Jak vypadala moje první dovolená v Egyptě, v letovisku Hurghada?

Jak jsem psala v článku Jaká byla moje první návštěva podmořského světa v Egyptě v Hurghadě, byla jsem letos v květnu v Egyptě a současně i zmíněné Hurghadě poprvé ve svém životě a ráda se tam někdy zase vrátím. Jak jsem slíbila ve zmíněném článku, že se zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ budu své dovolené ve více článcích věnovat, chci dodržet slib a učinit tak.

Moje první dovolená v Egyptě

Egypta se nemusíte bát

Pro mnoho z vás nadpis před tímto odstavcem výše není překvapení, ale vím, nebo jsem spíše zjistila v posledním roce, že existují stále lidé, kteří se země jako je Egypt, obávají a relativně bez důvodu, nezjistili si více informací a mají jen nějakou, ničím nepodloženou, podivnou představu. A vlastně se bojí jejího naplnění.

Zcela upřímně, relativní nebezpečí je všude na světě. A pokud bude někdo sedět celý svůj život doma, jednou na něj spadne střecha, jak já říkám, a to rozumný člověk nechce. Je báječné užívat si život a nezapomínat při tom na respekt a pokoru a trochu opatrnosti.

Ano Egypt má odlišnou kulturu, je to země v Africe, ale stojí za poznání. Nevím jak vy, ale já ráda poznávám s respektem jiné kultury. Nejedu tam kritizovat, ale poznávat místní odlišné reálie a po dovolené si zvážím, sama pro sebe, zda se mi tam líbilo či nikoliv. A rozhodnu se, jestli se tam případně ještě někdy chci znovu podívat.

Moje první dovolená v Egyptě

Při volbě dovolené se zamyslete nad tím, co od ní očekáváte

Nejdůležitější je při výběru dovolené všeobecně se zamyslet se nejen nad termínem, kdy můžete jet na dovolenou a co vás v místě dovolené čeká, jako počasí apod., ale co od dovolené očekáváte. Tak třeba já jsem volila Egypt z mnoha důvodů, mimo jiné proto, že je mi blízká turecká a jí podobná kultura.

Ano miluji Turecko, ale měla jsem volno v květnu. Nejlepší dovolené jsou za mě v Turecku na podzim, ale protože nevím, jak na tom s časem na podzim budu a potřebovala jsem už dovolenou v květnu, zvažovala jsem počasí v místě dovolené právě v květnovém termínu. Nějak jsem ale nechtěla x hodin někam letět či dlouhé hodiny trávit v autě a mířit někam čistě za poznáváním s vidinou nejistého počasí.

Miluji horko a relativně vysokou jistotou počasí. V Turecku je v květnu zima, v Tunisku jsem byla. Do Egypta jsem se tak nějak i chtěla podívat delší dobu, a tak jsem tam vyrazila.

Ještě jedna zásadní informace – v Egyptě na hotelech snad až na výjimky jsou klasické naše toalety v podobě, jaké je z Evropy známe.

Proč v Egyptě zrovna letovisko Hurghada?

Dříve jsem mívala více času na různé zkoumání informací o destinacích, kam jsem se chystala vyrazit. Nyní tomu tak úplně nebylo, ale i přesto jsem nebyla úplně pasivní. Věděla jsem, že v Egyptě je relativně fajn už v květnu a nejsou tam vedra přes 40 stupňů jako v červenci a srpnu. To už by asi bylo moc i na mě, která vedra miluji.

Když jsem přemýšlela, jakou destinaci zvolit, rozhodla jsem se pro Hurhadu, protože:

  • letiště od mnou vybraného hotelu nebylo transferem ani půl hodiny jízdy – krása – nemám ráda dlouhé transfery, člověk je unavený a je to ztráta času, který lze prožít jinak
  • z hotelu je možné vyjít ven a jít do města, jak na průzkum nabídky oblečení v obchodech, tak třeba jen do supermarketu koupit si vodu či keksy na chuť, ale i objevovat místní památky
  • hotely v Hurghadě nejsou jen obrovské komplexy a před vchodem pustina
  • chtěla jsem poznat egyptskou kulturu, navštívit například nějakou mešitu a vidět staré centrum Hurghady, El dahar apod.

