Když jste si přečetli název článku Mezinárodní den rumu a výrazné oblečení, možná vás toto spojení překvapilo, až zaskočilo. Včera byl Mezinárodní den rumu. Nejsem znalkyně ani milovnice rumu, ale nutno dodat, že tento typ alkoholického nápoje je velmi známý takřka po celém světě a když se řekne rum, mnoho lidí si jej spojí s Kubou, a také tradičním koktejlu Mojito. A na Kubě jak známo chodí lidé výrazně oblékaní, známe to i mnoha filmů např. z Rychle a zběsile.

Mezinárodní den rumu a výrazné oblečení

Nebojte se nosit výrazné oblečení

Jsem běloška, pocházím a žiji v České republice, krásné zemi v Evropě, plné schopných lidí, ale od svého dětství vnímám právě v této zemi jeden zásadní fakt, mnoha lidem zde chybí odvaha. Nyní mám na mysli odvahu v souvislosti s módou. Pocházím z vesnice, která se rozkládá nedaleko od malého města Hranice na Moravě. Do zmíněného města jsem chodila na základní školu, která byla zaměřená na jazyky.

Mám obrovské štěstí na svoji rodinu. Moji rodiče se vždy snažili, abych měla kvalitní vzdělání, ano už od doby, kdy jsem chodila na základní školu, kde jsem měla možnost poznávat mnoho lidí, během školních aktivit, ale i kroužků apod.

Dalším mým nepopsatelně velkým štěstím je to, že se mě moje rodina už od dětství nějakým způsobem, nenásilným, snažila vést k módě, začalo mi to docházet až později. Ale bylo mi to velmi přirozené, možná je to i geny, moje babička měla v rodině krejčího, který měl své krejčovství a ona sama je vyučená pánskou krejčovou. Já sama nešiji, ale s módou pracuji, i když jiným způsobem než moji příbuzní.

I ještě před pár lety jsem měla, stejně jako dnes, v živé paměti některé moje kousky z dětství a příběh, který se k nim vázal. Stejné jsem to ještě nedávno měla s částmi svojí šatny, pamatovala jsem si příběh ke každému kousku, který v ní mám, což si dovolím říct, je obdivuhodné s přihlédnutím k množství oblečení, módních doplňků a obuvi v mé šatně.

Vždy jsem měla ráda výrazné kousky oblečení, kabelek, obuvi a módních doplňků, v nichž člověk budí pozornost svého okolí. Někdy vám napíši článek o mém vztahu k módě.

Nebojte se nosit výrazné oblečení. Tak schválně, položím vám otázku. Máte nějaké výrazné kousky oblečení, obuvi, kabelek či módních doplňků? Něco, nad čím vaše okolí kroutí hlavou, že už je to moc výrazné, alespoň jemu se zdá? Já mám a ne málo, například žluté šaty, i když jsou relativně jednoduché, výrazné barevné šaty a nedávno jsem si koupila pěnové boty – viz úvodní a následující fotka tohoto článku. Ve výrazných kouscích se cítím dobře.

Mezinárodní den rumu a výrazné oblečení

Seberte odvahu

Rádi byste si koupili nějaký výrazný kousek bez ohledu na to, zda jste žena či muž a obáváte se reakce svého okolí? Nebojte se. Začněte pomalu. Nejdříve buďte sami přesvědčení, že daný kousek chcete a máte jej k čemu nosit. Začněte například s náušnicemi, uvidíte, jak např. oranžové výrazné náušnice rozzáří váš jinak černý outfit.

Postupujte následně dále, ale vyvarujte se impulzivních nákupů, ty nemají smysl, díky nim se tvoří jen další odpad, není – li to tak, jak u mě, že mě něco zaujme, ale protože to k tomu mám vztah a  můj pocit, je čich na zajímavý kousek a ten doladím k outfitům, složených z mnoha kousků, které již ve své obsáhlé šatně mám.

Mezinárodní den rumu a výrazné oblečení

Odlišné kultury lidí jsou inspirativní

Možná je to i mými kořeny, ale velmi dobře se cítím u moře, v zemích, kde je krásně teplo, lidé jsou tam energičtí a odvážní i v přístupu k módě a odívání. Pamatuji si, jak jsem byla před lety v Římě. Chtěla jsem poznat místní realitu, a proto jsem odmítla z letiště do hotelu jet transferem, chtěla jsem jet klasicky městskou hromadnou dopravou.

Jsem ráda, za tuto volbu, protože jsem tam viděla mnoho lidí, hlavně žen, kdy z pohledu na ně bylo znát, že nejsou bohaté, ale víte co, měly vkus a odvahu, byly pěkně, výrazné oblečené a jejich outfit byl sladěný, byla to radost pohledět.

Stále vnímám, že v Česku si mnoho lidí neuvědomuje význam oblečení. Díky své práci mám možnost hovořit jak s návrháři, výrobci, ale i prodejci oblečení, obuvi, módních doplňků apod. a stále slyším, že situace se sice už zlepšuje, ale přesto se lidé stále bojí barev, což mi přijde velmi smutné a říkám si, že je to možná i střídmou výchovou. Lidé nemají odvahu. Dalším směrem je extrém, kdy lidé za každou cenu chtějí vybočovat z davu, ale jejich outfit je výkřik do tmy, bez cíle, to není správný směr.

Také vás inspiruje cestování a odlišné kultury lidí v módě a přístupu k ní?

Zdroj úvodní a druhé fotografie: archiv Sandry Friebové

Ostatní fotografie: zdroj pixabay.com