesorky Liběny Rochové. Tato dáma darovala zmíněné galerii část svých kolekcí v podobě jakéhosi průřezu. Součástí daru jsou například kolekce Pocta sklu, Timeless, Doteky (pro organizaci DEBRA ČR věnující se nemoci motýlích křídel) nebo společenské róby pro soutěžící Miss ČR.

Liběna Rochová podpořila svým darem vizi ředitele Jana Presse proměnit Uměleckoprůmyslové muzeum v centrum designu a módy. Více informací a zajímavosti najdete zde: http://www.moravska-galerie.cz/moravska-galerie/o-galerii/tiskovy-servis/2021/libena-rochova.aspx .

Praha – Uměleckoprůmyslové muzeum

Tentokrát jsem Prahu nechala až na závěr, protože obvykle se o Praze mluví na prvním místě. V Praze máme úžasné místo, a to Uměleckoprůmyslové muzeum. Více informací o tomto muzeu naleznete zde: https://www.upm.cz/ .

O Uměleckoprůmyslovém muzeu jsme psali také my zde: https://fashionindustrycz.cz/modni-udalosti/moda-v-modre-tradice-a-soucasnost-indiga-v-ceskem-a-japonskem-textilu/ .

Máte pocit, že jsem na nějaké muzeum, které prezentuje módu v Česku, zapomněla? Prosím napište mi to.

Autor všech fotografií: archiv Sandry Friebové