V Hurghadě je od některých hotelů nedaleko centrum, lze se tam procházet, navštívit muzea, do nichž lze dojet například taxi i vyjet někam dál, vychutnat si dobroty v místních restauracích, ale i vyplout obdivovat podmořský svět Egpyta.

Když jsem si četla o letovisku Marsa Alam, zjistila jsem a věděla jsem to i od známých, co jej navštívili, že se tam nelze v podstatě pohybovat mimo hotel, ale je tam krásně na potápění už u hotelu a letovisko Sharm El Sheik je prý kombinace Marsa Alam a Hurghady.

Moje první dovolená v Egyptě

Pozor na cenu dovolené

Cena hodně vypovídá o úrovni dovolené. Logicky, nelze očekávat, že dovolená, kterou koupíte za cenu letenky a možná reálně jedné snídaně, vám nabídne to, co dovolená mnohem dražší. V určité míře to platí bez ohledu na destinaci dovolené.

Kdysi mi jedna skvělá žena v cestovní agentuře vysvětila, že vše souvisí se vším. Vyšší cena například zajistí to, že na pokoji jsou k dispozici blackoutové stínící závěsy, nižší že ne. Dražší hotel má obvykle pestřejší nabídku stravy a během dní ji i v rámci all inclusive mění – to vím dle zkušenosti z jiných zemí. Hodně záleží na tom, co od své dovolené očekáváte. Někdy je lepší dovolenou odsunout na později a našetřit si více peněz a pořádně si to užít.

Chápu ale, že někomu vyhovuje i nižší standard a chce jen poznávat okolí hotelu či vzdálenější okolí, užívat si výletů apod. Nevím jak vy, ale ikdyž se jdu do hotelu vyspat nebo spíše možná právě proto, jsem vděčná za kvalitní postel, dobré jídlo a už zmiňované blackoutové závěsy, protože si chci i odpočinout a nečerpat sílu z kvalitního spánku a vím, že nepohodlná, proležená postel mi ji nedopřeje.

Dekorace s ručníků v Egyptě mě nadchla

Dekorace s ručníků v Egyptě mě nadchla

Moje osobní doporučení pro dovolenou v Hurhadě

Egyptská lybra

Určitě si na místě vyměňte jejich platidlo – tedy Egyptskou lybru – velmi ušetříte, zvláště při běžném nakupování v supermarketech. Osobně jsem zírala na tamější nízké ceny. Byla jsem mile překvapená, že i nedaleko hotelu jsou menší supermarkety, které nabízí fajn ceny, ale v lybrách.

Barel vody na pokoj je ideální

Už první den se nebojte koupit si barel vody na pokoj. Ano, ne láhev, ale barel vody. Jak známo, teď mluvím o Hurghadě, není možné si tam i vyčistit zuby a umýt kartáček na zuby pod tekoucí vodou z kohoutku kvůli zdravotním rizikům. Pozor na to.

Štěstí přeje připraveným. Neváhejte si koupit barel vody na pokoj už první den, kdy jste v Hurghadě, jistě jej využijete, zvláště pokud i pijete převážně neperlivou vodu jako já.

V našem hotelu nám sice dávali dvě 1, 5 litrů objemné láhve neperlivé vody na pokoj a na den, ale co to je? Člověk potřebuje pít, zvláště ve vedru a potřebuje tuto vodu na umývání zubního kartáčku a vyplachování úst.

Tenisky v Hurghadě využijete

Tenisky v Hurghadě využijete

Tenisky s sebou na dovolenou povinně

Myslím, že jsem se zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ zmiňovala, jak jsem začínala nosit tenisky, že tomu předcházela nehoda v obuvi na vysokém podpatku, když jsem se setkala s šíleným sklonem chodníku v Olomouci.

Každopádně, pokud rádi chodíte pěšky, tak jako já, pohodlné tenisky, ideálně odvětrávané s paměťovou pěnou jsou na dovolenou neodmyslitelně důležitá součást sbalených věcí. Myslete na to, při procházkách městem, je oceníte.

V Hurghadě mi nepřišlo příliš čisto a bylo nutné přebíhat cestu k obchodu za plného provozu, nebyl tam přechod. Pevná obuv je základ. Nazouváky bych úplně nevolila. Když už otevřenou obuv, tak sandálky s páskem na patě pro dámy a ideálně na vyšší podešvi.

Už jste byli někdy v Egyptě, v Hurhadě, či jinde?